sábado, 31 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del sábado, 10 mayo 1930, página 30

MATADEPERA

 

Esta población celebrará con toda solemnidad la fiesta de San Isidro. La hermandad de igual nombre honrará a su excelso patrón con los siguientes cultos: pasacalle, oficio con acompañamiento de orquesta, procesión, canto de gozos en loor del santo y gran concierto vermout en el Casino, bailándose seguidamente la tradicional «garlanda». Amenizará el programa la orquesta Fatxendas, de Sabadell.

 

También la sociedad recreativa Juventud Mataperense ha contratado para los bailes y conciertos la orquesta Antiga Terrassa.

 

—C.


 

jueves, 29 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del miércoles, 07 mayo 1930, página 29

La Asociación del Real Pupilaje del Colegio Tarrasense convocó a todos sus socios para la celebración de la séptima reunión anual el día 4 del corriente y a ella acudieron los entusiastas de la fiesta, con sincero afecto y amistad constante, para renovar dulces recuerdos de tiempos que pasaron y revivir gratas intimidades de días venturosos para corazones que tienen bien grabado el cuño de verdadera nobleza.

 

Reunidos los venidos de distintas procedencias y distantes hogares con los hallados todavía en el pupilaje, pasaron a la capilla para asistir al santo sacrificio de la misa con cristiana atención y profundo recogimiento y ofrecer durante el mismo una piadosa oración por aquellos de sus compañeros, que ya pagaron su tributo a la muerte y vivan la eterna vida en la paz del Señor.

 

Convocados luego en el Salón de estudio, se procedió a la lectura del estado de cuentas del año anterior. Dióse después conocimiento a todos los asociados de que el premio de Honor había correspondido, en el presente curso, al aventajado joven don Ricardo Balil, quien está terminando sus estudios de ingeniero textil. Los aplausos de los concurrentes coronaron la designación hecha a favor del citado alumno.

 

Se determinó, a continuación, la renovación de cargos de la Junta directiva, pues, cesando los señores Juan Vilá, Manuel Quesada y José Armengol, como presidente, vicepresidente y secretario, respectivamente, fueron nombrados por aclamación los señores Salvador Font. presidente; José Bierge, vicepresidente, y Antonio Comas, secretario; quedando la elección del tesorero, que era actualmente el señor Balil a cargo de los alumnos del pupilaje, para ser designado oportunamente.

 

En el comedor se celebró, en franca amistad, el almuerzo acostumbrado. Presidió el acto el reverendo padre José M. Sirés, rector del colegio, acompañado del reverendo padre Adolfo Roger, fundador de la Asociación; del padre director actual, y de varios señores profesores de la Escuela Industrial de esta dudad.

 

El padre Roger brindó a todos los asociados unas palabras de cálido afecto y de entusiasta enardecimiento para que aprovecharan la vida en pro de nuevas energías, sin encerrarse en el egoísmo, que en nada fructifica para mejoramiento de los demás.

 

Dejó sentir agradables números musicales una orquestina, que amenizó la sesión y que mereció los aplausos de toda la concurrencia.

 

Con cariñosas frases de despedida entre los asistentes, se dio por finida la séptima reunión anual de la Asociación, fiesta que en nada ha desmerecido de las celebradas en los años anteriores.

 


— E.P.

viernes, 16 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del martes, 06 mayo 1930, página 39

MATADEPERA

 

Según nota facilitada por nuestro celoso cura párroco los niños y niñas que el próximo 11 de mayo celebrarán su primera comunión, son los siguientes: niños Jaime Godia Godia, Agustín Palau Codoñés, Juan Turu Sala, Basilio Casas Villaescusa e Isidro Calvet Sellares; niñas Inés Beltrá Ventayol, Raimunda Borrell Aran, Carmen Argemí Arnau, María Salieres Cruz. Marcelina Riera Roca, Joaquina Turu Sala, María Grané Porta y María Gutés Viñas.

 

Acompañado del alcalde don Francisco Arnau y el reverendo cura párroco, ha visitado nuestras escuelas el inspector provincial don José Galisteo, quien ha quedado muy admirado y satisfecho de los adelantos de la enseñanza de los alumnos y alumnas de las mismas y de los dibujos y labores que están reaizando unos y otros. Han sido muy felicitados por parte del señor inspector y demás autoridades el maestro don Ramón Palau y la maestra doña Julia Prat.

 

—C.


 

jueves, 15 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del viernes, 02 mayo 1930, página 27

Una verdadera manifestación de duelo como nunca se ha presenciado en Tarrasa, ha constituido el acto de conducir a su última morada el cadáver de la señora Carmen Sala Amat. hija de los señores Condes de Egara.

 

Mucho antes de la hora fijada para el entierro era imposible acercarse a la mortuoria, debido a la gran multitud que se estrujaba para firmar en las listas colocadas en el vestíbulo de la suntuosa morada del señor Sala.

 

Dicho acto ha sido presidido por todas las autoridades locales, representando al propio tiempo a las superiores de la provincia.

 

En el duelo de la familia figuraba el prior; del Santo Espíritu y tres sacerdotes, don Jaime Fonrodona, don Alfonso Sala y los hermanos de la difunta.

 

Imposible citar nombres, tarea difícil para el cronista en una manifestación de duelo tan imponente; sólo si debemos consignar que todo lo que representa industria, comercio, nobleza. artes, ciencias y pueblo, no tan sólo de esta ciudad y distrito, sino de Barcelona y pueblos de Cataluña, estaban representados en este entierro.

 

Los telegramas que han recibido los Exmos. Condes de Egara con tan triste motivo son innumerables, figurando uno de muy expresivo de S. M. el Rey, dándole su más sentido pésame en nombre suyo y de la real familia.

 

Anoche los individuos de la guardia civil francos de servicio, pidieron permiso a sus superiores para poder asistir al entierro de la hija de don Alfonso Sala, con objeto de exteriorizar su sentimiento y compartir el dolor que aflige en estos momentos a tan benemérito patricio.

 

— Sala.


 

miércoles, 14 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del miércoles, 30 abril 1930, página 28

Esta noche el sindicalista don Ángel Pestaña dará su anunciada conferencia en el teatro Recreo, disertando sobre el tema «Consideraciones sobre la evolución de los pueblos».

 

Convocados por la comisión de Gobernación de este Ayuntamiento, se reunieron anoche en el salón de sesiones los representantes de 33 entidades tarrasenses y los de la prensa local.

 

El motivo de la reunión fue en primer lugar saber si las entidades estaban dispuestas a celebrar la fiesta mayor y en su caso, ver la forma de que modo podrían combinarse y armonizar los festejos para que resulte un conjunto lucido, popular y económico al mismo tiempo.

 

La primera pregunta fue contestada con unanimidad perfecta de celebrarla, reinando mucho entusiasmo y en cuanto a la segunda finalidad se acordó reunirse nuevamente para acordar el programa de festejos y hacer los trabajos necesarios para que resulten bien lucidos.

 

El coro de «Juventud Tarrasense» obsequió el domingo último con un concierto a los enfermos del santo hospital, reclusos de la cárcel y asilados en el Asilo Busquets.

 

La procesión de Santo Viático que salió el domingo de la iglesia del Santo Espíritu, resultó muy lucida de acompañamiento, figurando en la presidencia el alcalde y demás autoridades locales.

 

Ha regresado de Sevilla el director de los servicios técnicos de nuestro Ayuntamiento don Arsenio Sala Dinarés.

 

Han sido detenidos por la guardia civil y cabo de la guardia municipal señor Ginart, los sujetos José Pascual Ibars y Ramón Llido Castell, por haber hurtado una pieza de tela de seda y algodón de un carro propiedad de los señores Altisen hermanos, de esta ciudad.

 

— Sala.


 

martes, 13 de octubre de 2015

El Dia, dissabte 26 d'abril de 1930, pàgina 1

Pro ampliaciò amnistia

 

Hem rebut la següent comunicació, que ens plau reproduïr fent constar, al propi temps, la nostra cordial adhesió:

 

Terrassa 22 abril 1930.

 

Sr Director de EL DIA.

Ciutat

 

Molt Senyor nostre:

 

Amb data 20 del corrent, i per iniciativa del Grup Esperanto de la «Fraternitat Republicana», va quedar constituïda una Comissió local PRO AMPLIACIÖ AMNISTIA, la qual tindrà per missió única fpmentar una campanya local - amb relació directa amb la que arreu de Catalunya i d'Espanya s'ha iniciat, - per tal de que siguin compresos en l'amnistia tots els presos i exiliats pels delictes dits socials, ja que l'indult aconseguit darrerament gràcies a l'esforç popular no comprèn més que els presos i exiliats per delictes polítics.

Deixant de banda tota una sèrie de raons que podrien semblar partidistes, i amb el fi de que ningú pugui anar al retraïment, els que integrem aquesta Comissió fem constar que a l'emprendre aquesta campanya no ens guia altra cosa que un alt sentiment d'humanitat envers aquells que víctimes de l'il·legalitat en què per la força s'ha sotmès al Pais per espai de més de sis anys, s'han vist obligats a exiliar-se quan han pogut, o han estat empresonats acusats de delictes que no havien comès.

Les dones de Catalunya, en un esforç digníssim i continuat ens han demostrat que és el que cal fer per obtenir, sinó Justícia, quan menys un indult que ens torni a nosaltres aquells germans nostres que havent delinquit - si delinquiren ! - per un ideal, s'han vist arrencats del costat dels seus i posats al marge de la Societat, privats de la llibertat, per la obtenció de la qual ells lluitaren fins al sacrifici.

L'indult ha vingut, però ha vingut a mitges.

Ens cal, doncs, no defallir en la lluita que amb tanta exemplaritat començarem les nostres dones, fins a conseguir que s'obrin loes portes de les presons o les fronteres a tots aquells que per haver-nos defensat a nosaltres, caigueren víctimes de la desòtica repressió.

No dubtem que el diari que us cap l'honra de dirigir voldrà unir el seu esforç al nostre i a tal efecte, us preguem volgueu delegar un membre del mateix a la reunió que tindrà lloc el proper dimarts, dia 29 a les 9 del vespres, en l'estatge d'aquesta Societat, Carrer Cremat 15, per tal de decidir el que cal fer.

Visquem molts anys.

Per la Comissió, el Secretari

J. Figueras


lunes, 12 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del jueves, 24 abril 1930, página 28

Con gran esplendor tuvo efecto el Homenaje a la Vejez, celebrándose por la mañana un solemne oficio en nuestra iglesia del Santo Espíritu, asistiendo las autoridades y numeroso público. Ocupó la sagrada cátedra el M L. prior Dr. Molera, animando a los ancianos a que amasen a Jesucristo, verdadero fundador de los Homenajes a la Vejez, extendiéndose en atinadas consideraciones sobre la ley de Cristo y concluyendo dando las gracias a las autoridades v entidades por la cooperación que prestan a la bella obra de los Homenajes a la Vejez.

 

Terminado el oficio hubo un desfile de autos que ocupaban los ancianos, junto con sus madrinas, dirigiéndose a la Escuela Municipal de Música, en donde tuvo lugar dicho acto, siendo presidido por el teniente coronel señor Baca, en representación del capitán general de la región y demás autoridades locales. El vocal-administrador de la Obra, don Nicolás Tallo, dio lectura de los ingresos y gastos y donativos del Patronato local desde el Homenaje celebrado el año anterior, que alcanzan los primeros 6.782'95 pesetas, los donativos importan 8.870'80 pesetas, llevando por tanto adelantado el Patronato la cantidad de 2.087'85 pesetas que, en atención a las subvenciones que tenía concedidas pendientes de cobro que ascendían a pesetas 3.278'20, sobraban para el próximo ejercicio 1.190'35 y que el total repartido desde la fundación de la Obra era de 59.637 pesetas. Al celebrarse la fiesta, del año anterior había 44 ancianos pensionados, de los que han fallecido 10 y entran de nuevos 12, quedando actualmente 46.

 

Después hablaron en favor de la Institución el señor Canals, de la Caja de Pensiones; el prior Dr. Molerá, y, finalmente, el señor. Lluch, en representación del señor alcalde, siendo todos muy aplaudidos.

 

Don Alfonso Sala, conde de Egara, que por la gravedad de su hija Carmen no pudo asistir a la fiesta, mandó su adhesión en sentida carta.

 


— Sala.

domingo, 11 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del jueves, 17 abril 1930, página 30

MATADEPERA

Las sociedades recreativas de esta villa Juventud Matadeperense y Agrupación Coral, están ultimando los ensayos de las típicas caramellas que por las próximas Pascuas de Resurrección harán las delicias de nuestro público. Con el fin de dar más esplendor a la fiesta, han sido contratadas dos orquestinas, para su acompañamiento, corriendo también a su cargo los bailes que se celebrarán en dichas sociedades.

Va notándose gran movimiento de forasteros, quienes, deseosos de respirar nuestros aires tan sanos y puros, vienen en busca de albergue para el próximo verano, teniendo noticia de que son pocas ya las viviendas disponibles.


— Corresponsal.

sábado, 10 de octubre de 2015

El Día, dissabte, 5 d'abril de 1930, pàgina 1

EDITORIAL


La Constitució del nou Ajuntament

Finalment, després de transcorregudes unes setmanes, d'interinitats pertorbadores, s'ha constituït el nou Ajuntament. El senyor Josep Gibert, figura prestigiosa de la nostra col·lectivitat política, el presideix, i altres correligionaris nostres, els senyors Salom, Freixa (Alfons), Lluch i Cots, demés del republicà senyor Paloma, exerceixen les tinències d'alcaldia, tots ells, alcalde i tinents, elegits direstament pel Consistori.

Els fets han vingut a demostrar que era factible la fórmula demanada pels nostres amics a la primera sessió del nou Ajuntament, això es, la lliure elecció pel Consistori dels regidors que havien d'exercir els esmenats càrrecs directius de l'administració municipal. Si els regidors salistes s'haguessin comportat noblement, ja s'ha vist com per part del Govern s'hauria accedit, de bell principi, a la petició unànime que li formulà el nou Ajuntament i la elecció s'hauria pogut efectuar dintre la natural ponderació de forces, sense pertorbar l'harmonia consistorial ni desfermar les passions partidistes a dintre i fora de la Ciutat.

El que està fet ja està fet, diuen, i ens cal pendre les coses tal com són. Els regidors amics nostres, davant l'actitud abstencionista dels regidors salistes, no han tingut més remei que encarregar-se de l'Alcaldia i de les tinències i acceptar la plena responsabilitat de la gestió del nou Ajuntament. La seva actuació en anteriors etapes garanteix a bastament la recta administració dels béns comunals. L'equinimitat i esperit de concòrdia del nou Alcalde, però faràn possible, aixi ho esperem, la reintegració dels demès regidors al compliment del seu deure i tots plegats podràn col·laborar, finalment, a les tasques municipals.

Tot amb tot, cal no oblidar que la situació del nou Ajuntament és interina. Si no ocorre cap entrebanc, dintre de pocs mesos, els regidors actuals hauràn de cedir els seus llocs als regidors que designi lliurement el poble per medi de les eleccions. La seva tasca, doncs, està condicionada per la poca durada de la seva comesa legal i per la missió revisadora de la gestió del Ajuntament de la Dictadura, que les circumstàncies li assenyalen com especialment indicada.

No cal esperar, doncs, del nou Ajuntament, grans reformes ni obres d'abast considerable. La seva missió es molt limitada.


viernes, 9 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del viernes, 04 abril 1930, página 26

Durante el finido mes han ocurrido en esta ciudad 56 defunciones, 77 nacimientos y 21 matrimonios.

La altura del agua en el Pantano es actualmente de 32'50 metros y como la mitad de su cabida total son 35 metros (pues en los siete metros restantes cabe tanta agua como en dichos 35 metros) se cree que no llegará a dicha altura el agua, dado el temor de que cesen pronto de manar los «Caus».

Ha presentado la dimisión de su cargo de director de esta Escuela Industrial el profesor de la misma, don José Baltá de Cela.

El movimiento del matadero municipal durante el pasado mes de marzo ha sido: 3.316 cabezas de ganado lanar; 651 cabrías; 141 terneras; 554 cerdos.

En el día primero de abril tomó posesión el pleno de la Cámara de la Propiedad Urbana de esta ciudad, quedando elegidos los señores siguientes para los cargos que se expresan a continuación:

Presidente, don Manuel Rodó Coll; vicepresidente primero, don Bartolomé Lluch Amat: vicepresidente segundo, don José Ribas Martín; tesorero, don Pablo Porina Gabarro; don Pablo Colomer Moragas; vocales, don Jaime Cos Viñallonga, don Jaime Figueras Giralt y don Francisco Bacardit Solá.

—El pasado martes celebró el ayuntamiento sesión del pleno, en la que después de procederse a la lectura de un telegrama del gobierno civil, en que se comunicaba que se dejaba a libre elección de la corporación municipal el nombramiento de las vacantes producidas, el alcalde dimisionario, don Alvaro Vinyals, cedió la presidencia al concejal de más edad señor Boada Lladó, acompañando los reunidos a aquel hasta la puerta del salón, a propuesta de uno de los concejales, en prueba de consideración por su espíritu de concordia.

Seguidamente se levantó la sesión por falta de número de concejales.

Anoche tuvo lugar la sesión de segunda convocatoria, nombrando alcalde. en segunda votación, por no reunir la mayoría absoluta. a don Antonio Boada Lladó, y tenientes de alcalde a los señores Salóm, Freixa (don Alfonso) Lluch, Paloma y Cots.

Reina gran entusiasmo entre las jóvenes obreras pertenecientes a los diferentes Patronatos de la ciudad, para asistir a la asamblea que se celebrará en Montserrat los días 5, 6 y 7 del corriente, organizada por la «Federación de Patronatos v Escuelas de Cataluña» de esta diócesis.

 Será presidida por su director eI reverendo don Ramón Balcells.


— Corresponsal.

jueves, 8 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del viernes, 04 abril 1930, página 7

Los Ayuntamientos de Igualada y Tarrasa

El gobierno ha concedido a los Ayuntamientos de Igualada y Tarrasa la facultad de que puedan nombrar por sí mismos los alcaldes y tenientes de alcalde.


miércoles, 7 de octubre de 2015

El Día, dimecres, 2 d'abril de 1930, pàgina 2

AVUI ES REUNEIX EL PLE DE L'AJUNTAMENT.

No havent-se reunit suficient nombre de senyors regidors per a poder celebrar la sessió plenària convocada per al dia d'ahir, es convoca la reunió per avui, dia 2 a les 7, que es celebrarà amb subjecció al mateix ordre del dia.

Reunió del Ple

Ahir, a dos quarts de vuit de la tarda, es va reunir el Ple de l'Ajuntament.

Presideix la sessió l'alcalde dimisionari, senyor Vinyals i hi asisteixen els regidors senyors Boada Lladó, Freixa (Alfonso), Lluch, Trullàs, Geis, Salas, Cots, Salom, Soler, Freixa (Narcís), Paloma i Argemí.

Hi assisteix molt de públic.

SON ACCEPTADES LES DIMISSIONS DE L'ALCALDE I TINENTS D'ALCALDE DE R.O. I ES FACULTA L'AJUNTAMENT PER A DESIGNAR LLIUREMENT ELS QUE ELS HAGIN DE SUBSTITUIR.

Es llegeix un telegrama del Govern civil en el qual es comunica que han estat acceptades les dimissions presentades per l'Alcalde i tinents d'Alcalde de R.O. i que es faculta l'Ajuntament per a designar lliurement els que els hagin de substituir.

L'Alcalde dimissionari, senyor Vinyals, anuncia que en vista de què li ha estat acceptada la dimissió es creu obligat a retirar-se immediatament i a cedir el càrrec al tinent d'alcalde senyor Boada Lladó, per tal que presideixi la lliure elecció del nou Alcalde, en compliment de la comunicació del Govern Civil.

El senyor Salas, declara que la dimissió presentada pel senyor Vinyals del càrrec d'Alcalde de R.O. s'ha d'interpretar com un acte en pro de la concòrdia de l'Ajuntament i del poble de Terrassa, que mereix al seu judici, que els demés companys del Consistori li demostrin la seva consideració personal i a aquest fi proposa que l'acompanyin fins a la porta del saló.

Així ho fan.

Passa a ocupar la presidència el senyor Boada Lladó.

El senyor Freixa (Narcís) proposa que es manifesti al Govern, per mediació del senyor Governador civil, el reconeixement de la Corporació municipal per haver deixat a lliure elecció de l'Ajuntament els que hagin d'ocupar l'Alcaldia i les tinències.

El President, senyor Boada Lladó, ordena que es compti si hi ha nombre suficient de regidors per poder prendre en consideració la proposició del senyor Freixa.

Com que el nombre de regidors presents a la sessió no és suficient per prendre acords, s'aixeca la sessió per celebrar-la avui de segona convocatoria.

EL PAS DEL SENYOR BOADA I LLADÓ PER L'ALCALDIA

En prendre accidentalment possessió de l'Alcaldia el senyor Antoni Boada i Lladó, ha ordenat al cap de la Guàrdia municipal el més extricte compliment de les Ordenances Municipals especialment en el que fa referència a jocs prohibits i recollida de captaires, recomanant-li, a l'ensems, es vetlli l'instal·lació de la xarxa telefònica, per tal que els cables aeris no creuin els carrers de la nostra ciutat.


martes, 6 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del sábado, 22 marzo 1930, página 26

El secretario de este Ayuntamiento don Francisco Benlloch a consecuencia de una caida que ayer sufrió en esa ciudad, tuvo la desgracia de fracturarse un brazo, habiendo sido trasladado a una clínica. Sentimos el desgraciado percance de nuestro particular amigo deseándole una pronta curación.

El dia 25, en el Teatro Recreo, se representará la zarzuela original del compositor tarrasense Ullés Daura, «La Riojana», puesta en escena con toda propiedad, y con valiosos elementos de los teatros de Barcelona, tomando parte en honor del autor una nutrida masa coral de esta ciudad.

Ayer tarde, ante un concurso selecto y numeroso, dió la anunciada conferencia en la «Escola Choral», el ilustrado vicedirector del «Orfeó Catalá», don Francisco Pujol, con la cooperación de la señora Fornells y de los señores Sayón y Gibert.

Confortado con los Santos Sacramentos, ha fallecido esta tarde el distinguido amigo don Manuel Albiñana, causando mucho sentimiento entre las numerosas relaciones que tenia conquistadas. A su apreciable familia, acompañamos en su justo pesar, especialmente a la señora viuda doña Carmen Roig.


—Corresponsal

lunes, 5 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del miércoles, 19 marzo 1930, página 29

Reina mucho entusiasmo para el banquete que se celebrará el día 25 del actual por la noche en honor del ex alcalde don José Ullés Jover y del ex diputado provincial don Amadeo Torrents en uno de los grandes salones del Gran Casino.

Hasta la fecha hay inscritos unos trescientos comensales.

Ha sido ofrecida la presidencia del banquete al Excmo. Sr. Conde de Egara.


— Sala

domingo, 4 de octubre de 2015

La Vanguardia,Edición del sábado, 15 marzo 1930, página 28

Anoche, en la sesión que celebró el pleno del ayuntamiento, el alcalde interino don Benito Badrinas, dió posesión al nuevo alcalde don Alvaro Vinyals Aguilera y a los tenientes de alcalde don Juan Surrallés, don Simeón García y don José Clapés, eligiéndose, además, para las tenencias restantes a los concejales de más edad, don Antonio Boada Lladó y don Antonio Marimón.

Al ocupar el sillón presidencial don Alvaro Vinyals, manifestó que alejado de la política desde el advenimeinto de la Dictadura, había aceptado el cargo de alcalde por entender que todos habían de cooperar a la labor del actual Gobierno, a fin de llegar más rápidamente a la legalidad constitucional.

Después de elogiar la gestión de su antecesor don José Ullés, dijo que procuraría continuarla en bien de Tarrasa, añadiendo que deseaba que su permanencia en la alcaldía y la de sus compañeros en el municipio, fuera lo más breve posible, ya que así ocuparían aquellos sitiales los verdaderos representantes del pueblo, o sea los que eligiera libremente por medio del sufragio.

Se dió cuenta seguidamente de que se había aceptado la renuncia que por edad había presentado desde el día que fué designado, don Benito Badrinas, nombrado para sustituirle a don Narciso Freixa.

Tras un largo debate, se nombraron las delegaciones y comisiones y a los suplentes de los respectivos tenientes de alcalde.


—Corresponsal.

sábado, 3 de octubre de 2015

La Vanguardia, Edición del viernes, 14 marzo 1930, página 6

El Ayuntamiento de Tarrasa

El pasado martes, al tomar posesión de sus cargos el alcalde y los tenientes de alcalde de Tarrasa, la sesión celebrada a tal efecto resultó bastante accidentada por originarse protestas contra la aceptación de nombramientos de real orden.

Al día siguiente, mientras se hallaba reunida la Comisión permanente, se organizó una manifestación, que recorrió varias calles de Tarrasa y se dirigió al Ayuntamiento, pidiendo la ampliación de la amnistía a todos los delitos políticos y sociales, y protestando contra los nombramientos antes citados.

Una comisión de manifestantes se entrevistó con el alcalde y obtuvo de él la conformidad para transmitir al Gobierno los deseos que se exteriorizaban.

Como consecuencia de estos hechos, el alcalde de Tarrasa, don Alvaro Vinyals, visitó ayer al gobernador, poniendo su cargo y el de los tres tenientes de alcalde a disposición del Gobierno.

El gobernador de limitó a tomar nota, para ulteriores resoluciones, de la actitud del alcalde y tenientes de alcalde de Tarrasa.


viernes, 2 de octubre de 2015

El Día, dijous, 13 de març de 1930, pàgina 2

La Manifestació d'ahir


Ahir, a les 7 de la tarda a la Plaça Major es va organitzar una manifestació que va pujar carrer de la Fontvella amunt i pel de Sant Pere es presentà davant de l'Ajuntament. Hi havia un miler de persones pel cap baix, obrers, dependents, estudiants, tots els estaments. Al davant de la manifestació hom enarborava uns rètols que deien: «Volem l'amnistia i un alcalde popular», «a fora els alcaldes de R.O.», «Llibertat, llibertat i llibertat».

Una comissió, en la qual hi havia representats de tots els estaments que formaven en la manifestació popular, va pujar a veure l'Alcalde de R.O. senyor Vinyals, i el senyor Francesc Salas, regidor popular, li va traslladar les peticions dels manifestants. Després d'una certa resistència el senyor Vinyals s'avingué a redactar una nota que fou llegida des del balcó de la Casa de la Ciutat al poble que s'havia congregat al Raval.


Dimissió de l'Alcalde i dels tinents d'alcalde de R.O.


La nota redactada per l'Alcalde de R.O., senyor Vinyals i escrita del seu puny i lletra, deia així:

L'Alcaldia, recollint els sentiments del poble de Terrassa, telegrafiarà a l'Excm. Sr. Ministre de Governació sol·licitant la més amplia amnistia per tots els delictes socials i polítics la revisió o amnistia per als condemnats per la causa de Garraf i al mateix temps fa constar que si accepta el càrrec ho féu per la pau i harmonia dels diferents sectors terrassencs, oferint en nom propi i dels Tinets d'Alcalde nomenats de Reial Ordre, posar a les mans de l'Excm Sr. Governador els seus nomenaments a fi de què amb l'intervenció de dita alta autoritat pugui aconseguir el desitjat acord i la pacificació dels esperits.

Els manifestants es donaren per satisfets i es dissolgueren pacíficament.


Sessió de la Permanent


Sota la presidència de l'Alcalde de R.O. senyor Vinyals i amb assistència dels tinent d'alcalde senyors Boada, Clapés, Surrallés, García i Marimón, ahir, a les set del vespre, es reuní en sessió ordinària la Comissió municipal permanent. Fou llegida i aprovada l'acta anterior.

DESPATX D'OFICI

En el despats d'ofici es donà compte d'un telegrama del Sindicat Vitivinícola de Vilafranca del Penedès, convidant a la Corporació al míting vitivinícola que se celebrà en aquella població el passat diumenge i a qual acte, pel caràcter urgent del mateix, s'hi adherí l'Alcaldia en nom del Ajuntament.

PERMISOS PER A OBRES

Per tal de què puguin efectuar obres, es concedí permís als senyors Josep M. Palet, Joaquim Cruellas, Domènec Vinyes, Joan Cases, Agustí Casamada, Joaquima Morros i Jacinte Raspall.

DOS NOMENAMENTS

S'infotmà a la Permanent d'haver recaigut a favor dels senyors Miquel Gallart Pascual i Manuel Carril Duarte els nomenaments relatius a les dues places de mosso de neteja del Mercat de la Independència, proveïdes per la Junta de Qualificadora d'Aspirants a Destins Públics. El sou diari de cada un dels nomenats és de 7'50 pessetes.

El senyor Boada demanà quedés aquest assumpte damunt la taula per al seu major estudi, puix essent els dos citats càrrecs de caràcter permanent, cal capacitar-se abans d'acceptar-los, de la necessitat de llur proveïment.

A precs de la Presidència, el senyor Secretari informà el Consistori de les plenes facultats que posseeix la Junta Qualificadora d'Aspirants a Destins Públics, per a procedir a dits nomenaments, del que resulta que la Permanent sols pot ratificar els acords d'aquest caràcter de dita Junta.

El senyor Boada, sentides les manifestacions del senyor Secretari i comprenent la ineficàcia que tindria la seva proposició de què quedés l'assumpte damunt la taula, desistí de la mateixa. Protesta de què vinguessin intervinguts els esmenats nomenaments i demanà als seus companys de Consistori si volien sumar-se al seu vot, protestant que no tingués l'Ajuntament una plena autonomia en similars acords.

S'acordà per unanimitat adreçar a la Superioritat la protesta proposada pel senyor Boada. S'aixecà seguidament la sessió, a dos quarts de vuit.


jueves, 1 de octubre de 2015

El Día, dijous, 13 de març de 1930, pàgina 2

SEGONA PART DE LA SESSIÓ

Represa la sessió a dos quarts d'onze, davant de nombrós públic, anuncià el senyor Alcalde que anava a procedir-se a l'elecció dels cinc regidors que mancaven a cada una de les Comissions, per tal de què, segons d'acord pres, fossin integrades per set regidors. Així es déu i l'elecció dona el següent resultat:

ABASTIMENTS: Tinent, senyor Surrallés, Suplent senyor Vila; Vocals, senyors Geis, Cots, Lluch, Marcet i Barata.

FOMENT: Tinent, seyor Garcia (Forts rumors en el públic), Suplent, senyor Barata; Vocals, senyors Soler, Argemí, Lluch, Vila i Sala.

GOVERNACIÓ: Tinent, senyor Clapés; Suplent, senyor Miralda; Vocals, senyors Freixa, Trullàs, Pons, Badrinas i Salas.

HISENDA: Tinent senyor Boada; Suplent, senyor Badrinas; Vocals, senyors Salas, Freixa (Narcís), Paloma, Amat i Marcet.

INSTRUCCIÓ PÚBLICA: Tinent, senyor Marimón; Suplent, senyor Sala (Josep); Vocals, senyors Aurell, Salom, Cots, Miralda i Badrinas.

RESPOSTA AL DISCURS DEL SR. VINYALS

 L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals, concedí la paraula al senyor Salom, tal com li havia promès, per a que pòguès apoiar la proposició presentada al començar la sessió. (Expectació).

El senyor Salom, posa de relleu la manifestació que ha fet el senyor Vinyals en el seu discurs de presa de posesió de l'Alcaldia de R.O., segons la qual acceptava la designació per tal de servir la plítica de retorn a la normalitat que es proposa desenrotllar l'actual govern.

Entenc-diu-que el senyor Vinyals hauria servit millor a l'actual situació política i sobretot a la ciutat de Terrassa si no s'hagués prestat a servir l'afany desmesurat de predomini dels seus amics políticas que són els que en realitat l'han designat a detriment del joc net que ha de presidir tota actuació (Mostres generals d'aprovació).

Aquí s'ha jugat brut, molt brut, i el senyor Vinyals no es alié a aquest joc brut que ja des de bell principi fa impossible la convivència honesta dels regidors, i, el que és més lamèntable, l'administració dels bèns comunals, (Rumors d'aprovació per part del públic).

Aquí tots ens coneixem i malgrat de les paraules dirigides a la galeria pel senyor Vinyals tots sabem que representa la continuació de la política despòtica que fins ara ha predominat a l'Ajuntament de Terrassa. Els elogis al senyor Ullés ho confirmen. Això és continuació d'allò. (Vives mostres d'aprovació).

Si el senyor Vinyals ve realment a servir la política de l'actual Govern faria millor facilitant la constitució equitativa i harmònica de l'Ajuntament posant el seu càrrec a disposició del poble, que és evident que acolliria aquest gest amb complacència, doncs això contribuiria a pacificar els esperits que és una de les principals finalitats de l'actual Govern. (Mostres d'aprovació).

Jo invito, doncs, al senyor Vinyals, en nom d'aquesta pacificació dels esperits que tots desitgem després de sis anys d'opressió brutal, pacificació que tant necessita Terrassa, a què no sigui obstacle a la concòrdia consistorial, en benefici de l'administració dels béns que ens estan encomanats i de la pau de Terrassa. (Grans aplaudiments).

RECTIFICACIÓ DEL SR. VINYALS

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals, diu que ignora amb quina autoritat parla el senyor Salom en nom de Terrassa (Forts rumors i tocs de campana) puix que cap dels rectors de l'actual Ajuntament no representa la ciutat (Crits de protesta en el públic. L'Alcalde talla, amb la campaneta, les interrupcions d'alguns regidors).

Afegeix que si ha acceptat el nomenament és per la pau i la concòrdia (Alguns regidors: "Això és el revés").

El senyor Vinyals esplica els entrebancs i poca compenetració que ha trobat en el Consistori per la designació de càrrecs i diu que això, no li ve de nou, puix que la seva entrada a la Diputació fou, ja, ben dificultosa, a causa de la intervenció de certs elements.

Els senyors Soler i Salas: Dels seus propis amics (Rumors).

Afegeix el senyor Vinyals que ell, amb la combinació de càrrecs que fou refusada, oferia el seu en aras de la concòrdia.

Els senyors Soler i Salom: Encara hi és a temps.

El senyor Vinyals: Jo no sóc un home poc seriós ni haig de fer el ridícol, acceptant avui per a dimitir demà.

LES GESTIONS PREVIES PER A CONSTITUIR EL NOU AJUNTAMENT

A l'anunciar el Sr. Salas que va parlar de les gestions fetes per a constituir ponderativament el Consistori, regna un gran silenci, prova de l'interès que sent el públic per a conèixer tot ço ocorregut durant els darrers dies.

Comença el Sr. Salas manifestant, que després de l'acord unànim pres pel Consistori el dia 26 de febrer de sol·licitar del Governador que deixés en llibertat l'Ajuntament per a l'elecció de càrrecs, els elements salistes s'acostaren a amics nostres per a proposar la constitució del Consistori de comú acord, declarant que estimaven podria servir de base a dites negociacions el següent repartiment de càrrecs: Alcalde i dues tenències els catalanistes, una tinència  els republicans i dues els salistes, que reclamaven per a ells la primera tinència.

Fou acceptada en principila proposta i sols es discutia la primera tinència, que enteníem corresponia al qui tingués l'Alcaldia, per raó de la continuitat necessària en l'obra de governament de la ciutat. S'acordà que es designaria a sis persones tres de cada costat, a l'objecte de posar-se d'acord, sempre comptant amb el compromís dels representants salistes de que seria renunciat qualsevol nomenament de R.O. que pogués venir entretant.

Quan encara no s'havien reunit aquells senyors, si bé estaven ja designats, i convocats a la reunió convinguda, arribaren els nomenaments de R.O., i a partir d'aleshores canvià per complet l'actitud dels salistes. (Forts rumors).

Haig de fer constar-afegeix el Sr. Salas,-la desllealtat que significa per part d'aquells senyors el fet que després de l'acord unànim del Consistori i de les negociacions entaulades, no retiressin les llistes presentades al Govern Civil pel Sr Sala o quan menys que no demanessin a qui corresponia que no es cursessin fins després de l'entrevista definitiva els nomenaments sol·licitats. No serà per demés-afegí el senyor Salas-que a l'arribar a aquest moment, es faci públic que segons notícies que tinc autoritzadíssimes, l'acord unànim del Consistori de que abans he parlat, no es rebé al Govern Civil fins que els nomenaments ja estaven cursats, de manera que malgrat haver-se pres aquell acord el dia 26 de febrer, no arribà al Govern Civil fins el dia 2 o 3 de Març, data en què foren comunicats els nomenament de R.O. A què es deu aquest retard?, pregunta el Sr. Salas. jo no ho sé pas, l'únic que sé-diu-és que la correspondència d'aqui a Barcelona no triga pas 5 o 6 dies a arribar-hi. (forts rumors).

Ja em possessió dels nomenaments de R.O., els salistes,-com dels abans-cambiaren per complet la seva actitud, ja que no volien de bell principi sinó dues tinències, i des d'aleshores exigien tres tinències, i amb elles la primera; els nostres amics, amb tot, accediren a què tinguessin la primera tinència i refusaren les seves noves pretensions a tres tinències. Des d'aleshores els salistes donaren les negociacions per trencades i s'aferraren a l'Alcaldia i tinències de R.O., que pel que es veu no volen pas abandonar, amb tot i estar en minoria en el Consistori. (Forts rumors).

Malgrat tot-continua el Sr. Salas-l'endemà, amb el bon desig de trobar una solució de concòrdia, jo, amb caràcter particular i sense haver parlat amb els seus amics, vaig visitar el Sr. Badrinas i  li vaig preguntar si creia que fòra una solució el que nosaltres acceptéssim en tot la seva proposició, sempre i quan per equilibrar els vots de la Permanent, el suplent de la primera tinència fos un regidor amic nostre; el Sr Badrinas no va voler emetre criteri. Vaig afegir que malgrat la seva reserva, si jo podia veure els meus amics els parlaria de l'asumpte, però aquella tarda vaig tenir precisió d'anar a Barcelona, i al retornar a casa em vaig trobar la convocatòria del Ple per donar possessió del càrrec als nomenats de R.O. i aleshores vaig creure que allò era la resposta negativa a la meva última proposició de concòrdia.

Vàrem aconseguir que a l'endemà no es celebrés la sessió, votant en contra de l'acta, a l'objecte de què no es consumís el fet que havia d'ésser l'obstacle insuperable per a tota concòrdia, i aprofitàrem, amb tot, el dissabte i el diumenge per a continuar les nostres gestions, infructuoses totes elles, malgrat la bona voluntat esmerçada per un distingit patrici, no pas catalanista.

Fracassat tot intent de concòrdia, encara volguérem apurar el darrer intent, i acudírem a qui, amb més autoritat que nosaltres, podria obtenir una solució, gestió-diu el senyor Salas-que em permetereu que no detalli, pel caràcter que tenia i per la personalitat que hi va intervenir, però sí què us diré que no s'arribà a cap solució, perquè el Sr. Badrinas, segons declaració prèvia, havia vingut amb el ferm propòsit de no acceptar cap proposició.

Després de negar amb energia el Sr. Salas, que hagués acudit al Govern civil a sol·licitar l'alcaldia, invità al regidor que abans d'entrar a la sessió havia fet tal manifestació a repetir-la en públic, si és que creia en la versió del tot infundada que hom havia fet circular.

Entenc-acabà dient el senyor Salas-que el poble de Terrassa tenia dret a conèixer aquestes gestions i per això les he explicades amb tot deteniment. Ningú podrà culpar-nos, certament, de no haver apurat tots els mitjans per tal d'arribar a una constitució equitativa i harmoònica del Consistori. (Mostres generals d'aprovació).

El senyor Salom justifica i amplia, amb algunes dades i per la intervenció que hi tingué, l'expressat pel senyor Salas. Immediatament, el senyor Salom pregunta al senyor Vinyals si estava disposat a abandonar l'Alcaldia si el Consistori, disconforme amb la seva significació, acordava insistir en la seva petició de què es deixés a lliure alecció els càrrecs d'Alcalde i tinents d'alcalde.

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals contesta que ell no es deixa agafar com un ocellet en la trampa i que essent majoria els catalanistes no podia acceptar la proposició del senyor Salom. Si bé-continua l'Alcalde-sóc el pont per anar a la normalitat, és indefinit el període del meu exercici. Ja parlarem del futur-afegí-quan tot estigui apaigavat. Jo sóc amic de tots i és precís oblidar orígens pel bé de Terrassa. Millor, quant menys parlarem de política (Grans protestes i avalot en el públic. Alguns regidors, indignats, protesten de les darreres paraules de l'Alcalde de R.O.).

El senyor Salom demana la paraula. Diu que el senyor Vinyals, liberal i demòcrata, ha tingut un oblit lamentable. En sortir de la Mancomunitat firmà un document en el qual es comprometia a no acceptar, en cap ocasió, un càrrec de reial ordre. Espera que el senyor Vinyals farà honor a la seva firma. (Forts rumors).

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals li contesta que si ha acceptat el nomenament de R.O. amb tot i ésser-ne contrari, era en «aras» de la pau i treu exemples semblants d'altres alcaldes.

El senyor Salas fa avinent al senyor Vinyals el seu abús d'autoritat al parlar de casos aliens al Consistori, quan abans ha privat de fer-ho als regidors. Si en pot parlar l'Alcalde-diu-en parlarem tots. (Rumors).

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals diu que és enemic dels nomenaments per reial ordre però que havia acceptat l'Alcaldia per anar a la normalitat. Susciti de nou l'assumpte de les tinències, dient que els catalanistes havien refusat el govern de la ciutat que els havia estat ofert.

El senyor Salas manifesta que la veritat d'això havia quedat concretada amb l'exposició que ha fet anteriorment, per ningú refusada.

Entre els senyors Clapés i Salas es discuteixen alguns detalls sobre les entrevistes tingudes.

El senyor Salom diu que es parla molt de concórdia i de pacificació d'esperits, però que no es concretava aquest desig purament platònic en cap proposició concreta. Pregunta al senyor Alcalde de R.O. si encara està en el seu primer criteri de renunciar a l'Alcaldia, si la renúncia ha de portar la pau dels esperits.

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals: Deixaré el càrrec si es presenta aquesta eventualitat.

El senyor Salom renova la seva proposició i demana que una comissió recorri a la Superioritat per tal de sol·licitar que quedin sense efecte els nomenaments de reial ordre.

S'hi oposa terminantment l'Alcalde de R.O., senyor Vinyals, i li replica el senyor Salom: Això és sacrificar-se per la pau de la ciutat?.

L'Alcalde de R.O., senyor Vinyals, visiblement desconcertat sense saber quin camí prendre, diu que ha estat ja massa tolerant i, tocant la campaneta, aixeca la sessió.

El públic, indignadíssim per l'actitud de l'Alcalde de R.O., protesta a grans crits i xiulets. No intentem descriure l'avalot, que és formidable.

DESPRES DE LA SESSIO

Després de la Sessió, un nombrós grup dels que hi havien assistit, s'apostà davant la Casa Consistorial i obsequià amb aplaudiments i xiulets, segons llurs significació, els regidors que sortien. L'Alcalde de R.O. senyor Vinyals i exterioritzà novament, amb crits i xiulets, la seva protesta.