sábado, 10 de julio de 2021

L’Acció, edició dijous, 17 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Els fets luctuosos d'anit

Ahir a la nit, com ja tothom sap, varen ocórrer uns fets sagnants dels quals han estat víctimes dos Companys d’Esquerra Republicana de Catalunya, En Joan Graells, qui hi trobà la mort i el Conseller Regidor Miquel Boada, el qual resultà ferit de gravetat. Ambdós militants de la Joventut d'E. «Estat Català».

Tot seguit que es varen tenir noticies del fet la indignació popular fou enorme. Hom demanava que es lliurés al poble l'agressor per tal de fer-li justícia. Per sort el bon sentit es va imposar, evitant-se possibles incidents que malgrat la justificada indignació del poble, haurien estat de lamentar.

COM OCORREGUEREN ELS FETS

Ahir, a les nou de la nit, els germans Graells, Francesc i Joan, es dirigien a casa seva i en esser al carrer d'Esteve Mas. varen creuar-se amb Francesc Oller i el seu pare, originant-se entre ells una viva discussió amb motiu d' haver-se publicat una lletra oberta al diari del Poum, «Front», en la qual es parlava d'immoralitats comeses pels germans Graells. Aquests, naturalment, demanaren una explicació als Oller, tota vegada que el Francesc era el signant, com a President de la Unió de Cooperatives de l'al·ludida lletra.

Hom no sap com fou, però tot d'una, enmig de la discussió, apareix el guàrdia d'assalt Federico Martínez, el qual pistola en mà crida l'alto als que discutien.

Joan Graells, en veure l'actitud amenaçadora del guàrdia li va dir:

—Vinga home, vinga, amaga la pistola que per tot això no ens matarem pas...

Però, en aquells moments el guàrdia disparà contra Joan, el qual caigué instantàniament per una bala que li va foradar el cervell. En sentir els dispars sortiren els veïns i entre ells el conseller Miquel Boada i el membre de l'actual Comitè Executiu d'Esquerra, Heremies Basqués, que viuen a aquell carrer, els quals s'acostaren al grup de referencia. El guàrdia Martínez els encarà la pistola i en veure que Francesc Graells i Miquel Boada exhibien les credencials de consellers de l'Ajuntament es va donar a la fuga.

Graells i Boada el perseguiren, però l'agressor aconseguí fer-se escàpol. Tot seguit aquests, es dirigiren vers l'Ajuntament i un cop davant la Comissaria varen veure que el Martínez i un altre guàrdia estaven davant. Llavors Graells senyalant a l’assassí digué:

—Mireu, és aquell el que ha mort el meu germà.

En sentir això, el guàrdia es tragué la pistola i dispara quatre trets contra els consellers ferint greument a Miquel Boada a l'espatlla i a una dona que passava la qual una bala li foradà la cama.

Els ferits foren portats seguidament a l'hospital, on es procedí a les cures d'urgència.

L'agressor es presenta a' la policia.

LES PRIMERES DILIGÈNCIES

Tot seguit de saber-se els fets, a l'Ajuntament es reuniren totes les minories que componen el Consell Municipal. EI President del Consell telefona ràpidament demanant amb energia a la Comissaria General que trametessin un delegat amb forces per assegurar l'ordre públic car com és molt natural els ànims estaven molt exaltats.

S'avisà també al jutjat perquè anés a fer l’aixecament del cadàver. Però el jutge no es trobava enlloc i anaven passant les hores i el company Graells continuava estès en el lloc del crim amb les conseqüents protestes de tots.

Veient la lentitud del Jutjat uns companys del mort varen recollir el cadàver portant-lo al seu domicili.

ARRIBEN FORCES DE LA CAPITAL.

A les dues de la nit arribaren les forces trameses per la Comissaria General d'Ordre Públic. Eren dues camionetes plenes de Guàrdies d'Assalt que es situaren estratègicament enfront l'Ajuntament. El cap de les forces s'entrevistà seguidament amb el President del Consell, el Comissari de Policia i el Jutge, els quals començaren d'instruir el sumari.

Aquestes diligències han dural tota la nit i aquest matí ens hem pogut assabentar que gracies a l'energia del Consell Municipal exigint ràpida justícia s'ha pogut cloure el sumari. El Jutge ha dictat acte de processament contra el Guàrdia Federico Martínez, i l’ha posat a la disposició del President del Tribunal d'Urgència el qual ha de dictaminar sobre aquest fet dintre 48 hores. Les forces d'assalt han abandonat ja la nostra ciutat.

L'ESTAT DELS FERITS.

L'estat dels ferits en aquests moments és satisfactori. Maria Cortés Amat que és una de les víctimes fou traslladada ahir després de la primera cura al seu domicili particular.

El company Boada segueix en bon estat. Segons diagnòstic del doctor Ferrer la bala li produí fractura de la clavícula esquerra.

LA CAPELLA ARDENT A LA CASA DEL POBLE.

Aquesta matinada el cadàver del malaguanyat company Joan Graells ha estat portat a la Casa del Poble. Aquest matí s'ha procedit al seu embalsamat i aquesta tarda ha estat exposat.

En tot el dia no hi parat "el trànsit i les manifestacions de condol.

Demà a les sis de la tarda tindrà lloc el seu enterrament que sortirà de la Casa del Poble.

Telegrames oficials cursats aquest matí en motiu dels fets d'ahir a la nit

Consell Municipal a Conseller de Justícia de la Generalitat:

«Consell Municipal Terrassa considerant-se ultratjat per agressió deliberadament efectuada per agent autoritat a les persones de dos Consellers Regidors i una veïna us demana enèrgicament ensems que amb tot respecte es faci justícia. President Consell Municipal, Figueres. Per U.G.T.J Puig. I Per Unió Rabassaires, Torres. Per Acció Catalana, Garriga. Per CNT, Sabat».

Consell Municipal a President de la Generalitat:

«Consell Municipal Terrassa exigeix esbrini màxima urgència culpabilitat autor o encobridors d'assassinat del vocal-conseller Joan Graells i agressió que fou víctima Conseller de Finances Miquel Boada resultant també ferida una veïna. President del Consell Municipal, Figueres. Per U.G.T. Puig. Per Unió Rabassaires, Torres. Per Acció Catalana, Garriga. Per C.N.T., Sàbat».

Consell Municipal a Ministre Governació:

«Anit, guàrdia assalt destacament aquesta, assassinà vocal conseller i agredí dos consellers Regidors, ferí a un i a una dona. Fet ocorregut front Ajuntament. Demanem Justícia inexorable i depuració Cossos Armats. President del Consell Municipal, Figueres. Per U.G.T., Puig. Per Unió de Rabassaires, Torres. Per Acció Catalana, Garriga. Per C.N.T.; Sabat».

Consell Municipal a President Consell Ministres:

«En protestar vil assassinat comés per abús autoritat guàrdia assalt destacament ací costà un mort i dos ferits greus persones antifeixistes demanem no imperi esperit cos i que la justícia popular sigui inexorable. President Consell Municipal, Figueres. Per U.G.T., Puig. Per Unió de Rabassaires, Torres. Per Acció Catalana, Garriga, Per C.N.T., Sabat».

Notes de la Presidència municipal i conselleries

EL PREU DE LA CARN DE PORC.

La conselleria de Proveïments manifesta al públic de Terrassa que a partir del dia 18 del corrent mes els preus que es vendrà el porc seran el següents:

Qualitat primera:

Llom i magra, 6 ptes. Terça.

Qualitat segona:

Botifarra cuita, fetge, peus, ronyons, ventres i costelles a 4.

Botifarra crua, 4'40.

Botifarra negra, 3’60.

Cansalada, 3'60.

Llard, 4.

Qualitat tercera:

Ossos. espinada, careta, conna, sang cuita i perdiu, a 2.

EL PREU DEL CARBÓ.

La conselleria de Proveïments assabenta al públic que a partir del dia d'avui el preu del carbó d'alzina serà de 1'50 ptes. l'arrova.

Notes diverses

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

A causa d'haver-lo atropellat un carro ha estat curat el ciutadà Paz Claramunt, la qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, contusions i escoriacions al genoll dret. Ha passat al seu domicili Cantaré 11.

Josep Morera de 16 anys d'edat i amb domicili ai Passeig de Garcia Hernàndez ha estat curat de resultes d'una caiguda, de ferida i escoriacions al genoll dret. ha passat al seu domicili.

Miquel Boada de 31 anys i amb domicili al carrer d'Esteve Mas 49, el qual presentava segons diagnòstic dei Dr. de guàrdia ferida de bala amb fractura de la clavícula esquerra. Ha estat hospitalitzat.

Maria Cortés de 34 anys d'edat, ha estat guarida de' ferida de bala al genoll dret amb entrada per la part interior i sortida per la posterior. Ha estat hospitalitzada.

COMUNICAT DE CONDOL.

Hem rebut un comunicat de la casa Amorós i Companyia en el qual s'associa al dol per la mort de Joan Graells.

Notes sindicals i polítiques

AVÍS.

La Junta Directiva del Sindical Fabril i Tèxtil U.G.T. posa en coneixement dels seus afiliats que a partir d'avui dia 17 de juny el cobrador oficial d'aquest Sindicat company Antoni Folch (el mateix que anteriorment cobrava) passarà a cobrar els corresponents rebuts. Dit company anirà previst d'una credencial amb la seva fotografia i les signatures del President i Secretari d'aquest Sindical per poder identificar la seva Personalitat.

Dita credencial li podrà ésser exigida en tot moment.

No hay comentarios: