domingo, 28 de julio de 2019

El Diluvio, Edición 25 de diciembre de 1935, pág. 9


LA HUELGA DE GÉNERO DE PUNTO DE TARRASA.

Los obreros dirigen al alcalde de Tarrasa la siguiente instancia:

“Excm. Sr. Alcalde de Terrassa:

Miquel Domingo Casanoves, major d’edat, casat, veí de la present amb domicili establert al carrer Prat de la Riba, cinquanta, pis, en nom i interés del Sindicat de la Indústria del Gènere de Punt d’aquesta ciutat, a V. E. i atentament manifesta:

Que als efectes de sol·lucionar conflictes freqüentment plantejats en el ram sobre sous o renumeracions per concepte de treball va ésser nomenada una Comissió mixta amb la missió de fixar i unificar de manera estable els preus a satisfer als obrers per arrendament de llurs serveis. Quedà documentalment establerta amb força d’obligar la condició de que mentre les noves basses o preus no fossin fixats en forma per la dita Comissió, seguirien com a únics aplicables els establerts en les basses del ram aprovades l’any mil nou-cents trenta-ú.

De llavors ençà, les diverses cases a espatlles de la llei han portat a efecte una reducció de sous altament lesiva als interessos dels seus obrers.

Aquests no veient-se atessos en les seves justes reclamacions que en definitiva no tendíen a altre objecte que el de propugnar la legalitat constituïda per les bases de l’any mil nou-cents trenta-ú a que s’ha fet apel·lació al Poder públic per a que els asistís en les seves justificades peticions.

S’ha donat el cas paradoxal, Excm. Sr. de què Malgrat reconèixer la absoluta totalitat d’organismes als quals hem recorregut, el dret que assisteix a la classe obrera en l’esmentat conflicte, s’han inhibit tots alegant la seva incompetencia i manca de força per a obligar a la classe patronal al compliment d’aquelles basses vigents.

Entenent nosaltres que el nostre deure de disciplina social, significa respecte a la llei i acatament al Poder públic, ha de venir equilibrat compensat per un dret correlatiu a favor nostre consistent en l’existència d’una justicia estatal exercida per órgans adequats encarregats de solucionar per ministeri de la llei aquells conflictes que no ens es lícit resoldre per la nostra propia mà i que l’alcalde en la seva qualitat de president de la Corporació municipal exerceix en el terme l’autoritat gobernativa cridada especialment a vetllar pel manteniment de l’ordre públic pertorbat per l’actitut anòmala observada per la classe patronal.

Suplica a la V. E. que en mèrit de lo exposat tingui a bé interesar-se pel conflicte esmentat a qual efecte ordeni les mides conduents a l’efectivitat dels drets de la classe treballadora del Sindicat de la Indústria del Gènere de Punt de la present ciutat ─puig que fer-ho així es vetllar pel manteniment de l’ordre públic─ i pel cas improbable de què es cregués incompetent per a entendre en l’afer no acordi inhibir-se sense abans donar-ho a conèixer detalladament a la representació suscrita l’organisme estatal competent per a resoldre la reclamació formulada.

Es de justicia.  Terrassa, 24 dessembre de 1.935.”

No hay comentarios: