domingo, 18 de abril de 2021

Mirador : setmanari de literatura, art i política : Núm, 417 (22 abril 1937) pàg. 4.

Les biblioteques d'Hospital a Catalunya

Una tasca — per cert, bastant ignorada — d'ordre eminentment nacional, és la que realitzen .les bibliotecàries sortides de l'Escola que té establerta la Generalitat de Catalunya. Es una cosa que encanta, descobrir el seu esperit catalanesc, quan hi teniu .una conversa. Si cada mestre de les noves promocions tingués l'esperit que anima la labor obscura .però fecundíssima d'aquestes noies, qui dubtaria de l'esdevenidor de Catalunya?

Per això ens plau ara de parlar de les seves activitats. Precisament, per què acabem de llegir un estudi admirable de Maria Miralda, de la Biblioteca Soler i Palet, de Terrassa, que porta per títol «Les Biblioteques d'Hospital a Catalunya». Aquest opuscle, d'unes 40 pàgines, constitueix el primer d'una sèrie de Quaderns d'Estudi, en curs de publicació.

El tema, com. ja es pot jutjar pel títol, és d'un interès actualíssim. L'organització de biblioteques a les clíniques i hospitals es pot considerar una cosa relativament moderna; si bé és veritat que ja a mitjans del segle XIX n'existien algunes d'aquestes biblioteques, no eren. seleccionades ni tenien l’organització pràctica que avui se’ls ha donat.

Fou durant la gran guerra que es va conèixer l'eficàcia de la lectura i la necessitat de cercar un llibre apropiat per a cada malalt i que calia que la bibliotecària tingués coneixements de la malaltia, caràcter i aficions de cada pacient, per tal de proporcionar a cadascun la lectura més apropiada.

Data de l'entrada dels Estats Units a la guerra europea, l’organització, per part de l'Associació de Biblioteques Americanes, d'un Comitè de Guerra que presenta el seu primer reportatge a la conferencia anual de l’Associació, celebrada l’any 1917 a Conisville.

Les més altes personalitats d'aquells temps testimonien l'eficàcia de les biblioteques d'hospital. «No hi ha dubte ─digué Foch — que la lectura de bons Llibres ha estat, durant l’última guerra, un poderós sosteniment moral pels combatents, els ha fet suportables les hores de sofriment a l'hospital, ha ocupat els ocis de la captivitat a les Ilargues vetlles de les trinxeres.»

Si es considera l'estat d'esperit dels malalts, es comprendrà fàcilment que certes lectures puguin tenir determinats efectes terapèutics. Una profunda melangia, una tristesa i enyor s'apoderen de Ilurs ànimes, que fan que molt sovint esperin res amb impaciència, que no desitgin ni la vida ni la fi de Ilurs dolors; aleshores és quan la lectura acuradament seleccionada els retorna la vivacitat a la intel·ligència, fa que minvi aquell estat d'enyor i melangia, comunica als seus rostres un aspecte més alegre, més seré i Ilurs esperits, subjugats per les sanitoses lectures, senten un alegre desig de viure que fa més fàcil la curació.

Diu el Dr.. William L. Russell, director de l'Hospital de Brovmingdale, que «la influència de la lectura és benèfica en tots els casos; ho és però molt més, quan es tracta de malalties nervioses i de desordres mentals». El Dr. Lavaide, del Cos de Sanitat dels Estats Units, diu que «en els moderns hospitals la psicologia del malalt ha esdevingut un terna de capital importància ; s'obre, per tant, un ample camp de teràpia en el qual el servei d'una biblioteca en els hospitals serà de gran utilitat». Finalment, el Dr. Schuster, alemany, opina que «és necessari crear biblioteques a tots els hospitals, perquè la lectura proporciona als malalts un gran confort moral».

No hay comentarios: