sábado, 30 de diciembre de 2017

El Dia, edició divendres 13 de juliol de 1.934, pàg. 2

De la troballa d'un dipòsit de dinamita a la nostra ciutat :: Sembla que l'assumpte és d'envergadura :: Activitat de la policia :: Registres i detencions

La policia segueix mantenint extraordinària reserva respecte als detalls del descobriment d'un important dipòsit clandestí de dinamita a la nostra ciutat, fet del qual informàvem en la nostra edició d'ahir

Segons hem pogut assabentar-nos, a l'oficina de policia governativa es rebé, fa alguns dies, una confidència per la qual tingué coneixement que a la casa núm. 7 del carrer de Manyé i Flaquer, domicili d'un tal Francesc Meroño, individu molt significat per les seves: idees anarquistes, es notava quelcom que feia entrar en sospites al veïnat i que, naturalment, la policia es disposà a esbrinar.

Els agents establiren una discreta vigilància fins a cerciorar-se ben bé del què ocorria i ahir, havent comprovat que les sospites estaven plenament fonamentades, fou avisada la Comissaria General d'Ordre públic, la qual envià a Terrassa, a quarts de dues de la tarda, varis agents de la brigada de vigilància i una secció de guàrdies d'assalt.

D'arribada, la policia i els guàrdies es personaren a l'expressada casa núm. 7 del carrer de Manyé i Flaquer, en la qual practicaren un minuciós registre i descobriren un dopòsit de sis sacs de dinamita, amb un total de 143 quilos, distribuïda en paquets de dos quilos i mig. La policía se n'incautà inmiediatament i procedí a la detenció del Francesc Meroño, el qual, en veure's atrapat, donava mostres d'una gran excitació i exclamava que volia matar-se.

Poc abans, com que la policia havia també tingut notícia que ahir a la tarda s'anava a enviar una altra partida de dinamita a Terrassa, organitzà un servei de vigilància a la carretera de Barcelona a la nostra ciutat, servei que donà per resultat la detenció d'un automòbil Ford, de la matrícula de Barcelona, que porta el núm, 55.205.

En els primers moments es digué que aquest automòbil transportava una bona quantitat de matèria explosiva, però efectuat un escorcoll a l'interior del cotxe, es pogué comprovar que no era cert. No obstant, el xofer del vehicle, que es d’aquesta ciutat, fou detingut per haver-hi fonamentades sospites de que fou en l'esmentat automòbil que va ésser transportada la partida de dinamita descoberta al carrer de Manyé i Flaquer.

El detingut Meroño, és un individu castellà, d'uns quaranta anys, d'edat, i vivia a Terrassa des de fa uns quatre anys. Té antecedents com a extremista i se'ns diu que havia estat detingut anteriorment en dues ocasions. Fou traslladat a la Delegació de policia i sembla que, en ésser interrogat, manifestà que la dinamita procedia de Barcelona, tot i que, segons els nostres informes que transmetem amb tota reserva, sembla que això últim: no és cert, puix hom creu més aviat que aquella procedeix d'uns robatoris descoberts en determinades mines de la "província" de Barcelona.

A més del Meroño i el xofer, hi ha tres altres detinguts, tots de la nostra ciutat. El primer, fou conduït ahir mateix a la Comissaria General d'Ordre públic.

Sembla que aquest servei de la policia té una envergadura més important del que semblava en els primers moments, puix que tot fa creure que hi deu haver altres dipòsits de matèria explosiva i que es tracta d'una veritable organització.

Sabem que aquesta matinada s'han practicat tres noves detencions a Manresa, relacionades amb el mateix assumpte.

Ahir i avui, la policia, amb la col·laborció de la guàrdia civil, han desplegat una activitat extraordinària, practicant nombrosos registres i efectuant importants perquisicions. Per això, segurament, a fi de no pertorbar les gestions encaminades a esbrinar les probables ramificacions d'aquest assumpte, és que la policia procura mantenir-se en el màxim de reserva possible.

Se'ns diu que han desaparegut de la nostra ciutat dos significats elements extremistes, els quals la policía cerca amb especial interés.


No hay comentarios: