martes, 4 de agosto de 2020

COMBAT, 1/10/1936, pàgina 3.


Després de la victòria

La nostra visita a Estrecho Quinto

En aquests moments arribem d'Estrecho Quinto i Monte Aragón, junt amb els companys Comabella i Bonet. La impressió que n'hem tret es altament encoratjadora. Els milicians de la segona columna del P. O. U. M. s'han portat com uns herois. La nit passada a cos descobert i amb baioneta al fusell, assaltaren les formidables fortificacions d'Estrecho Quinto. Caigueren molts companys morts, entre els quals cal destacar la valentia dels camarades del P. O. U. M. de Vilanova i Geltrú, de Rubí, de Terrassa, de Granollers i altres llocs. Es a tots aquests caiguts, la valentia dels quals feu possible l'entrada dels que els seguien, que els dediquem el més fervent record.

Aquesta gesta fou el preludi de la victòria de Monte Aragón, fortalesa inexpugnable durant totes les guerres d'invasions estrangeres, particularment la guerra de la Independència.

Han estat els primers d'arribar-hi els companys del P. O. U. M., forces d'Assalt, Carrabiners i Guàrdia Republicana. Els caps presoners són: un comandant, dos capitans, tres tinents i quatre alferes. El contingent d'armament nombrós; el que porta la premsa d'avui.

A l'anar a afusellar un significat cap feixista, ha dit als nostres milicians:

 —Ya sé que me vais a fusilar, pero que conste: «Tenéis unos cojones como un toro»

—Jaume Trepat.

No hay comentarios: