lunes, 17 de agosto de 2020

El Dia, edició dilluns 12 d’octubre de 1.936, pàg. 2 i 3


Han estat a Terrassa els senyors Pere Coromines i Joaquim Folch i Torres.

Aquest matí, s’ha tingut coneixement a l’Ajuntament local, de la imminent visita dels membres de la Junta de Museus de la Generalitat de Catalunya senyors Pere Coromines, ex-conseller de Justícia, i Joaquim Folch I Torres.

La seva arribada no s'ha fet esperar, puix que a les onze del matí han arribat procedents de Barcelona, acompanyats d'uns guàrdies de seguretat. S'han personat a la Casa Consistorial, on ja eren esperats pels elements de la Junta local de Museus i han complimentat les autoritats.

Sense perdre temps, els senyors Coromines i Folch i Torres s'han traslladat a l'ex-torre Salvans, de La Barata. Els acompanyaven els consellers regidors senyors Petchamé i Puigdoménech la Junta de Museus terrassenca, representants de la premsa i altres.

Arribats allà, han visitat una per una totes les dependències de l’edifici que tantes belles obres d'art conté.

Els visitants s’han mostrat entusiasmats. Amb tot, el senyor Coromines ha indicat a la Junta local de Museus alguns mobles que desdiuen el conjunt artístic, a l’objecte que fossin suplerts per altres. Han estat objecte d'atenció els magnífics tapissos i les moltes obres de pintura de destacats artistes, disseminades per les parets de la casa. Les vitrines, que tan valuoses porcellanes i bibelots contenen, han estat detingudament admirades, com també el mobiliari de les habitacions, menjador, sala d'espera, etc., etc.

Terminada aquesta visita, que ha durat cosa d'una hora, els visitants , s'han personat a les Esglésies Romàniques de Sant Pere, admirant, molt per alt, les moltes obres que s'hi troben dipositades.

Hem oït dir al senyor Coromines, que les obres i objectes artístics recollits a Terrassa i comarca, faran que el nostre Museu sigui un dels més valuosos de Catalunya. També ha dit que varis dels objectes que es troben dipositats a les Esglésies romàniques tenen un valor artístic d'importància.

A continuació, els visitants han partit novament vers la capital catalana.

PAS DE MILICIANS DEL P. O. U. M.

A les onze d'aquesta nit, passaran per la nostra ciutat, per l'estació del Nord, dos-cents milicians que estan de repòs de les columnes del P. O. U. M. triomfadores a Monte Aragón i Estrecho Quinto, entre els quals n'hi ha diversos de la nostra ciutat.

LA TÓMBOLA ORGANITZADA PELS COSSOS DE VIGILÀNCIA LOCALS.

Ahir fou inaugurada, a la Rambla d'Egara la magnífica tómbola organitzada pels agents de vigilància, guàrdies d'assalt i guàrdia nacional republicana a profit dels hospitals de sang.

Durant tot el dia, hi hagué una veritable gernació a retirar els premis corresponents als números de la tómbola, que al migdia quedaren totalment esgotats.

L'èxit de la tómbola ha estat, doncs, complet, i la quantitat recaptada ascendeix a set mil pessetes.

TERRASSA A L'EXPOSICIÓ D'ART DE PARÍS.

Són bastants ja els pintors, dibuixants i escultors terrassencs que han lliurat una de les millors de les seves produccions per a enviar a l'Exposició d'Artistes Catalans que en breu se celebrarà a París a profit de la lluita antifeixista.

Recordem que les obres han d'ésser dipositades al local d'Amics de les Arts, per tot el dia 15 del corrent on tindrà cura de l’organització l'estimat artista Josep Rigol.

VARIES CAIGUDES.

El nen de 4 anys, Manuel Diaz i Pérez, habitant a la Casa de Can Viver de la línia dels ferrocarrils del Nord, el passat dissabte a la tarda va caure en el seu domicili produint-se una ferida contusa a la cella dreta, que li fou curada al Dispensari Mèdic.

En el carrer 19 de Juliol, on habita a la casa número 74, va sofrir una caiguda Octavi Ibáñez, de 45 anys, casat. Va produir-se una ferida contusa al nas, que li va ésser curada al Centre Mèdic, pel doctor que s'hi trobava de torn a les tres de la tarda d'ahir.

També, per haver sofert una caiguda, l'infant de 2 anys, Francesc Segura, que viu al carrer Blasco de Garay, 98, va rebre ahir assistència facultativa. Sofria una ferida contusa al llavi superior.

OBJECTES TROBATS A LA VIA PÚBLICA.

Ahir a la matinada fou trobada a la via pública una maneta de posar en marxa un cotxe.

Està dipositada al garatge del Comitè de Proveïments, on pot passar a recollir-la el qui l'hagi perduda.

També, aquest matí, s'ha personat a la Comandància Municipal, Josep Martí i Conesa, qui hi ha dipositat un moneder de senyora que conté una quantitat en metàl·lic.

Moneder i quantitat, serà lliurat a qui acrediti haver-lo perdut.

No hay comentarios: