martes, 25 de agosto de 2020

El Dia, edició dilluns 19 d’octubre de 1.936, pàg. 2 i 3

ACCIÓ CATALANA REPUBLICANA DE MATADEPERA.

Ahir quedà constituïda aquesta entitat i d’acord amb els seus associats la ova Junta fou formada així:

Joan Arola i Caellas, President

Pere Puig, Vice-president.

Josep Genescà, Comptador

Josep Duran, Tresorer

Víctor Llerda, Vocal

Lola Arola, Secretari.

CORRESPONSAL D'”EL DIA".

Ha estat nomenat Joan Arola i Caellas, corresponsal d’aquest diari a la veïna població de Matadepera.

LA CONCENTRACIÓ DE CONSELLERIES.

Dissabte passat donàvem compte de la instal·lació de les Conselleries de Guerra, Defensa i Investigació a l'edifici que havia estat del Jutjat d'Instrucció.

Avui, ha estat el primer dia que les Conselleries esmentades han començat a funcionar en aquell lloc.

NOTA IMPORTANT DEL CONSELL MUNICIPAL (COMISSIÓ DE TREBALL).

Hom posa a coneixement que aquesta Comissió de Treball estableix l’horari de 10 a 1 del matí i de 3 a 7 de la tarda per a atendre totes les reclamacions que siguin de la seva competència.

NOTA DE LA CONSELLERIA MUNICIPAL DE GUERRA.

Aquesta Conselleria assabenta tots els que fan subscripcions a les fàbriques pro-víctimes del feixisme i també als organitzadors de festivals d'aquest caire, que l'import de les mateixes a partir d'avui han de lliurar-se a la dita Conselleria de Guerra, instal·lada en una de les dependències de l'edifici de l'ex-Jutjat d'Instrucció.

NO SE SAP ENCARA ON QUEDARÀ INSTAL·LAT EL JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA.

De moment, no se sap encara on s'instal·larà el Jutjat d'Instrucció, que a conseqüència d'haver-se emplaçat les oficines de Guerra, Defensa i Investigació allà on el Jutjat tenia les seves, ha quedat sense momentàniament.

SON CONVOCATS ELS COMERCIANTS DE CEREALS.

La Conselleria Municipal de Proveïments convoca tots els comerciants de cereals al major, perquè dimecres, a les 11 del matí es personin a les oficines d’aquesta Conselleria per a tractar d’un assumpte de viu interès.

NOTA DE LA JOVENTUT COMUNISTA IBÉRICA DEL P. O. U. M.

Aquesta organització convoca tols els sous afiliats per a la reunió de les Joventuts que tindrà efecte demà dimarts, al local social del carrer de la Fontvella. 10, per tal de tractar d'assumptes de gran importància.

Degut a l'interès de la reunió, es recomana l'assistència de tots els camarades.

PARTIT SOCIALISTA UNIFICAT DE CATALUNYA (RADI TERRASSA) :: NOTA PREGADA.

S'ha constituït a aquesta ciutat el nou Consell Municipal. D'acord amb la base de població el formen 33 consellers. Hi tenen representació directa els partits polítics i organitzacions sindicals en la següent proporció:

Esquerra, 9 consellers: C. N. T., 9; U. G. T., 6; Rabassaires, 3: Acció Catalana, 3; P. O. U. M., 3. L'estructuració del Consell és a base d'un Comitè Permanent que comprèn 10 departaments que es titulen: Economia, Cultura, Proveïments, Obres i Serveis Públics, Finances, Sanitat, Treball, Justícia, Agricultura i Assistència Social. Cada departament funciona amb una Comissió de Consellers amb veu i vot.

Com es pot veure, el P. S. U. de C. no hi té representació directa, no obstant el caràcter taxatiu del Decret pel qual es regeix la constitució dels nous Consells Municipals. No cal dir que el P. S. U. de C. ha de fer constar la seva protesta per tal con s’ha desenrotllat la tramitació de la crisi municipal, ja que s'ha vulnerat d'una manera clara î terminant l'esmentat decret. Ara bé, atent el P. S. U. de C. a la delicada situació que podia crear una posició d'intransigència en moments que altres problemes més urgents i greus reclamen la nostra atenció i no volent d'altra banda que la nostra actitud es pogués interpretar por certs elements que, tot ho diuen precisament a la seva política confusionista, com un afany d'ocupar càrrecs que no hem sentit mai. el P. S. U. de C. no obstant assistir-li plenament la raó i el dret per ocupar els 6 llocs que ocupa la Unió Local de Sindicats (U. G. T.) patenta la seva disconformitat, reservant-se empro el fer prevaler els seus drets quan ho cregui oportú.

SESSIONS INFANTILS DE CINEMA.

Per a demà i demà passat, el Comitè Econòmic de Cinemes en explotació ha organitzat al Cinema Alegria unes sessions de caràcter infantil, de les quals les corresponents a la tarda seran gratuïtes per als infants de les escoles, amb la col·laboració del C. E. N. U.

Es projectaran els films: "La Maternal”, una superproducció Universal basada en la vida dels Infants a les escoles de patronatge social de l'estil de les del Segell Pro-Infància; el documental "Igloo", sobre la vida dels esquimals, i un resum titulat ''Tragèdies mundials” recull del més remarcable del Noticiari Fox de tot un any.

MATERIAL ARTÍSTIC PER A L'EXPOSICIO DE PARIS.

Terrassa ha tramès a l'Exposició d'Art Català a París, pro-víctimes del feixisme, les obres següents:

Cèsar Cabanes, un bust terra cuita.

Ramon Camí, una aquarel·la.

Josep Albareda, un dibuix de nu.

Josep Rigol, un aiguafort.

Miquel Pujades, un paisatge a l'oli.

Salvador Serra, un paisatge al tremp.

Joaquim Vancells, íd., íd. al oli.

Isidre Odena, íd., id., id,

Miquel Costa, íd., íd. al tremp.

Pere Costa, íd., íd. a l'oli.

Angel Carles, íd., íd., íd.

Jacint Bassó, íd., íd., id.

Tomàs Viver, id. id. id.

Aquesta exposició es celebrarà el pròxim mes a la capital francesa.

Hom té la intenció de celebrar una exposició d'Art terrassenc a Montmartre, a la qual col·laboraria tot el conjunt d'artistes locals per a donar a l'Exposició un caire popular.

Aquesta exposició seria, també, a profit de les víctimes del feixisme.

HOME MOSSEGAT PER UN ASE.

El passat dissabte va personar-se al Dispensari Mèdic Joan Giménez, de 41 anys, casat, habitant al carrer de Ramon Llull, 9, perquè li fossin curades unes ferides que presentava al braç esquerre, les quals, segons manifestà l'accidentat, li foren produïdes per un ase que el mossegà a la via pública.

S'ha denunciat el fet al Jutjat Municipal.


No hay comentarios: