lunes, 7 de diciembre de 2015

El Dia, divendres 20 de juny de 1930, pàgina 2

Terrible desgràcia

 

Quatre nois, que jugaven prop de l'embocadura del tub de la Rambla, foren arrossegats pel corrent

 

Ahir al matí va començar a córrer per la nostra ciutat la noticia de què no havien retornat a les seves llars, d'on havien sortit el dimecres havent dinat per anar a l'escola, tres nois del carrer Sanr Llorenç i altre del carrer Cervantes.

 

Desgraciadament la noticia era certa. Els nois Wenceslau Lan Serra, de tretze anys, habitant al carrer de Sant Llorenç 103; Antoni Raspall Peyró, de catorze, Cervantes 105; i els germans Vicents i Rafel Colomer Bolenchas, de nou i set anys, respectivament, Sant Llorenç 109, varen sortir de casa seva i en lloc d'anar a l'escola, sembla que es dirigiren, junt amb dos o tres companys més, a la riera del Palau, al capdavall del carrer de Cervantes, prop de l'entrada del cauce, on altres vegades havien anat també, amb el propòsit de jugar amb els reguerols d'aigua que s'escorria riera avall, procedent de les pluges d'aquests dies.

 

Segons referències, varen ésser vistos, en efecte, per una dona, jugant amb l'aigua, a la entrada del tub, on feien surar petites barques. Aquesta dona els va advertir el perill que corrien i els va intimidar per tal que marxesin d'allí. Dos o tres marxaren a un altre indret i, per dissort, continuaren allí els altres quatre.

 

La tempestat de dimecres a la tarda, com altres vegades començà a la muntanya, i així que caigueren les primeres gotellades a la ciutat, arribà l'allau d'aigua procedent de la muntanya. Es suposa, doncs. que els pobres xicots que jugaven inconscients del perill que els amenaçava arran mateix de l'embocadura del cauce de la Rambla, al començar a ploure es refugiaren dessota la volta del tub, on es veurien sorpresos per la impetuosa corrent i -terrible escena! - serien engolits per l'aigua cap a dintre del tub de sota la Rambla i arrossegats tub avall fins a sortir per l'alte cap i prosseguir riera avall a mercé de la corrent.

 

Les seves families, alarmades com és de suposar perque cap al tard els xicots encara no havien tornat a les llars respectives, començaren a fer indagacions pel veïnat i en vista del seu resultat negatiu es decidiren a donar-ne part a les autoritats.

 

Inmediatament començaren les investigaciones per tractar d'esbrinar el parador dels desgraciats nois i hom s'informa en les estaciones i sortides de la ciutat per si fos cas que haguessin marxat, instigats pel més gran d'ells, que en alguna altra ocasió havia fugit de casa seva cap a Barcelona.

 

Quan es tingué coneixement de que havien estat vistos jugant a la riera es presentí la terrible desgràcia i tot seguit començaren les exploracions dintre del tub de la Rambla, riera avall, a Les Fonts, Rubí, Papiol... La guàrdia municipal, la guàrdia civil, els mossos d'esquadra, individus del Sometent i veïns cercaren amb la natural ansietat si hi havia alguna senyal dels nois desapareguts.

 

Finalment, després de moltes investigacions fou confirmada la tragédia que es pressentia. A la una de la matinada, a Les Fonts, i a la riba de la riera en terme de Sant Quirze, fou trobat per un mosso de Can Corbera, el cadàver d'un dels infortunats nois, Vicents Colomer, de nou anys, el més gran dels dos germans desapareguts del seu domicili del carrer Sant Llorenç num 109.

 

Ahir a la tarda, fou descober pels volts dels Bullidors de Rubí, per un pagés que s'anar a rentar les mans a la riera, el cadàver d'un altre dels nois desapareguts i el pagés en donà part tot seguit a les autoritats i a la brigada d'homes que es dedicaren, durant dia i nit, a fer recerques per tot el llarg de la riera. L'esmentat pagés en ajupir-se per posar les mans al aigua, veié el peu d'un cos humà que sortia a flor de sorra. En descolgar-lo, per a treure'l de la riera, veié, junt amb els individus que aquell moment es trobaven en aquell lloc, que al costat del cadàver, n'hi havia un altre que no l'havien vist, perque estava completament colgat. Una vegada extrets, foren identificats tot seguit, resultant ésser Wenceslau Lan Serra i Vicens Colomer. Aquest darrer, germà del que ja s'havia trobat la nit anterior. Els cadávers foren portats per ordres de les autoritats de Rubí, al dipòsit judicial de l'esmentada vila.

 

A l'hora en que escrivim aquestes quartetes, s'estàn fent els treballs per a poder ésser traslladats a la nostra ciutat els esmentats cadávers els quals es troben, el primer a Sabadell i els altres dos a Rubí. Continuen les recerques per a descobrir el darrer dels nois desapareguts o sigui Antoni Raspall.


 

No hay comentarios: