lunes, 29 de febrero de 2016

El Dia, dijous 25 de setembre de 1930, pàg. 1


Breu ressenya de l’art a Terrassa

per J. Baldrich

IV (continuació)



Pau Rodó i Samaranch, un altre nom d’artista a recordar. Va néixer a la nostra ciutat el 26 de desembre de 1.843. Fill de una humil família i afeccionat des de jovenet a l’escultura, aprengué els secrets del dibuix sota la tutela del professor del Col·legi Terrassenc Estanislau Cabanes. Es traslladà aviat a Barcelona, on entrà al taller de l’escultor Talarn, alhora que assistia a les classes de l’Acadèmia de de Belles Arts. D’aquest temps de formació daten un St. Lluis i una Verge del Roser, que l‘’artista ofrenà a la capella del Reial Col·legi, avui Escoles Pies. Guanyà un concurs de l’Academia de Belles Arts de Barcelona i això li valgué poder fer cap tot seguit a Roma, per tal d’enrobustir-se amb l’estudi i el seu art. Allà, l’any 1.869, l’Academia de Sant Lluc li atorgà una medalla, per un conscienciós estudi del natural.

Retornat a Barcelona l’any 1.872, es dedica de ple al seu art i satisfer les comandes que de tot arreu plouen al seu taller; però li cau al damunt, de trascantó, una malaltia i no té més remei que seguir els consells dels metges. Llavors s’en va a viure a Cauterets, (Pirineus) on funda una petita acadèmia, mentre treballa tant com vol per la concurrència cosmopolita que freqüentava els nombrosos balnearis medicinals d’aquelles contrades. Fa diverses escapades a París, de les quals en surten algunes obres escultòriques per a la Companyia carrilera París-Lió-Mediterrani.

Per allà l’any 1.880, modela les imatges de Sant Josep i de la Verge del Roser, que es veneren en la nostra església parroquial, les quals són dues obres fetes amb un domini complet d’ofici i amb una discreció admirable. Alguns acabalats terraaaencs d’aleshores es fan fer el bust pel distingit artista.

En aquesta època, més o menys guarit, retorna a la península i novament s’estableix a Barcelona, on contrau matrimoni.

Va morir el dia 5 de gener de 1.893.

(Seguirà)

No hay comentarios: