miércoles, 17 de marzo de 2021

El Dia, edició de dijous 1 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

NOTA DEL COMITÈ LOCAL DE LA CREU ROJA.

Des de fa algun temps les cases comercials i industrials d'aquesta ciutat són visitades a l'objecte d'obtenir certs anuncis o subvencions a profit de la Institució de la Creu Roja.

Aquest Comitè Local de la Creu Roja a Terrassa, en contestació a les moltes consultes que se li han fet per persones visitades, ha de posar a coneixement de tots els ciutadans en general i de les cases industrials i comercials en particular que, les esmentades subvencions o donatius i anuncis no són en cap cas a profit del poble de Terrassa i sols a profit del Comitè Local de Barcelona, ja que dintre la Institució de la Creu Roja cada Comitè Local es mou amb una independència quant a l'ordre econòmic i administratiu. Per altra part, els individus que realitzen les visites esmentades no ho fan pas autoritzats per aquest Comitè Local com haurien de fer-ho.

Per tant, les úniques sol·licituds d'ajut econòmic que fa el Comitè Local de la Creu Roja d'aquesta ciutat i a profit de la mateixa, són sempre per escrit i avalades per la signatura d'algun responsable d'aquest Comitè Local o amb el segell del mateix.

NOVES TARIFES DE FRANQUEIG DE LA CORRESPONDÈNCIA.

A partir d'avui, dia primer d'abril, regiran les següents tarifes per al franqueig de la correspondència.

ESPANYA

Cartes: la primera fracció de 25 grams, 45 cèntims; les successives fraccions de 25 grams, 35 cèntims.

Per a l'interior de les localitats, cada 20 grams, 25 cèntims.

Targetes postals: senzilles, 25 cèntims; dobles, 45 cèntims.

Targetes de visita: senzilles, 25 cèntims.

Periòdics: cada 500 grams, 5 cèntims. Per a l'interior de les localitats, 10 cèntims fins els 700 grams i 5 cèntims per cada 500 grams més.

Impresos: Cada 100 grams, 5 cèntims. Per a l’interior de les localitats (qualsevol pes), 10 cèntims.

Papers de negocis: cada 50 grams, 10 cèntims.

Mostres i medicaments: cada 20 grams, 10 cèntims.

Despatx de certificats 45 cèntims.

ESTRANGER

Cartes: la primera fracció de 20 grams, 60 cèntims; les successives fraccions de 20 grams, 40 cèntims.

Targetes postals: senzilles, 45 cèntims; dobles, 80 cèntims.

Impresos, cada 50 grams, 15 cèntims.

Mostres: cada 50 grams, 15 cèntims (franqueig mínim de 25 cèntims.

Papers de negoci: cada 50 grams 15 cèntims (franqueig mínim de 60 cèntims).

Dret de certificat: 66 cèntims.

EL LABORISTA ESPERANTISTA GRUPO A TOTS ELS TREBALLADORS.

"Avui que els destins de la història posen en mans del proletariat la cultura del mateix, creiem imprescindible aixecar la veu de l'esperantisme obrer.

Nosaltres, esperantistes que ja de molt temps propaguem per la introducció de l'Esperanto en els medis obreristes per la valor social que representa la comprensió mútua entre tots els explotats del món i ara que la nostra lluita és cruenta i d'extermini del capitalisme, el qual ha creat aquest monstre anomenat feixisme, que vol ofegar a sang i foc el proletariat mundial i tota !a seva obra, creiem necessària la seva adaptació.

Nosaltres, amants de la nostra llengua, aspirem a destruir les barreres lingüístiques, que avui permeten que les agències periodístiques capitalistes mesurin al seu gust les informacions de l'heroica lluita que estem sostenint contra el feixisme internacional.

L'Esperanto ja s'hauria implantat a tots els països com a llengua auxiliar, però la burgesia de totes les nacions veia en ell una arma de gran eficàcia que anava contra la cultura. El capitalisme la boicoteja sempre i té cura d'apropiar-se de tot valor per posar-lo al servei de la seva classe a l'ensems que ho mistifica a les seves conveniències i capricis. Es per això i altres problemes d'ordre moral que creiem els esperantistes de necessitat, la introducció de l'Esperanto dintre les Escoles. Aquesta conquesta hauria a no tardar de donar valuosos fruits.

El paper importantíssim que juga l'Esperanto en la nostra revolució dóna a comprendre l'alt valor de l'idioma. Els esperantistes d'arreu del món tradueixen diàriament en llurs idiomes la múltiple propaganda que les organitzacions esperantistes obreres els hi trameten per tal de contrarestar la propaganda feixista del capitalisme internacional.

Proletaris: la nostra llengua després de la materna, és l'ESPERANTO.

DEMÀ VENDRAN MONGETES.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic en general, que demà podrà adquirir a qualsevol establiment especialitzat en la venda de llegums cuits, la quantitat de mongetes que li fou assignada en la tarja de racionament, prèvia presentació del tiquet del dia.

L'esmentat article podrà ésser adquirit a l'establiment que ho desitgi, sense necessitat de regir-se. per la tarja.

El preu de taxa que ha fixat aquesta Conselleria per a la venda de l'esmentat llegum és el de 0’65 pessetes lliura.

CITACIÓ.

Es prega la immediata presentació al Negociat de Registre d'aquest Ajuntament, de la família del milicià Andreu Tarrida i Sabaté, per tal d'assabentar-los d'un assumpte que li interessa.

UN PARE EXIGENT.

La filla del ciutadà Joaquim Lulles, sembla que volia casar-se amb un tal Isidre Roig. Com que el seu pare no volia que ho fessin, el noi es feu milicià, va marxar amb ella i es casaren. Després tornaren i en presentar-se a casa seva el pare els admeté.

De totes maneres sembla que l'harmonia no ha estat el principal al·licient de la nova feliç llar i que el pare la donà darrerament amb posar-se en un estat tèrbol, dintre el qual començava a amenaçar als dos nous casats i a picar on podia.

La parella, alarmada, ha denunciat el pare, el qual ha estat detingut i posat a la disposició de l'autoritat.

ALS COMERCIANTS DE LLEGUMS.

La Conselleria Municipal de Proveïments ha acordat, prohibir terminantment la venda de llegums cuita a tots els comerciants que no estiguin solament especialitzats en el dit article, per considerar que no estan controlats amb la tarja de racionament i dificultarien la normal distribució de l'article de referència en aquesta plaça.

Ço que es fa avinent a tots els afectats perquè s'abstinguin de contravenir aquesta ordre. Del contrari hauran d'atendre's a les conseqüències del cas.

BUTLLETÍ DE L’E. C. SALA I BADRINES.

A la redacció hem rebut els dos primers números del "Butlletí" que editen els obrers del l'Empresa Col·lectivitzada "Sala i Badrinas", corresponents als mesos de febrer i març.

Aquesta publicació, redactada pels mateixos treballadors i tirada pel sistema ciclostil, representa per a ells. com diu un article del seu primer número "la constatació que els treballadors ens administrem la producció i regim els nostres destins".

"Aquest Butlletí—diuen més avall—.serà l'expressió de tots els nostres esforços. Senyalarà les nostres dificultats i els nostres anhels. Si bé completament al marge de tota tendència especifica enfocarà també aquells problemes que no són característics ni privatius d'una empresa determinada sinó que afecten a tota la classe treballadora. El nostre Butlletí serà la veu d'aquesta Empresa productora que laborarà en les seves forces per l'assoliment d'una nova economia que ha d'ésser l'expressió de la societat justa i humana dels productors."

No hay comentarios: