miércoles, 17 de marzo de 2021

El Dia, edició de dimecres 21 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

CITACIÓ D'INDUSTRIALS.

Es prega als industrials anomenats a continuació, que passin per la Conselleria d'Economia dintre el termini de 48 hores:

Josep Macias Puig, Layret 3; Dolors Nualart Pla, Layret, 1 : Miquel Puig Amenós, Layret, 13; Josep Tayó Fabrés, Durruti, 15; Enric Herrán, Durruti. 74; Antoni Mampel, Durruti. 95; Estanislau Sardà, Durruti, 122; Pere Torres Obiols. Milícies Catalanes, 61; Marc Sanxo, Milícies Catalanes. 42; Benet Fornells, Milícies Catalanes, 30; Antoni Rovira, J. Maurin, 14; Vídua de Ll. Prat. J. Maurin, 61; Josep Amat Comellas, J. Maurin, 55; Joaquima Pascual, J. Maurin, 28; Joan Paloma Verd, Ascaso. 10; Rosa Ullastrell Vallverdú, Unió, 22; Pasqual Mira Garcia, Raval, 1; Evarist Casals Posas, Raval, 48; Vídua Venanci Serra, Raval. 21; Jaume Llonch Llort. Raval, 56: Miquel Gasol Llort, Raval. 62; Andreu Corona Ripoll, Raval, 68: Salvador Graña, Raval, 15: Jaume Comellas Comellas, Watt, 30; Conxa Codina Bonet, Nou. 7; Miquel Arnau Perejoan, Nou, 18; Joaquim Oliva Santander, Nou 8; Lamberg Raig Castañé, Pantà, 35; Pau Agulló Ubach, P. República, 6; Fèlix Barata Clarasó, P. República, 5; Sebastià Barbosa Perajudí, Cremat. .C'S; Francesc Armengol Paloma, Cremat, 15; Lluís Soldevila Llach, Topete,28; .Josep Cabós Navarro, Topete, 77; Lluís Gumfaus, Topete, 81; Màrius Sánchez Izquierdo. Galileu, 113; Josep Sardà Boleda. Nord, 116: Joan Martí, Nord. 2; Teresa Vigués Olivé, Ramon Llull; Gabriel Raspall Grifés, Ample, 8; Joan Anglada Grau, A. Llorenç, 59; Joan Morera Rovira, Fontbernat, 83; Eusebi Gibert Boada, R. Llull, 83; Gertrudis Rodríguez Puig, Ignasi Iglésies, 40; Isidre Maxenchs Puig, C. Arenal, 64: Josep Anton Martínez, Jodis, 2: Josep Vendrell Font, J. Marti. 52; Valentí Vall Guix, Quiosc Passeig: Joan Martí Palau, Ignasi Iglésies, 104; Francesc Casarramona Bisbal E. Fontbernat. 31; Pere Monell Mora Infant Martí, 64; Josep Clavero Alcolea, Bartrina, 68; Miquel Biosca Paloma. Carretera Rellinars, 35; Antoni Ejarque Dolz, Agricultura, 47; Agustí Gumfaus, Turu Plaça Progrés, 8: Serafí Vilar Costa, Gaudí, 7; Francesc Puig Macià, E. Fontbernat, 9; Pau Ribas Borrell, Plaça de la República, 14; Càndid Costa Farràs. Palla, 4; Josep Tresfi, E. Fontbernat, 13; Joaquim Mazas, Ctra. Rellinars, 51; Margarida Salvans, Jaume Jover, 11: Emília; Oller, Manuel Azaña, 52; Martiri Martínez Veciana, Francesc Macià, 50; Josep Posas, J. Maurin, 1.

DUES NOTES DE LA CONSELLERIA D'AGRICULTURA.

La Comissió d'aquesta Conselleria d'Agricultura fa avinent a tots els conreadors de la terra concedida per aquest departament, que no s'hagin proveït del corresponent permís, referent al tros que treballen, que aquests tenen l'obligació de passar per les oficines de la mateixa Conselleria, Milícies Catalanes, 36, a fi de legalitzar el permís de referència.

També comunica, a fi de facilitar la qüestió del planter, que aquesta Conselleria d'Agricultura, fins al dia 25 del mes en curs, seguirà concedint permisos per a treballar terres, i que a partir d'aquesta data restaran temporalment suspesos, fins i tant que per mitjà de la premsa hom no avisi el nou termini per a concedir-ne de nous.

UN ALTRE ESDEVENIMENT ARTÍSTIC, QUE HONORA LA NOSTRA CIUTAT.

Podem avançar que gràcies a les gestions efectuades per la Comissió de Cultura d’aquest Ajuntament, desitjosa d'ofrenar bona música als nostres conciutadans, ha pogut aconseguir la autorització de la Generalitat de Catalunya per a la celebració en la propera setmana d’un magne concert popular que anirà a càrrec de dues grans Orquestres Simfòniques, el valor de les quals és conegut internacionalment.

Com és natural, felicitem la Comissió de referència, tota vegada que aquest esdeveniment artístic musical honora la nostra ciutat.

A mesura que sapiguem noves dades, les anirem posant de manifest.

LES NOVES ESCOLES.

Segons la relació facilitada pel departament de Cultura del Govern de la Generalitat, entre el resum d’escoles i seccions creades pel susdit departament d'acord amb el del C. E. N. U, des del mes de febrer d'enguany fins a la data, a Terrassa s'ha ordenat la creació de 7 escoles amb 31 seccions, que donen cabuda a 1.700 alumnes.

PRÒXIMA AUDICIÓ POÈTICA A RÀDIO TERRASSA.

En data propera que en breu serà anunciada, actuarà a l'estudi de Ràdio Terrassa, amb un recital de les seves poesies, el poeta local Iu Pons. cada dia més ponderat entre les seleccions literàries catalanes.

CONFERÈNCIA ORGANITZADA PER LES JOVENTUTS LLIBERTÀRIES.

Organitzada per la Federació local de Joventuts Llibertàries, demà dijous, a les 9 del vespre a l'estatge dels sindicats de la C N. T., donarà una conferència social i humanitària de l'obra que en publica el company Enric Aldave, Conseller de Defensa del nostre Ajuntament qui dissertarà sobre el tema "Problemes econòmics de la Revolució”.

ORIGEN DEL SEGELL "PRO INFÀNCIA".

Amb motiu d'atansar-se a la nostra ciutat la diada Segell "Pro-Infància", hem recollit unes dades interessants referent a l’origen del dit Segell, que creiem oportú donar-les a conèixer.

L’origen d’aquests Segells data del 1904, època en què, un funcionari de Correus danès, anomenat Einer Rolboll,, apesarat per l’extensió que prenia la tuberculosi al seu país, proposà al Govern l'emissió d'un Segell de caire voluntari, amb el producte del qual, com a finalitat immediata, es construiria un Preventori per a infants.

Obtinguda aquesta concessió i recolzada pel Govern danès interpreta tan admirablement el sentit social i humanitari de l’obra que en la primera campanya s’obtingué una recaptació neta de 70 mil corones, xifra que anà en augment cada any.

El succés assolit en aquesta primera campanya, estimula totes les Institucions de lluita contra la mortalitat infantil i contra la tuberculosi, de tal manera, que, commoguts per un ressort, totes elles─ govern i poble─ es llançaren a una activa propaganda d’higiene social i infantil, organitzaren un veritable exèrcit de salut. Tractant únicament de la lluita contra la mortalitat infantil i contra la tuberculosi a Dinamarca, aquest país era el més afectat per la tuberculosi i gràcies a aquesta lluita avui és el país d’Europa que les seves estadístiques són les que donen les xifres més reduïdes de mortalitat infantil i per tuberculosi.

El poble danès, en agraïment a l’iniciador d'aquests segells, mort suara farà uns cinc anys, li ha aixecat un monument.

A Dinamarca, des de fa uns quants anys, han deixat d'ésser un problema aquestes lluites, i avui en els sanatoris i preventoris d'aquell país, sobren llits per manca de malalts i l'obra del "Segell" ha derivat únicament per obres d'Assistència infantil en els seus diversos aspectes sanitaris, culturals, esportius, etcètera.

DEMA DIJOUS HI HAURÀ EL PARC OBERT.

La Conselleria d’Obres Públiques i Vivenda manifesta, al poble de Terrassa, que demà dijous de 3 a 7 de la tarda, restarà obert el nostre Parc Municipal.

VENDA DE CIGRONS.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic que demà dijous i demà passat divendres, es vendran cigrons en els establiments especialitzats, despatxant-se els dijous els carnets dels números 1 al 5.000 i divendres del 5.001 als restants, essent indispensable la presentació dels tiquets de tots dos dies, però' entenent-se la ració corresponent a un dia. Regiran els següents preus de venda: 200 grams, 0'65: 300 grams. 0'95: 400 grams, 1’25; 500 grams, 1'60; 600 grams, 1'90 : 700 grams, 2'20; 800 grams, 2'50; 900 grams, 2'85 i un quilo, 3'20.

CONVERSA SOBRE CINEMA.

Avui dimecres, a dos quarts de 10 de la vetlla, tindrà lloc a l'estatge suplementari de l'A. E. M. A. O. T., una conversa sobre cinema a càrrec del company Francesc Marinel·lo, crític de cinema del nostre diari, el qual dissertarà sobre:

“Influències rebudes i exercides pel cinema”.

No hay comentarios: