lunes, 22 de marzo de 2021

Front, edició de dilluns, 5 Abril 1937, pàg. 2

Els mutilats de guerra

La nostra guerra ha creat també els seus mutilats, les seves víctimes vivents, que seran sempre per a tots un record de la cruesa de la lluita actual.

A Terrassa, s'han constituït en associació per a la defensa dels seus drets, dels drets indispensables que han de tenir els que han perdut una part del seu cos o n'han sofert la seva paràlisi, en la lluita contra el feixisme.

La nova societat, que té o ha de tenir per norma la comprensió, la bondat i la justícia, que ha estat en oposició constant a l'explotació, obligatòriament ha d'atendre les peticions justicieres que li adrecin els invàlids, mutilats. ferits i malalts dels fronts de guerra.

La força moral que tenen al seu darrera — concentració de sacrificis voluntaris per la Revolució—ha d'ésser tinguda en compte. Per ells. per a donar-los la satisfacció necessària a les seves necessitats vitals, cal cercar solucions que ampliïn les seves justes demandes. Un home que ha perdut una determinada facultat, no és un ésser inútil. No s'ha pas de fer-li caritat, sinó justícia. Hi ha moltes classes de treball, que poden ésser ocupades per ells i que ara detenten homes amb facultats físiques per a fer altra feina. El problema dels mutilats, és un problema que haurem de solucionar amb sacrifici de tots, amb voluntat i amb comprensió. No seria just al humà que volguéssim humiliar aquests companys que han lluitat per un ideal, que han volgut ésser útils a la Revolució, amb una pensió, que obligatòriament cal assegurar als que en veritat no puguin fer res, però que per als altres, seria un insult. Els nostres camarades mutilats no volen viure ni poden viure ni de caritats ni de misericòrdia sinó de l'esforç que bonament pugnin realitzar, perquè ells també volen ajudar a construir la nova societat per la qual posaren en perill la seva vida.

El problema dels mutilats ara se’ns presenta, encara fàcil. Com més duri la guerra, més s’agreujarà. I cal no descuidar-lo i donar-li una solució recta i definitiva.

M.

DISPENSARI D'URGÈNCIA

En Ics darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accident a l'esmentat dispensari:

Ha estat curada d'hematoma al llavi superior i escoriacions la nena de sis anys Carme Molina, domiciliada a la casa núm. 67, del carrer Bonaventura Durruti (Nord). Ha passat al seu domicili.

Ha estat curada de ferida contusa al genoll dret, la nena de 14 anys, Teresa Salallasera, domiciliada al carrer de la Creu. 15.

INDIVIDU ATROPELLAT PEL FERROCARRIL DEL NORD

Al pas a nivell de la carretera de Castellar, avui, a les 8 d'aquest matí, el tren núm. 2.214, procedent de Barcelona, ha aixafat el veí d'aquesta ciutat Marià Vilagrassa, dc 40 anys d'edat, domiciliat al carrer de Pardo Bazán, 31, produint-li la mort.

En el lloc del succés, hi ha fet acte de presència el jutjat, el qual ha ordenat el trasllat del cadàver al dipòsit judicial.

DETENCIONS AL QUARTERET

Han estat posats al quarteret els ciutadans Daniel Prats Lluch i Josep Sáez Vasco, amb domicili al carrer de la Gran Via, als números 208 i 207 respectivament, en motiu d’haver furtat d’uns horts diverses verdures.

CIUTADANS PENYORATS

Ens comunica el Delegat d'Ordre Públic d'aquesta ciutat, que han estat penyorats amb deu pessetes cadascun, set joves que oscil·len entre els 19 i els 30 anys, per haver-se orinat ahir nit a la via pública.

MATERIAL RELIGIÓS

La Inspecció de Vigilància de Terrassa ha comunicat al company delegat d'Ordre Públic de la mateixa ciutat, que en els domicilis de les ex-Monges Josefines que detallem mes avall es practicaren una sèrie de registres, els quals donaren per resultat la troballa d'una quantitat remarcable de material religiós.

Aquestes religioses, que també estaven complicades en un servei de passaports falsos, s'anomenen Juliana González i Novarida, Ludovica González i Argüelles, GuiIlermina Goñi Sunday, Maria Gonzalez Argüelles, Fidela Gonzalez i Argüelles, Júlia Jaime i Sanses, Juliana Rita i Amenacés i Josepa Iturria i Tomàs, les quals un cop detingudes han estat traslladades als calabossos de la Comissaria General d'Ordre Públic de la capital (tal com publicàrem el dissabte passat) perquè els sigui aplicada la justícia corresponent.

EL CARNET FAMILIAR

Repartiment dels blocs de racionament

Es fa avinent al públic que durant el dimarts, dimecres, dijous i divendres de la present setmana, es procedirà en el Cinema Catalunya, de 9 a 11 i de 4 a 8, al repartiment dels blocs de racionament i compra corresponents a cada carnet per a la segona quinzena del corrent mes d'abril, el repartiment del qual es portarà a terme seguint rigorosament el número d'ordre dels carnets, i amb la següent forma:

Dimarts, dia 6: del número 1 al 3.000.

Dimecres, dia 7: del número 3.001 al 6.000.

Dijous, dia 8: del número 6.001 al 9.000.

Divendres, dia 9: del número 9.001 al 12.500.

Per al lliurament del bloc, és imprescindible la presentació del carnet.

SINDICAT DEL RAM DEL VESTIR (U.G.T.)

Es convoca per a demà, dia 6 de març, assemblea extraordinària de sindicat que tindrà lloc al nostre estatge sindical, Milícies Catalanes, 48, a les set del vespre, sota el següent ordre del dia:

1 Lectura de l'acta anterior,

2 Reorganització local

a) projecte d'agrupament de sindicats.

b) projecte de reorganització dels estatuts.

3 Organització de la secció de les modistes.

4 Assumptes diversos.

Donada la importància de l'acte, es prega l'assistència de tots els afiliats.

— La Junta.

SINDICAT D'INDÚSTRIES GRÀFIQUES I SIMILARS (U.G.T.)

Es convoca a tots els afiliats a aquest sindicat a l'assemblea general que tindrà lloc demà dimarts, a dos quarts de deu del vespre en el local social, Milícies Catalanes. 48, per tal de tractar el següent ordre del dia:

1 Lectura de l’acta anterior.

2 Reorganització local.

a) Projecte d'agrupament de Sindicats.

b) Projecte de modificació dels Estatuts de la U.L.S.O. (U.G.T.).

3 Col·lectivitzacions i controls.

4 Assumptes generals.

No hay comentarios: