martes, 23 de marzo de 2021

El Dia, edició de dilluns 5 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

L'ACTUACIÓ DE LA CONSELLERIA D'AGRICULTURA.

Un dels darrers dies, els representants de la premsa local foren cridats per tal que passessin per la Conselleria d'Agricultura, car el Conseller-Regidor, company Torres, havia de fer-nos algunes manifestacions.

Aquestes, feren referencia a l'actuació que fins a la data ha desenrotllat la Conselleria.

—Volem parlar d'això—digué l’amic Torres—tota vegada que nosaltres portem molta feina feta i degut als nostres pocs afanys de publicitat i soroll no l'hem donada a conèixer. Creiem, però, que per a satisfacció dels terrassencs i per ésser deure nostre, hem de donar compte de l'actuació que hem portat a cap. Després seguí.

—En primer terme, voldré posar de relleu la gran unió qui ha regnat en tot moment en els components d'aquesta Conselleria. Totes les tasques que ha portat a cap la mateixa, s'han desenrotllat estan d’acord tots plegats. El company de Conselleria, Reig, ací pressent es trobava a la mateixa─ pot confirmar-vos el que dic.

El Conseller de la CNT, corrobora les paraules d'en Torres, felicitant-se d'aquest acord que pot posar-se com a exemple.

A continuació, Torres entra de ple en la qüestió que l'ha portat a cridar-nos i ens ofereix unes dades relatives al cultiu de la patata. D'aquestes, el Sindicat de Camperols (CNT) i els Rabassaires en vengueren entre els diferents treballadors de la terra de la nostra ciutat, per tal de dedicar-les a la sembra, els següents quilos: 123.376 de la classe Bufet; 20.000 quilos de la classe Majestic; 17.000 de la classe anglesa primerenca i 1.000 de classe Bufet anglesa. Total quilos per a la sembra, 161.876.

Torres a continuació fa el càlcul que consideraren, que de cada, quilo de llavor plantada se'n pot treure un mínim de set quilos producció, tenim doncs que si la collita no sofreix cap contratemps, aquest any recollírem a les terres del nostre voltant la bonica quantitat de 1.133,832 quilos.

—Creieu que les darreres pedregades poden haver causat molt dany als nostres camps?—preguntem.

—No molt, sortosament. No així poden dir-ho els pagesos, d'algunes localitats veïnes què els ha quedat destrossada la plantació.

Passant a altra qüestió, el Conseller Torres ens dóna compte d'altra de les tasques portades a cap per la Conselleria d’Agricultura la concessió de permisos per a conrear terres.

Segons les dades i documentació que ens mostra, tenim que el departament ha lliurat 1.285 permisos, equivalents a la concessió de 4.816 quartans─ 101 quarteres— de terra que no produïa i que en l'actualitat és conreada totalment Torres ens explica que cada concessió de terreny ha estat verificada pel personal de la Conselleria que s'ha traslladat damunt el terreny i ha analitzat si podia o no donar-se i en quines condicions es trobava. Per tant, no s'ha fet res a la lleugera i cada lliurament ha estat fet a consciència.

També ens dóna el Conselleria una relació del lliurament d'adob per a la terra. La Conselleria, per tal de facilitar la tasca dels pagesos i fer que els terrenys resultin el més fructífers possible, ha posat abundant adob a la disposició dels pagesos elevant-se a unes 20.000 les cargues de fem lliurat.

—La Conselleria─ segueix Torres—està procedint ara a la confecció de dos censos de treballadors de la terra. L’un dedicat directament als camperols i l'altre, per tal d'aconseguir el nombre d'altres treballadors de la terra que ja tenen un sou a les fàbriques o tallers i a més a més cultiven la terra a estones. Creiem que aquest Cens el tindrem enllestit ben aviat, car la pròxima setmana—la present—començarem a fer-lo. Torres, ens dóna encara una breu impressió de la tasca que s'ha fet, referent a la concessió de permisos per a poder arrencar ceps de les vinyes mortes, que ens demostra han estat concedits prèvia comprovació pel personal de la Conselleria.

També esmenta l'ajut prestat pel departament, subvencionant estudis especials a xicots que han mostrat gran interès per l’avicultura o branques de l'agricultura.

Després de prendre bona nota de totes les activitats d'aquest important departament municipal, ens acomiadem dels companys Torres i Reig, constatant tal com ells remarquen que una actuació tan profitosa sols ha pogut ésser portada a cap, gràcies a la compenetració existent entre tots els elements components del mateix.

HOME AIXAFAT PEL TREN.

Aquest matí, a les 8, en el moment que travessava el pas a nivell de la carretera de Castellar, ha estat aixafat pel tren número 2.214 de la línia del Nord, que venia de Barcelona. el cuitada Marià Vilagrassa, de 42 anys d'edat, que viu al carrer Pardo Bazán, 35, de la nostra ciutat.

El desgraciat Vilagrassa ha quedat mort instantàniament.

Ha comparegut al lloc del fet el jutge d'instrucció de la nostra ciutat, el qual ha procedit a l'aixecament del cadàver que ha estat traslladat al Dipòsit Municipal.

CARNET FAMILIAR :: REPARTIMENT DELS BLOCS DE RACIONAMENT.

Es fa avinent al públic que durant el dimarts, dimecres, dijous i divendres de la present setmana, es procedirà en el cinema Catalunya, de 9 a 1 i de 4 a 8, al repartiment de blocs de racionament i compra corresponents a cada carnet per a segona quinzena del corrent mes d’abril, el repartiment del qual es portarà a terme seguint rigorosament el número d'ordre dels carnets, i amb la següent forma:

Dimarts dia 6, del número 1 al 3.000.

Dimecres dia 7, del número 3.001 al 6.000.

Dijous dia 8, del número 6.001 al 9.000.

Divendres dia ,9, del número 9.001 al 12.500.

Per al lliurament del bloc, és imprescindible la presentació del carnet.

ASSISTIDA AL DISPENSARI.

Salvadora Casado, de 18 anys d’edat domiciliada al carrer 22 de juliol, 598, de contusió al genoll esquerre, produïda per una caiguda.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGENCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents a l'esmentat dispensari:

Ha estat curada de ferida contusa al genoll dret, la nena de 14 anys, Teresa Salallasera, domiciliada al carrer de la Creu, 15.

Elisa Calvo de 11 anys d'edat, amb domicili i al carrer del Vall, 11, de ferida al genoll dret, per haver estat mossegada per una mona.

Ha estat assistida d’hematoma al llavi superior i excoriacions, la nena de sis anys, Carme Molina, domiciliada a la casa 17 del carrer de Bonaventura Durruti. Ha passat al seu domicili.

DETINGUTS AL QUARTERET.

Han ingressat al quarteret, els ciutadans Daniel Prats Lluch i Josep Sáez Vasco amb domicili al carrer la Gran Via, números 208 i 217 respectivament, amb motiu d’haver furtat d’uns horts diverses verdures.

CIUTADANS PENYORATS.

Ens comunica el Delegat d’Ordre Públic d’aquesta ciutat que han estat penyorats amb deu pessetes cadascun, set joves que oscil·len entre els 19 als 30 anys, per haver-se orinat ahir a la nit a la via pública.

No hay comentarios: