martes, 9 de marzo de 2021

El Dia, edició de divendres 26 de març de 1.937, pàg. 2 i 3.

CONFERÈNCIES D'ORIENTACIÓ PER A LA DEFENSA DE LA POBLACIÓ CIVIL EN CAS D'ATAC AERI.

La Junta de Defensa Passiva de la Població Civil, conscient de la gravetat del moment bèl·lic en què vivim i desitjant fer pública quina ha estat  la seva actuació ciutadana i els treballs realitzats fins el dia d'avui els que es proposa realitzar en defensa de la vida de les dones, vells i infants de la nostra ciutat, en cas d'una agressió aèria amb bombes explosives o generadores de gasos asfixiants, ha organitzat una sèrie de converses per mitjà de l'emissora local sota aquest ordre:

Dilluns, a les 9'45 nit: Joan Paulís, Metge Municipal, Tema, "Aspectes Mèdics Socials de les agressions aèries contra la població civil".

Dimarts, Salvador Vallès, farmacèutic Municipal. Tema. "Perills per a la Població Civil dels agressius químics".

Dimecres: Lluis Sapés, enginyer municipal. Tema: "Característiques dels refugis per a la protecció de la població civil en cas de bombardeig".

Dijous: Enric Aldave, Conseller Regidor de Defensa de l’Ajuntament. Tema: "Com cal estructurar la Defensa Activa de la població civil?".

Divendres; Espartacus Puig, Conseller Regidor d'Obres i Vivenda. Tema: "Sistemes emprats en altres ciutats per a finançar l'obra de construcció de refugis i abrics subterranis per a protegir la població civil en cas de bombardeig”.

ACLARIMENT SOBRE LA IMPLANTACIÓ DEL CARNET FAMILIAR DE RACIONAMENT.

Per a satisfacció dels ciutadans de Terrassa, l’Oficina del Carnet Familiar de Racionament davant les versions que .han circulat interpretant erròniament la implantació, del Carnet ha cregut molt interessant efectuar algunes observacions.

El fet que el proper dia 29 es posi en vigència el Carnet Familiar de Racionament no cal interpretar-se en el sentit que ja immediatament hom hagi de proveir-se en els llocs assenyalats.

La complexitat del racionament en una ciutat de la importància de la nostra, obliga a efectuar un període d'assaig, por a corregir les deficiències i les anomalies que practica pugui remarcar, i amb aquesta finalitat el Carnet Familiar de Racionament només s'utilitzarà, momentàniament, per a recollir el pa. Pels altres productes es seguiran les mateixes normes que fins a la data.

La Comissió de Proveïments establirà el moment oportú en què es posarà en pràctica ei racionament dels articles restants.

JOVENTUT, ALS CAMPS D'INSTRUCCIÓ PRE-MILITAR!! :: NOTA DEL COMITE PRO  EXERCIT POPULAR.

Diu el. President Companys: "S'ha de posar tot el nostre poble en peu de guerra, perquè en aquesta lluita es deriven els destins del nostre poble i la nostra dignitat com a ciutadans i homes lliures",

QUE TOTS FACIN SEVES. LES PARAULES DEL PRESIDENT!

A LES PILES DE L'EXERCIT POPULAR, ELS CRIDATS PEL GOVERN DE LA GENERALITAT!

ALS, CAMPS D'INSTRUCCIÓ PRE-MILITAR. LA JOVENTUT CATALANA NO COMPRESA EN AQUESTES LLEVES!

Ningú té dret a plegar-se de braços. Tots tenen el deure d'engrossir els batallons per els fronts i les línies de reserva!

Hem perdut Màlaga per no tenir allà un Exèrcit ben organitzat. I hem derrotat als italians a Guadalajara, perquè el nostre Exèrcit, nascut del poble, ja està enquadrat en una disciplina fèrria i una organització que serà l'admiració del món. Amb un Exèrcit com aquest a tots els fronts, la guerra la guanyarem nosaltres.

CATALANS DIGNES I LLIURES! JOVES ANHELOSOS DE LA VICTORIA: TOTS EN PEU DE GUERRA!

Inscripcions per als Camps d' Instrucció pre-militar. Av. del 14 d' Abril 133. De 9 a 1 i de 3 a 7.

LA INCORPORACIÓ DE LES LLEVES DEL 1933, 1034, 1935, 1936.

A continuació transcrivim íntegre el Decret aparegut en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del dia 20 del mes en curs, per tal que els joves de Terrassa afectats per aquest, s'enterin amb detall del seu contingut, el qual ha estat confeccionat a les necessitats de les actuals circumstàncies i crear amb tota disciplina l’Exèrcit Popular, que ha d'ésser l'exèrcit de la nostra victòria:

Article primer.—Tots els ciutadans pertanyents al cupus d instrucció de les lleves del 1934 i del 1935, així com les pròrrogues d'aquestes, es presentaran en llurs caixes de reclutament els dies que a continuació s'esmenten:

Els qui foren destinats a Infanteria, ho faran els dies 22 i 23 d'aquest mes.

Els qui foren destinats a Cavalleria i Enginyers, ho faran el dia 25, i els altres, incloses les pròrrogues, ho faran el dia 27.

Article segon.—Tots els ciutadans pertanyents als cupus d'Instrucció de les lleves del 1932 i del 1923, així com les pròrrogues d'aquestes es presentaran en llurs caixes de reclutament el dia 5 d' abril vinent.

Article tercer.—Els qui resideixen a Catalunya i llurs Caixes del reclutament es trobin en la Zona facciosa, efectuaran llur presentació en la més propera a llur residència.

Article quart.—Queden exceptuats de la incorporació, els qui es troben actualment prestant servei a l'Exèrcit Popular, Carabiners i Cos de Seguretat Interior, així com, els inútils totals i els fills de vídua pobra, que treballin al camp. Els qui per llur especialització es considerin imprescindibles, en llur actual ocupació, serà necessari perquè quedin "mobilitzats" industrialment una sol·licitud del Comitè de fàbrica, de taller, de laboratori, etc., on treballen, informada per la Comissió de la Indústria de Guerra, la qual es trametrà el Conseller de Defensa per a la seva resolució definitiva.

Article cinquè.—Els acollits als beneficis del cap. XVII de la vigent Llei de reclutament, que essent sergent, caporal i soldats pertanyin als cupus de files i d'Instrucció de les lleves del 1931 i del 1935, s'incorporaran igualment a files.

Article sisè.—Una vegada, acabada la incorporació dels pertanyents a les lleves del 1934 i del 1935, començarà el dia 30 del mes corrent la dels ciutadans pertanyents a la lleva del 1934, al qual efecte rebran els Ajuntaments les corresponents citacions de les Caixes de reclutament respectives.

Per a la incorporació de les lleves del 1932 i del 1933, es dictaran instruccions posteriorment. (Facilitat pel Gabinet de Premsa de la Comissió de Cultura).

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents al dispensari:

Assumpció Rabassa, de 4 anys d'edat i amb domicili al carrer dei Santiago Rossinyol, 9. que ha presentat segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida incisa a la regió frontal, a causa d'una caiguda.

Lli Rua, de 3 anys d'edat, ha estat guarit d'erosions a la galta dreta, a causa d'una mossegada de gos. Ha passat al seu domicili. Plaça del doctor Robert, 3.

 

No hay comentarios: