viernes, 26 de marzo de 2021

Front, edició de dimecres, 7 Abril 1937, pàg. 2

La religió al servei  del feixisme

L'aixecament feixista. militar i clerical, determinava la seva fi. El proletariat en armes, fou implacable amb els seus enemics. Des dels convents i des de les esglésies s'havia fet foc contra el poble. l aquest certament sabé distribuir de soca i arrel el fanatisme que d'anys hi covava en la part reaccionària del nostre poble.

Aquesta acció violenta, però, no ha estat definitiva. Cal fer impossible la tornada d'un règim que possibiliti l’establiment de la religió catòlica. Cal que l'estat. en endavant, no sigui indiferent a aquesta qüestió i que si abans es podia tolerar la llibertat de culte i propaganda, d'associació i de coacció, ara cal vigilar de no caure novament sota la grapa de la seva brutal dominació.

A la nostra ciutat han estat detingudes unes monges, a les quals han estat trobats objectes religiosos i que es dedicaven a la falsificació de passaports. Essent tolerants fins a la concessió de no considerar delicte la possessió de tals objectes, encara que calgui penyorar-la, però ja velem com no es limiten a l'adoració platònica del seu déu, sinó que agermanaven a ella la prossecució de fins terrenals, materialistes a més no poder i que estan, renyits en absolut amb la teoria de cercar el premi de les seves accions en una altra vida.

El problema, d’extirpar el fanatisme religiós del nostre poble, no està pas solucionat. Ara, els. fanàtics, romanen silenciosos en espera de l'oportunitat per a manifestar-se. Ara es dediquen més aviat a accions d'espionatge de guerra o a crear el confusionisme dintre del sí de les organitzacions obreres. Molt de complet Moltes vegades es creen conflictes que un desconeix la procedència i que provenen d'intrigues, menades per individus que estan organitzats. Recordem la premsa catòlica i l’actuació d'aquests elements, abans del moviment. Recordem les seves organitzacions fejocistes. Recordem sobretot, que la religió, com a problema polític a resoldre, continua existint. I procurem resoldre't, sense vacil·lacions. No hem de permetre la més petita possibilitat de tornar a caure a la seva dominació.

M.

ANOTEU-VOS EL DIA QUE HI HAURÀ PA

La Presidència del Consell Municipal, conjuntament amb la Conselleria de Proveïments i el Comitè Administratiu de la Indústria Flequera, han pres l'acord de regular els dies de la venda de pa per a la present setmana i pròxima, sempre que no ho impossibiliti.la manca de farina.

Avui dimecres, ració sencera.

Divendres, ració sencera.

Dissabte ració sencera.

El vinent dilluns, mitja ració.

Dimarts, dijous i dissabte, ració sencera.

Els organismes esmentats esperen que el poble de Terrassa en prendrà bona nota a fi d'evitar els falsos rumors, els quals sempre són posats en voga pels pertorbadors de reraguarda.

ALTRA VEGADA INAUGURACIÓ DEL PARC

Després de les millores realitzades al nostre Parc Municipal, sota el projecte del Departament d'Obres Públiques i Vivenda del Consell Municipal, el proper dissabte, dia 10, es celebrarà la seva reobertura.

Per aital celebració, la Banda Municipal de la nostra ciutat, sota la direcció del mestre Serrat, hi seran executats dos concerts, un el dissabte a la tarda i l'altre el diumenge al matí.

EI programa dels esmentats  concerts el publicàrem en l'edició oportuna.

SERVEIS DE LA CREU ROJA

Relació de serveis efectuats durant el mes de març d'aquest any:

Trasllat de malalts i ferits a Hospitals i Sanatoris d'aquesta ciutat, 19; Trasllat de malalts i ferits a Dispensaris i Clíniques d'aquesta ciutat, 7; Auxiliats a la via pública, 9; Auxiliats al seu domicili, 1; Trasllat de malalts i ferits de Terrassa a Barcelona, 8; de Terrassa a Rellinars, .1; de Rubí a Terrassa, 1;.de Castellbisbal a Barcelona, 1; Trasllat de malats psíquics a Vila Boi, 5. Total serveis, 52.

EL SEGELL "PRO-INFANCIA".

El segell "Pro-Infància" no és una institució creada circumstancialment, sinó que ja té una executòria remarcable i una orientació ben definida pel que fa referència a la Infància de Catalunya.

UNA DONA ASSISTIDA AL DISPENSARI

En les darreres vint-i-quatre hores només ha estat curada de contusió a la regió pulmonar dreta; Emília Espinosa, de 21 anys d'edat, casada, amb domicili al carrer de Sta. Magdalena, 13.

TROBALLA D'UN HOME PENJAT

Ahir, a les tres de la tarda, es trobà prop del camí de "Can Petit" un home de 53 anys d'edat, penjat dalt d'una olivera. Li fou trobada a la butxaca la cèdula, la qual porta el nom de Guillem Sampietro. La Creu Roja el traslladà més tard, al dipòsit judicial. Hom ignora els motius que l'han portat a tan tràgica determinació.

ELS PREUS DE LA CARN DE PORC

L'Alcaldia de Terrassa, a proposta de la Comissió Consistorial de Proveïments, tenint en compte les modificacions experimentades en el mercat de la carn de porc, ha disposat que per a la venda al detall de les diverses classes d'aquest article, s'estableixen els preus següents:

Llomillo de la beta, els 400 grams, 5'00 ptes.

Carn magra, els 400 grams, 5'00.

Llomillo gras, 400 grams, 4'00.

Costella, 400 grams, 3'00.

Fetge, 400 grams, 3'00.

Botifarra crua, 400 grams, 3'50;

Botifarra negra, 400 grams, 2'80.

Botifarra cuita, 400, grams, 3'80.

Cansalada viada, 400, grams, 2'80.

Cansalada grassa, 400 grams, 2'20.

Cansalada espatlla i coll, 400 grams, 2’40.

Llard, 400 grams, 2'50.

Espinada, 400 grams, 1'80.

VENDA DE PATATES

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que demà; dijous, serà posada a la venda una partida de patates destinades al consum d'aquesta ciutat.

Aquestes patates seran lliurades, prèvia presentació del carnet de racionament i havent-se de lliurar els tiquets corresponents als dos dijous, que en el mateix consten, obtenint la ració normal fixada per a un tiquet.

Els socis de la Unió de Cooperadors, hauran de regir-se per les mateixes disposicions que per la venda de cigrons.

Els establiments fixats per aquesta Conselleria per el repartiment de patates d'aquest torn, són:

Tots els quioscos dels Mercadals destinats a aquest efecte i els establiments següents:

Josep Martí, Manuel Azaña, 109.

Jacint Vidiella, Pare Llauradó, 99.

Josep Vera, Jodis, 34.

Feliu Vitó, Torrella, 24.

Eugeni González, Ignasi Iglésies, 134.

Jacinta Verdaguer, Valentí Almirall, 155.

Miquel Vilà, Volta, 65.

Rosa Vidal, Francesc Macià, 45.

Joan Morera, Martí Alegre, .32.

Josep Gargalló, Francesc Catasús, 10.

Rosa Garriga, Aviador Cabré, .59.

Vda. de Francesc Pujades, Anselm Lorenzo, 73.

Pere Gall, Salmeron, 153.

Rafael Gálvez, Nord, 118.

Joan Anglada, Anselm Lorenzo, 72.

Maria Graells, Rutlla, 68.

Pere Manubens, Ctra. Rubí, 95.

Francesc Rubinat, Lepant, 13.

Ramon Dam, Vallparadís, 42.

Salvador Vera, Víctimes d'Octubre, 3.

Joan Codina, Joaquim Maurin, 40.

Josepa Panadès, Miquel Vives, 96.

Valentí Caelles, Topete. 100.

Maria Graells, Infant Martí, 68.

Tomàs Planas, Newton, 96.

Josep Domingo, Blasco de Garay, 143.

Rosari Mampel, Ramon Llull, 58.

Pere Ubach, Watt, 126.

Ramon Puig, Pintor Torres, 138.

Emili Saumell, Ctra. Moncada, 41.

Joan Saumell, Llúria, 92.

Àngela Devant, Ctra. Matadepera, 3.

Miquel Ginestà, Ctra. Matadepera, 80.

Maria Puiggròs, Bartrina, 162.

Gaietà Torres, Bartrina, 196,

Josep Francitorre, Ctra. Matadepera, 174.

Felip Biosca, Ample, 74.

Salvador Puig, Salvador Seguí, 33

Carme Sala, Ctra. Rellinars, 245.

Maria Bonhora, Ignasi Iglésies, 135.

No hay comentarios: