sábado, 13 de marzo de 2021

El Dia, edició de dimarts 30 de març de 1.937, pàg. 2 i 3.

TERRASSA ACOMIADA ENTUSIÀSTICAMENT UNA COMPANYIA DE L’EXERCIT POPULAR DE LA NOSTRA CIUTAT.

Ahir vespre, a la caserna del Tercer Regiment, Segona Divisió de l'Exèrcit Popular de la nostra ciutat, va rebre's l’ordre de partida d'una companyia que residia actualment en la caserna de la nostra ciutat.

Fets els preparatius corresponents durant la nit passada i el matí del dia d'avui, a les 10 tocades d'aquest mati han sortit de la caserna els reclutes que componien la companyia mencionada.

Tots els soldats han desfilat pels carrers de la nostra ciutat dirigint-se cap a l'estació del Nord, acompanyant-los la Banda Municipal que ha executat himnes diversos.

Pels carrers la gent ha aclamat els soldats que partien i a l'estació s'hi ha congregat una nodrida concurrència que els ha victorejat.

La companyia que ha marxat. anava comanada pel volgut cap militar, capità Antoni Recasens BIàvia. Entre els oficials de la mateixa, hi figuraven els companys Manuel Martín, Miquel Barcelona, Josep Bea, Fermí Mallen i Joan Gascón que dirigeixen les diferents seccions de la mateixa.

Els soldats que han partit, ascendeixen a cent seixanta-cinc, tots els quals, a l'andana de l’estació del tren del Nord, s'han acomiadat dels respectius familiars, verificant-se escenes emocionants i de gran ardor patriòtic.

Han acudit a acomiadar els que partien, el President del Consell Municipal de la nostra ciutat company Figueres, al qual acompanyaven diverses altres autoritats en representació de les organitzacions antifeixistes. Per la caserna local, han acudit a l'estació el coronel Garcia Escurra i els comissaris polítics de la mateixa.

Després de les escenes de comiat, els braus soldats de l'heroic Exèrcit Popular Regular han pujat al tren, el qual, a les 11 del matí aproximadament, ha partit en direcció a Barcelona, entre els crits i visques dels que romanien a l'andana, i els himnes que ha executat la Banda Municipal.

El moment ha resultat de gran emoció reflectint-se en tots els rostres, tant entre els dels que marxaven com en els dels que restaven.

Els soldats, una vegada a Barcelona restaran en espera de les noves ordres que rebran per tal d'ingressar probablement en les files que actuen als fronts de lluita.

Que la sort acompanyi aquests estimats companys nostres que van a oferir el seu abnegat esforç per tal de contribuir a la ràpida desfeta de les hordes feixistes i donar noves jornades de glòria al nostre victoriós Exèrcit Popular Antifeixista.

DETENCIONS.

El president del Consell Municipal en funció de Delegat d'Ordre Públic, ens assabenta que la Comissaria General d'Ordre Públic, Inspecció de Vigilància de Terrassa ha rebut un comunicat del camarada Eroles, Cap del Servei d'Ordre Públic, per a efectuar registres i detencions a casa de certs elements considerats facciosos.

En compliment d'aquestes ordres, el personal afecte en la mateixa, ha efectuat les següents detencions:

Josep .Massagué, Jesús Osco, Josep Vilaseca, Jaume Fabrés, Salvador Turull i Marcel·lí Pou.

Els esmentats es troben en els calabossos de la Comissaria Generat d'Ordre Públic.

LA PRESENTACIÓ DE RECLUTES.

Ahir al mati foren molts els joves conciutadans que abandonaren la nostra localitat per tal d'incorporar-se al cos militar a què havien estat destinats.

Aquests companys havien fet la seva presentació el proppassat dissabte, obeint l'ordre del Govern de la Generalitat, que cridava a les files tots els reclutes de les lleves dels anys 1934 i 1935 que eren considerats fills de vídua, inútils, etc.

Els compresos dintre la qualificació d'inútils temporals i útils per als serveis de rereguarda, foren destinats novament a les seves cases, participant-se'ls-hi que ja se'ls cridaria oportunament.

Els altres foren destinats a les casernes de Granollers, serveis d'Intendència de Barcelona, cos d' enginyers, etc.

DEMÀ NO HI HAURÀ PA.

La Conselleria de Proveïments ens prega fem públic que degut a dificultats que s'han presentat avui respecte la recepció de farina, demà dimecres no es vendrà pa.

REGISTRE.

Havent-se rebut un comunicat de Vilafranca del Cid, segons el qual es notificava a les autoritats locals la presència a la nostra ciutat del suposat feixista Salvador Abelló, d'aquella localitat, que residia al carrer del Vall, 17, de la nostra; va procedir-se ahir a practicar un registre en aquesta casa.

En ella es trobaren 58 llibres de caràcter religiós, rosaris, medalles, imatges, etc.

Els residents a la mateixa. Manifestaren que l’Abelló estava absent de la nostra ciutat des de feia alguns dies i que no coneixien el seu actual parador.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les vint-i-quatre hores s'ha registrat el següent accident al Dispensari:

Ha estat curat d'excoriacions a la regió frontal i mà dreta, el noi de 12 anys Josep Canes, domiciliat al carrer de Francesc Macià, 2.

 

DIVORCI.

Pel procediment ordinari s'ha atorgat el divorci a la parella Baltasar Germain Vila de 53 anys i Francesca Duran Alemany, de 51 que des de feia 27 anys vivien ja separats.

DETINGUT I PENYORAT.

Per ordre del Conseller, de Proveïments, ha estat penyorat amb 500 pessetes i després ha estat detingut i ha ingressat a la presó del Partit l'industrial Pere Pujol Perramón per vendre a alt preu i tenir alterades les mercaderies.

No hay comentarios: