miércoles, 3 de marzo de 2021

Front, edició de dissabte, 20 Març 1937, pàg. 2

La defensa contra els atacs aeris

Els darrers bombardeigs que Barcelona ha hagut de sofrir dels avions negres, posen d'actualitat apremiant el problema de la defensa de totes les ciutats de Catalunya. Els feixistes han començat l'atac a les poblacions catalanes per l'aire i tot fa creuré que mentre la lluita no es resolgui en una ofensiva indeturable de les nostres forces, insistiran en aquests actes de salvatgisme contra ciutats obertes, allunyades dels fronts de combat. Coneixem massa ta moral degenerada del feixisme per arribar a suposar, tan sols, que no, actuaran més amb aquests mitjans criminals contra nosaltres. 

Això, la possibilitat de nous atacs aeris, fa necessària la màxima previsió per a evitar en el possible les tristes conseqüències que es deriven d’aquestes incursions de les ales negres. La nostra ciutat ha de posar-se a cobert de totes les contingències. Hem d'evitar que els fets ens sobtin amb la seva, crueltat, i a tal fi hem de disposar-nos a prendre les mesures indispensables per a protegir els nostres ciutadans de les bombes i de la metralla feixista.

La Junta de Defensa Passiva de la Població Civil de Terrassa, ha acordat celebrar un important acte per a demà, diumenge, destinat exclusivament a aquesta qüestió primordial en aquests moments. Cal que tots prestem atenció a aquest acte i que ens preparem a complir fidelment les instruccions que hi seran donades. De la nostra disciplina en depèn la vida de molts éssers. Aprestem-nos a la defensa pròpia, i dels nostres conciutadans, ajudant eficaçment l'obra que realitza la Junta de Defensa Passiva local. Acudim a l'acte que ha organitzat i complim les instruccions que hl siguin donades.

Amb previsió i disciplina, minorarem els estralls de la guerra. Alerta, ciutadans !

G.

NOTES IMPORTANTS DE LA JUNTA DE DEFENSA PASSIVA DE LA POBLACIÓ CIVIL

D'acord amb allò que disposa la instrucció quarta del BAN publicat pel President del Consell Municipal i de la Junta de Defensa passiva amb data 17 de desembre de 1936, hom fa avinent al personal que es trobi transitant per la població, que en sentir el senyal d'alarma haurà d'internar-se immediatament en els locals que ostentin com a senyal una sageta i deixarà completament lliure la via pública als encarregats de la Defensa Activa i Passiva de la població.

Havent-se pogut comprovar que en determinats bombardeigs a ciutats obertes, les banderes i pancartes dels carrers han servit d'orientació als aviadors enemics per a metrallar a la població civil el President del Consell Municipal a proposta de la Junta de Defensa Passiva de la Població civil prega als companys dirigents de les. organitzacions polítiques i sindicals de la ciutat que tinguin a bé retirar de llurs centres en el termini màxim de 48 hores totes les banderes i pancartes que onegen en els balcons o s'exhibeixin en els carrers, per evitar que puguin servir d'objectiu a l'aviació facciosa en cas d'una incursió aèria.

Considerant la Junta de Defensa Passiva de Terrassa que la millor protecció dels ciutadans contra les agressions aèries són els refugis subterranis, encarregà als seus assessors tècnics, enginyers i arquitecte municipal, la construcció de refugis situats en llocs estratègics de la nostra urbs, els plànols dels quals fa dos mesos estan en poder de la superioritat, pendents de la seva aprovació. Amb això responem als requeriments que ens han estat fets alguns diaris locals abans d'ahir ("L'Acció" i "Vida Nueva") interessant-nos en la construcció de refugis subterranis.

En la seva darrera reunió, la junta de Defensa Passiva de la nostra ciutat, prengué l'acord d'anar immediatament a la construcció d'un nou refugi sota el Sanatori Mèdic-Quirúrgic amb capacitat per allotjar 300 malalts, si com és de suposar, tractant-se d'una obra humanitària, la Junta pot comptar amb la generosa col·laboració de tots els estaments socials. Per dur a terme l'esmentada realització és necessari el concurs personal de tots els nostres conciutadans, ja que no disposa aquest municipi de mitjans econòmics per a començar aquesta obra.de tan extraordinari interès col·lectiu.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

En les darreres vint-l-quatre hores s'ha registrat el següent accident:

Carme Ortega, de 38 anys d'edat, domiciliada a la Ctra. de Rellinars, 248, que ha presentat, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, contusions i escoriacions a la cara i genoll esquerre, de resultes d'unes baralles. Després d'assistida, ha passat al seu domicili.

AVIS URGENT A TOTS ELS MILITANTS DEL P. O. U. M.

Demà diumenge, a dos quarts de 9 del matí, tots els afiliats al Partit, Joventuts, Femení, Pioners i Estudiants, es presentaran al local social, uniformats i amb les banderes respectives, per tal d'assistir al Míting de Barcelona, i sortir en el tren que sortirà a les 9 dels F. C. de Catalunya.

CLAUSURA DE L'EXPOSICIO SORTEIG DEL CENTRE EXCURSIONISTA

Està fixada per a demà, diumenge, dia 21, a les 4 de la tarda, la clausura d'aquesta interessant exposició, què no sols ha estat un èxit per la quantitat d'obres rebudes, sinó també per la qualitat de les mateixes, degudes als millors valors dintre cada una de les especialitats.

La recapta aconseguida ha estat també un altre èxit, esperant que demà assolirà el complement amb la venda dels pocs números que resten.

Amb el fi de cloure amb la  màxima brillantor aquesta festa organitzada pel degà  dels nostres Centres Excursionistes, aquesta entitat ha confeccionat una interesant sessió de projeccions a càrrec de diversos socis i de cinema amateur i professional.

Dita festa es descabdellarà segons el següent ordre:

Sorteig de les obres exposades.

Projeccló.de dispositius pirinencs i diverses encontrades de la nostra terra.

Projecció dels films "Diada de Germanor a La Mata"," "Excursió a Sant Sebastià", "Les fonts sagrades". Film d’alpinisme interpretat per Lluís Trenker i un film còmic.

Els números premiats en el sorteig estaran exposats els dies dilluns, dimarts i dimecres de la propera setmana per a retirar els premis.

LA CONFERENCIA DE J. OLTRA PICÓ

Com a clausura del Cicle de Conferències organitzades per la Comissió de Cultura de l'Associació d'Empleats i Tècnics, ahir va tenir lloc en el local de la U. G. T. una conferència a càrrec del camarada J. Oltra Picó sobre el tema "La Nova Economia Proletària".

L'acte va començar a dos quarts de vuit del vespre amb unes paraules del company Ballbé el qual seguidament donà la paraula al conferenciant.

Començà dient que, si parlava de la nova economia proletària era perquè també l'economia es podia classificar per diferents èpoques, i les classifica de la següent manera economia primitiva, esclavista, feudal, capitalista i la socialista. Estudia detalladament cada una d'aquestes etapes de l'economia a través de la història. Digué que els avenços d'una economia venien de fet a suplantar les normes de l'anterior.

Sense economia no hi hauria política —digué─ car l'economia ha creat la política. Els terratinents, com els ramaders, tenen necessitat del feudalisme, com els capitalistes Industrials necessiten el règim capitalista.

Continus dient què a Catalunya imperava l'economia. capitalista mentre que a Andalusia i a la resta d'Espanya la feudalista, i això ha fet que entre Catalunya i la resta d'Espanya sempre hi hagués una tibantor en aquesta lluita del capitalisme per eliminar les restes del feudalisme.

Quina diferència es pot establir entre el règim capitalista i el feudalisme? Mentre el capitalista; produeix desordres per mor de les seves, contradiccions, el socialista organitza el conjunt, de la producció, i va posar l'exemple d'Alemanya on es produeix un substitut de la benzina i els resulta a un preu molt més elevat que important-la. de les fonts naturals. Les contradiccions del capitalisme — continuà dient — provocaran la seva mateixa enfonsada, i després del seu fracàs; l'única solució és el socialisme. També exposà l'exemple del cotó que es produeix en magnífiques. condicions a Amèrica i a Egipte, i per tant, no hi ha cap necessitat de produir-lo a Espanya perquè resultava de més baixa qualitat i molt més car.

Amb l'economia socialista es produeix un estalvi formidable de despeses innecessàries i es pot establir un intercanvi més eficient i més lògic.

I acabà dient que a Espanya encara hi havia actualment establert el sistema capitalista de la producció, i exposà l'exemple de Rússia on els obrers no varen tolerar als burgesos en la direcció de la producció, com s'ha fet aquí, sinó que foren els mateixos treballadors els que prengueren la responsabilitat absoluta de l'economia.

AQUESTA TARDA S'HAN INAUGURAT ELS CURSETS DE LLENGUA RUSSA

A l'hora fixada ha tingut lloc en el Saló, de Sessions, del Consell Municipal l'acte inaugural, dels Cursets de Rus, organitzats per ]a Comissió de Cultura.

Han presidit la sessió el Conseller Regidor de Cultura, company Palet, delegacions de Terrassa i Barcelona dels "Amics de la U.. R. S. S.", i amb l'assistència de representants de les organitzacions sindicals i polítiques i alumnes inscrits.

Ha dirigit la paraula als assistents el company Fernández, dels "Amics de la U. R.. S. S." de Barcelona i molt breument el professor N. Dubinsky, resumint i donant per inaugurats els cursos el company Palet.

No hay comentarios: