jueves, 4 de marzo de 2021

Front, edició de dilluns, 22 Març 1937, pàg. 2

El Concurs de Contes Socials d'"Amics de les Arts”

Avui acaba el termini per a concórrer al Concurs de Contes Socials que ha organitzat "Amics de les Arts". Per les referències que hem pogut obtenir, sabem que la col·laboració que s'ha prestat a aquesta iniciativa per part dels aficionats a les lletres és molt copiosa. Ara solament hem d'esperar que la qualitat estigui proporcionada a la quantitat. Perquè si bé Terrassa no es pas molt sortosa en revelar escriptors professionals de categoria, no hem pas d'amagar que en aquest Concurs d'Amics de les Arts hi tenim posades esperances que ens plauria veure confirmades.

L'època que vivim i la situació revolucionària del nostre país, són propicies a les sorpreses en el terreny de la literatura. Es en moments de convulsió social, quan es poden revelar valors literaris en germen que desenvolupen la seva vocació i de donar un nou aspecte a la literatura.

Es clar que d'un Concurs de Contes, que no té altra finalitat que desvetllar l'Interès dels obrers per les lletres i estimular aquells que ja en senten l'atracció a trencar una primera llança, no seria lògic esperar-ne grans resultats. Segurament que en aquest concurs no sobresortirà cap talent enlluernador. Estem segurs, per altra banda, que no és aquesta la finalitat dels organitzadors. Però, vulguis o no. és una prova reveladora i del seu resultat hom en podrà deduir conjectures per al futur. Nosaltres voldrien descobrir a través d'aquest concurs l guardades les proporcions adequades, les possibilitats de veure néixer a la nostra terra una literatura proletària. Aquest Concurs pot ésser el baròmetre indicador.

Hem d'assenyalar l'encert, de la Junta d' "Amics de les Arts" en organitzar un Concurs de Contes Socials, en aquests moments. No podia ésser més oportú. Si més no, servirà perquè els sentiments i els anhels de la classe obrera es vegin reflectits en la literatura. l això la constituirà un bon resultat perquè fins ara Catalunya gairebé ha estat impermeable a la literatura social. I ara és el moment d'acabar amb aquest estat de coses.

G.

L’ACTE INAUGURAL DELS CURSOS DE LLENGUA RUSSA

Tal con era d’esperar resultà un falaguer succés l’acte inicial dels cursos lliures de RUS a la nostra ciutat, organitzats per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament, el proppassat dissabte, a dos quarts de quatre de la tarda.

EI Saló de Sessions, on es celebrà l’acte inaugural estava ple.

Els seients de la presidència eren ocupats per M. Palet i Martí i Ignasi Ribera, ambdós Consellers de la Comissió de Cultura; N. Dubinsky, professor de rus i la seva esposa; Frederic Fernández, pels “Amics de la U. R. S. S." de Barcelona; Francesc Alsina, Director de la l'Escola Industrial; P. Lladó pels "Amics de la U. R. S. S." de la nostra ciutat i el company Çampistro, per la U. G. T.

Donà obertura el Conseller en cap de Cultura, Palet el qual entre altres detalls interessants, digué: en els moments transcendentals que vivim contra el feixisme internacional, és un deure procurar-nos un mitjà d'enriquiment cultural i obtenir una major solidaritat amb els països que ens .ajuden a fer un poble lliure com el d’ells. Aquest curs, per alguns no haurà estat del valor que li volem donar, no pels moments presents, sinó per a l'esdevenidor. La llengua francesa i anglesa, que tenen un caràcter internacional, avui és la de la U.R.S.S. que té un gran valor, la qual ha assenyalat un camí de llibertat per a tots els pobles. Hem de conèixer la llengua RUSSA per a donar-li l'amplitud que mereix.

A continuació el company Fernández s’expressà en termes clars: és una satisfacció per als qui coneixen la parla RUSSA tota vegada que els posa a l'abast la lectura de les obres i periòdics d'aquell pals. EI periòdic ens manifesta, el contrast capitalista i l'obra que està realitzant. Es de necessitat - continua - que tots els obrers del món se'n donin compte. Hem de poder constatar l'opinió de la massa soviètica, no per mitjà de traduccions, sinó pel mitjà directe.

Ací en Fernández s'estén sobre l'obra interior d'aquell país i de les relacions socials i ideològiques diferents, i de l'extirpació de les castes privilegiades. Acabà notificant-nos que de la mateixa manera que els obrers de Terrassa senten amor per la llengua de la U. R. S..S., que els russos també tenen interès per la nostra. Desitjà un gran èxit al curs el qual —diu—servirà per a enllaçar-nos els dos pobles.

El professor Dubinsky, mig emocionat, expressà unes paraules amb les quals ve a dir que sent una gran satisfacció, que en aquests moments de lluita cruent, els pobles catalans i espanyols s’uneixin fervorosament amb la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Aquest curs que ha organitzat Terrassa, creu que serà acollidor com el que dona en el C.A.D.C.I., de la capital catalana.

L’auditori s’expressà amb mostres d’adhesió a tot allò manifestat pels nostres companys esmentats.

En Palet clogué l’acte oficial palesant que els més entusiastes propagandistes d’aquest curs de rus a la nostra ciutat, no havia d’ésser la Comissió de Cultura, sinó els mateixos alumnes.

DE MOLT INTERÉS PER ALS VENEDORS DE VI

Tots els venedors de vi que no estiguin inscrits a la Cooperativització de Venedors de Vi, cal que passin a fer-ho a la Unió Comercial i Industrial, els dies 23 i 24 del present mes de març, de dos quarts, de set a les vuit de la tarda.

BOJA QUE S'ESCAPA DE CASA SEVA

Domènec Farràs, ha denunciat que ha desaparegut del seu domicili la seva muller Empar Sants Tosca, avui, a dos quarts de nou.

El denunciant ha declarat que fa dues setmanes encara estava reclosa al manicomi de Sant Andreu i que a insistència d'ella i d'ell fou traslladada al seu actual domicili. S’ignora el parador.

PER ALS ESTABLIMENTS EXPENEDORS DE QUEVIURES

La Conselleria Municipal de Proveïments fa avinent l’obligació ineludible que tenen els establiments expenedors de queviures envasats, o sigui llet condensada i conserves de tota mena, un sol pot i obert, a fi d’evitar l’acaparament dels dits articles.

Així mateix prega que siguin acatades totes les disposicions que a aital efecte es publiquin, del contrari els infractors de les esmentades disposicions seran sancionats.

TABAC D'HERBES

El Departament d’Investigació ens ha comunicat que hom ha trobat en l'expenedoria de tabacs del carrer Joaquim Maurin, 63, propietat de Maria Barbarà Tortosa, una caixa de cigarretes fetes de romaní i altres herbes, les quals les venien a les criatures i, a més, a diversos ciutadans. L'esmentat tabac ha estat posat a disposició de la companyia de tabacs, ja que era de contraban.

PER ALS MAJORISTES I DETALLISTES DE CEREALS

La Conselleria d’Economia recorda als majoristes i detallistes de cereals, l’obligació ineludible que tenen de portar a registrar els talons de ferrocarril i factures dels dits articles, puix que la dita Conselleria no ha dictat cap ordre en contra per prescindir d’aquest requisit, com hi ha qui pretén fer-ho.

Els infractors d’aquesta ordre seran sancionats amb el càstig que les circumstàncies aconsellin.

No hay comentarios: