jueves, 11 de marzo de 2021

Front, edició de dissabte, 27 Març 1937, pàg. 2

Aquella moral de reraguarda

Tenim la sort de gaudir per aquesta nostra frívola reraguarda d'unes organitzacions polítiques "populars" que ens permeten cada vuit dies d'admirar unes diades que ells anomenen pro-tal o pro-qual. Un dia són grans concentracions de persones llançades en una manifestació traüllaire, un altre  dia és una gran recepció, un altre és una inauguració ... mil coses. La qüestió és aixecar força soroll i força pols no importa amb quina buida consigna... Ah ! però que no signi una consigna que pugui perjudicar, ni la “popularitat" de que gaudeixen, ni els interessos particulars d'una classe, la dels seus seguidors, que per fer-los quedar bé, anomenen classe mitja, Si els pregunten la raó de tant enrenou, us respondran: "Cal aixecar la moral de reraguarda".

Nosaltres estem d'acord amb aquestes paraules: "Cal aixecar la moral de reraguarda”. Diferim solament amb, el procediment que cal emprar per arribar a aquesta finalitat i diem: Per donar una moral de guerra a la nostra reraguarda cal que el govern, cal que les nostres autoritats, es preocupin de mobilitzar, en ocupacions útils a la lluita que sostenim als ciutadans nostres, tot evitant els espectacles desmoralitzadors, cinemes, balls i músic-halls, i substituint-los si més no, en actes divulgadors dels sistemes obrers de govern i en actes de propaganda contra el feixisme i del seu engendrador, el capitalisme.

Aquest és el camí que cal seguir per crear aquesta necessària moral de guerra per a la reraguarda i és aquí on nosaltres dedicarem les nostres activitats per tal que la supressió dels balls i dels espectacles desmoralitzadors sigui ben aviat un fet.

Ll.

DE L’HOMENATGE A JOAQUIM MAURIN A MATADEPERA

Demà, diumenge, a les onze en punt del matí, tindrà lloc a Matadepera l’acte del descobriment de la placa que donarà el nom de Joaquim Maurin al carrer principal del poble.

A la tarda es celebrarà un festival a benefici del Socors Roig del P.O.U.M.

Per tal d'assistir a aquest acte s'ha organitzat una excursió que sortirà a les nou del matí de la Plaça Clavé amb autocar.

Es convenient que les Joventuts, Pioners, Femení, etc. Que estiguin lliures de treball que acudeixin convenientment uniformats a l’hora de sortida del cotxe.

El preu del viatge és de 0’75 ptes.

LA CONTRIBUCIÓ

Es recorda novament que fins el dia 31, del corrent, es cobrarà la Contribució en període voluntari.

L’Oficina Recaptadora, és al carrer de Puignovell, 13. Hores, de 9 a 12.

ALTAVEU DE LA REVOLUCIÓ SOCIALISTA

Des de l’altaveu instal·lat pel Departament de Propaganda del P. O. U. M., a la Plaça de Zamenoff, es donarà diàriament una sessió radiofònica de dos quarts de set a dos quarts de vuit de la tarda. El programa serà el següent:

Música proletària.

Editorial de FRONT.

Darrers comunicats de Guerra.

Conferència per un militant del P. O. U. M., que s’anunciarà diàriament.

Noticiari del Partit.

NOTA DE LA JUNTA DE DEFENSA

La Junta de Defensa Passiva de la població Civil, conscient de la gravetat del moment bèl·lic en què vivim i desitjant fer pública quina ha estat la seva actuació ciutadana i els treballs realitzats fins el dia d’avui i els que es proposa realitzar en defensa de la vida de les dones, vells i infants de la nostra ciutat, en cas d’una agressió aèria amb bombes explosives o generadores de gasos asfixiants, ha organitzat una sèrie de converses per mitjà de l’emissora local, sota aquest ordre:

Dilluns, a les 9’45.─ Primer, Joan Paulís, Metge Municipal, Tema: "Aspectes Mèdic-Socials de les agressions aèries contra la població civil".

Dimarts.—Segon, Salvador Vallès, Farmacèutic Municipal. Toma: "Perills per a la Població Civil dels agressius químics”.

Dimecres.—Tercer, Lluís Sapés, Enginyer Municipal. Tema: "Característiques dels refugis per a protecció de la població Civil en cas de bombardeig”.

Dijous— Quart, Enric Aldave, Conseller-Regidor de Defensa de l'Ajuntament. Tema: "Com cal estructurar la Defensa Activa de la Població Civil ?”.

Divendres.─ Cinquè, Espartacus Puig, Conseller-Regidor d’Obres i Vivenda. Tema: “Sistemes emprats en altres ciutats per a finançar l’obra de construcció de refugis i abrics subterranis per a protegir a la població Civil en cas de bombardeig”.

ASSISTITS AL DISPENSARI DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

Magí Escofet, de 31 anys i amb domicili al carrer de Salmeron, 173, que ha presentat, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, distensió al puny dret a causa d’una caiguda a la vi pública.

METGES DE TORN AL DISPENSARI PER A DEMÀ DIUMENGE

De 8 a 10, doctor Jaume Ferrer; de 10 a 12, doctor J. Claveria; de 12 a 2, doctor Eduard López Arias; de 2 a 4, doctor Carles Maturana; de 4 a 6, doctor Francesc Maturana; de 6 a 8, Santiago Palet.

NOTA IMPORTANT DE LA CONSELLERIA DE PROVEÏMENTS

Per la Conselleria de Proveïments de la nostra ciutat, ha estat imposada una penyora de mil pessetes a la tenda propietat de Joan Soler del carrer de Transversal, per vendre el porc més car del preu de taxa.

Aquesta Conselleria, demana al poble de Terrassa que totes aquelles persones que paguin el porc i els altres articles més cars del preu que estigui taxat, han de denunciar-ho a la dita Conselleria, puix aquesta, desitjosa de vetllar per al bé de tots els ciutadans, castigarà degudament els infractors de les disposicions establertes i està disposada a acabar, sigui com sigui, tota mena d’abusos.

DEMÀ ES PAGARÀ LA SEGONA QUINZENA DE FEBRER ALS NOSTRES MILICIANS

Demà diumenge, de 9 a 11 del matí s’efectuarà el pagament de l’import de la segona quinzena de febrer als familiars dels nostres milicians.

El pagament tindrà lloc al local del Partit, Joaquim Maurin, 40.

CARTERA PERDUDA

S’ha perdut una cartera amb documents i diners pels carrers de la nostra ciutat. Qui la trobi és pregat de portar-la al domicili del interessat, Ramon Llull, 15, pis o en aquesta mateixa Redacció, on els serà gratificada la devolució.

EL PAGAMENT DE LLOGUERS

La Conselleria de la Vivenda recorda a tots els llogaters que el pròxim dimecres, dia 31 del corrent, acabarà el termini del pagament de lloguers corresponent als mesos de gener i febrer últims i el pròxim dia 5 d’abril, es començarà a cobrar el mes de març en les seves oficines del carrer del Passeig, 7.

Als qui hagin deixat de satisfer llurs lloguers sense motius justificats, que aquesta Conselleria cuidarà de comprovar, seran sancionats d’acord amb les circumstàncies en què vivim.

NOTA DE LA COMISSIÓ DE CONTROL DELS PRODUCTES DEL CAMP

(Sindicat de Camperols C.N.T. i Sindicat Agrícola Cooperatiu de Rabassaires)

Sortint al pas dels rumors que circulen sobre l'augment que ha sofert el preu del vi, ens interessa fer constar que és justificat, i enumerarem algunes de les causes que ho han motivat, per tal de no fer-nos pesats enumerant-les totes en detall.

En primer lloc, cal tenir en compte l'augment dels jornals en tots els rams, augment doblement inexcusable en l'Agricultura, que malgrat la seva vital importància, resultava ésser el més petit.

Les primeres matèries, adobs, productes anticriptogàmics, etc., degut a la procedència estrangera d'alguns dels seus. components i tinguda en compte la situació de la nostra moneda per les circumstàncies presents, han sofert un augment que oscil·la en un cent per cent.

L'augment del vi en si, no és caprici d'aquest Control, ja que fou acordat per la Comarcal de Sindicats del Vallès, el qual va fixar-lo a 3'50 ptes. grau-carga i en fer-ho va ésser previ un estudi, encaminat que l'agricultor pogués obtenir dels seus fruits un grau raonable.

Al preu tipus per grau-carga, cal afegir-li el transport, l'entrada o arbitri municipal (8'40 ptes. carga) i altres despeses.

No podem passar per alt, les calamitats que les inclemències del temps ocasionen a l'agricultura, a les quals "caldria que hom hi prestés una mica d'atenció i es convencerien que tot augment és poc, car de poc serveix un preu remunerable, si no hi ha collita, per tant, ningú no pot negar que és just un augment que ajudi a compensar en part aquests flagells.

SERA RADIAT A TOT EL MÓN EL CONCERT DEL DIMECRES AL CINEMA RAMBLA?

Per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament s'estan fent gestions per tal d'aconseguir la transmissió a tot el món, del magne esdeveniment musical que es celebrarà al Cinema Rambla el propvinent dimecres, a les nou de la vetlla, i a càrrec de la insuperable Banda Municipal de Barcelona.

Es d'esperar que serà un fet l'anhel de la Comissió esmentada, tota vegada que és justícia que els amants a la bona música puguin oir l'harmonia dels 80 professors que componen la Banda al·ludida, el prestigi dels quals no és solament reconegut nacionalment, sinó internacionalment.

Donarem més detalls sobre aquesta iniciativa important per al poble de Terrassa, per a la Banda de referència i especialment per a Catalunya.

DEMÀ DIUMENGE TINDRÀ LLOC LA INAUGURACIÓ DEL NOU DISPENSARI DE LA CREU ROJA

Demà diumenge, s'inauguraran les reformes de local que en els últims temps ha vingut realitzant en el seu local social, el Comitè Local de la Creu Rojo.

Aquestes reformes consisteixen, principalment, en un Lloc de Socors, per primeres cures d'accidentats i ferits, que amb penós esforç i amb la col·laboració desinteressada del personal de la Creu Rojo afecte, i a l'ajut que en tot moment li ha prestat el poblo de Terrassa, ha portat a cap el Comitè Local.

No cal posar de relleu el fi benemèrit a què estarà destinada la nova instal·lació, ni la voluntat enorme amb, què el personal afecte a la Creu Roja porto a cap el seu comès.

Esperem del nostre poble que sabrà correspondre amb la seva presència, demà, diumenge, a les 11 del matí a l'esforç i abnegació del personal de la Creu Roja i del Comitè Local, prestant brillantor a la inauguració del nou Dispensari. Nosaltres ho recomanem, perquè el seu esforç s'ho mereix.

Ens comunica el Comitè Local de la Creu Roja, que degut a la premura del temps, pot que a algun dels seus socis no se li hagi repartit la invitació. Serveixi aquesta nota com a tal, i esperem, que es faran càrrec del treball intens que suposa la creació i posta en marxa del nou Dispensari i d'aquesta manera perdonaran aquest oblit involuntari.

També fan extensiva aquesta invitació a tot el poble de Terrassa.

No hay comentarios: