sábado, 27 de marzo de 2021

El Dia, edició de dijous 8 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

EL COMITE D'AJUT A MADRID.

Havent ja quedat definitivament; instal·lat el Comitè d'Ajut a Madrid, en el seu local, carrer de Jaume Jover 2, (abans Gavatxons), fem avinent a tots els Consells d'Empresa, Comitès de Control, Entitats i tots aquells que tinguin subscripcions obertes o donatius preparats per ajudar a Madrid, que poden .fer-ne lliurament a l'expressat Comitè, tots els dies de 4 a 8 de la tarda.

AJORNAMENT DE LA INCORPORACIÓ A FILES DELS RECLUTES DEL 1932 I 1933.

El Diari Oficial de la Generalitat, publicà dimarts la següent ordre-circular:

"Mentre es procedeix a l'enquadrament en les distintes Unitats de l'Exèrcit Popular, dels ciutadans recentment incorporats, pertanyents als reemplaçaments dels 1934, 1935 i 1936, així com a equipar-los degudament, resta ajornada la incorporació a les Caixes de Reclutament de tots els compresos en els reemplaçaments del 1933 i 1932.

Amb la suficient anticipació, serà fixada la data d'incorporació i la forma en què s'haurà d'efectuar.

Barcelona, 3 d'abril del 1937.

El Conseller de Defensa, Francesc Iglesias”.

CITACIÓ DE PATRONS DESAPAREGUTS.

El Diari Oficial, ha publicat la següent citació:

"En compliment del Decret del 24 d'octubre del 1936, els patrons, gerències, o representants patronals legalitzades de les empreses que a continuació s'esmenten, són requerits a personar-se en el termini de cinc dies, a comptar de la data que aparegui la present citació al "Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya". davant la Junta del Control Sindical Econòmic de Catalunya, han entès que, de no fer-ho així, d'acord amb l'article segon del referit Decret es considerarà que el patró citat abandona la seva indústria i, per tant, es procedirà tot seguit a la seva col·lectivització."

A continuació i entre els noms dels patrons, s'hi troben els següents de la nostra ciutat:

Francesc Papasseit Josep Prats i Ferrer i Scherdel i Cia.

Joan Rabassa i Arigós, Pere Webers, Joaquim Juncosa i Ramon Matalonga i Cortès.

SERVEIS DE LA CREU ROJA.

Heus ací el detall dels serveis practicats pel Comitè local de la Creu Roja, durant el proppassat mes de març:

Trasllat de malalts i ferits a Hospitals i Sanatoris d'aquesta cuitat, 19: id. id. a Dispensaris i Clíniques d'aquesta ciutat, 7; Auxiliats a la via pública. 9: id. al seu domicili, 1; trasllat de malalts i ferits de Terrassa a Barcelona, 8: id. id. de Terrassa a Rellinars, 1; id. id. de Rubí a Terrassa, 1; id. id. de Castellbisbal a Barcelona; 1; trasllat de malalts psíquics a Vila Boi, 5.

Total. 52 serveis.

PER ALS QUI PERDEN EL CARNET DE RACIONAMENT.

Aquell qui perdi el Carnet Familiar de Racionament o bé en trobi algun, és pregat de passar per la Comandància Municipal a l'objecte de facilitar la bona marxa de la distribució del referit Carnet.

COMITÈ LOCAL DEL SEGELL PRO INFÀNCIA.

El Comitè Local esmentat, ha quedat constituït com segueix: President. Jaume Figueras i Salelles, President del Consell .Municipal; Vice-President, Francesc Sàbat Romagosa. Conseller d'Assistència Social; Secretari, Isidre Rovira, Secretari de l'Alcalde; Tresorer, Josep Gasset Mach, Interventor Municipal: Vocals : Pau Ballester Olalla, de Professions Liberals C N. T., Salvador Cabassa Pascual per les Societats Recreatives; Lluís Penedès Raduà de la F. E. T. E.  U. G. T., Antoni Carbonell Sellarés dels Cinemes (C. N. T.); Joan Waichsiel per les Societats Corals, Joaquim Pera Martori per la C. N. T., Feliu Rossinyol Avellaneda per la U. G. T. Pere Estranger Macià. per Esports, Francesc Matarrodona per Ràdio Terrassa, Domènec Armengol Ballbé. Delegat del Segell Pro-Infància.

Anirem donant detalls de les resolucions que aquest Comitè prendrà referent a la tasca que s'ha emprés.

TOTHOM HAURÀ D'ADQUIRIR EL. SEGELL "PRO INFÀNCIA".

El segell "Pro Infància" no és una institució creada circumstancialment, sinó que ja té una executòria remarcable i una orientació ben definida pel que fa referència a la infància de Catalunya.

BARALLES AL MERCAT DE LA PLAÇA PROGRÉS.

Ahir dimecres, a mig mati va registrar-se una batussa a plena Plaça del Progrés quan en la mateixa hi tenia; lloc l'acostumat mercat setmanal.

Segons la versió que hem recollit, Joaquim Castro Lapeña, natural de la nostra ciutat, de 25 anys d'edat, casat, d'ofici mitjaire i domiciliat al carrer Blasco de Garay, 96, va sortir a donar un volt pel refent mercat, acompanyat de la seva dona Assumpció Mendoza Escartín.

Quan feia una estoneta que voltaven, va atansar-se a la parella un venedor, anomenat Josep Pérez Arias, de Sabadell, el qual al·legà que la Mendoza, acabava de posar-se de peus sobre la seva parada, aixafant-li tres pintes, motiu pel qual reclamava l'import de les mateixes al Castro.

Aquest no cregué el que li deia el venedor i es negà a abonar-les. Aleshores, el Pérez va fer el gest d’agredir-lo, cosa que motivà que el Castro li clavés un cop de puny; anant a parar el venedor a terra. Indignat aquest, agafà una d'aquestes eines que subjecten els dits, anomenada "punxing", que conté unes punxes i amb ella al puny clavà un fort cop a la boca del seu contrincant, trencant-li dues dents i causant-li ferides a la boca.

La gent va separar-los, hi hagué avalat, etc. i el Castro, la seva dona i el venedor passaren a disposició de la policia, davant la qual pastaren les corresponents declaracions.

La policia ha passat l'assumpte a mans del Jutjat d’Instrucció, per tal que en tingui compte.

MILICIES U. G. T.

Demà divendres a la tarda, sortirà el cotxe correu de l’organització cap a Lanaja i Torralba Aragon. S'avisa a tots els familiars, que poden portar paquets i encàrrecs demà fins el migdia.

EL POBLE D'OLESA HA REPRÉS EL TREBALL.

L'alcaldia de la veïna localitat d'Olesa de Montserrat de la nostra comarca, ha comunicat al President del nostre Consell Municipal que avui els treballadors han ingressat novament al treball, pel qual motiu l'esmentada vila ha recobrat ei seu aspecte normal.

SINDICAT DE PORTERS, SERENOS, CONSERGES I SIMILARS.

Convoca a tots els seus associats una reunió que tindrà lloc demà divendres dia 9 a les 3 de la tarda de primera convocatòria i a dos quart de 4 de segona, en el local social. Milícies Catalanes, 48.

Per ésser d'extraordinari interès, es prega l'assistència de tots.

No hay comentarios: