miércoles, 17 de marzo de 2021

La Medicina catalana : portaveu de l’Occitània mèdica : Núm. 43-44 (abril – maig 1937) pàg. 81 i 82.

Guarderia de Terrassa.

Sala de repòs.

l'estranger, vol dir que, a més a més, aquesta Institució ha estat també un factor important per a fer interessar els nostres germans d'enllà de casa nostra a les coses de Catalunya.

Els resultats de les recaptacions en xifres rodones han estat els següents:

Primera Campanya. 250.000 ptes. Segona Campanya, 210.000 pessetes. Tercera Campanya, 160.000 ptes. Total: 620.000 pessetes. A més a més, la Generalitat de Catalunya, en iniciar-se l'obra, la subvencionà amb 80.000 pessetes, les quals afegides a les recaptades fan un total de 700.000 pessetes.

Després d'aquesta subvenció inicial, el «Segell Pro Infància» no ha tingut cap més altra subvenció i tota l'obra feta ho ha estat amb les recaptacions portades a terme.

L'OBRA FETA PEL «SEGELL PRO INFÀNCIA»

Amb les quantitats esmentades, el «Segell Pro Infància» a pogut crear un Establiment cada Campanya.

Primer, -- La Guarderia de Sant Andreu, on són atesos 75 infants per personal mèdic, i infermeres especialitzades en puericultura, en la qual, a més a més de tenir cura de la mainada, es donen a les mares totes les instruccions necessàries per a la defensa de la salut de llurs fills.

En aquesta Guarderia es té cura especial del menjar que es dóna als infants. els quals, a més a més. es controla en el pes, se'ls banya, i se'ls neteja la roba i cadascun té el seu llitet i la seva gandula de repòs. Aquesta Guarderia compta amb els serveis següents: Sala d'alletament, Sala de banys i dutxes. Servei mèdic, Servei de control i estadística. Cuina d'alimentació general i cuina dietètica, Direcció, dues sales de llits, menjadors, serveis de neteja (safareigs, planxat), Solàrium etc.

El resultat pràctic d’aquest Establiment, és que en dos anys i fins a últims de desembre del 1936, no s’ha produït cap defunció. A més a més a les mares que no poden alletar llurs fills, per la característica de llur treball o per tenir aquest un xic lluny de la Guarderia, les infermeres els porten a la fàbrica, taller, oficina, etc.

La instal·lació d’aquesta Guarderia costà 125.000 pessetes, i el seu sosteniment costa 40.000 pessetes anuals al Segell.

Segon. ─ Una Guarderia a Terrassa, amb la mateixa capacitat i les mateixes característiques de la de Sant Andreu . Aquesta Guarderia , a més a més, compta amb un esplèndid jardí d'esbarjo que volia l'edifici, habitació per a infermeres i una magnífica i àmplia sala de repòs.

A les dues Guarderies, hi ha una completa instal·lació de calefacció i totes dues estan orientades per a rebre el sol i l'aire. Vol dir que en llur construcció s'han tingut en compte les indicacions de persones facultatives.

Tercer. — Preventori d'Arenys de Mar, el qual de inaugurarà abans de començar la IV Campanya.

Aquest Preventori podrà atendre de 200 a 250 infants pre-tuberculosos, dels 7 als 11 anys, per personal mèdic i infermeres especialitzades en puericultura i tuberculosi. Aquest edifici—la façana del qual encapçala aquestes ratlles—, consta de planta i dos pisos i tota la instal·lació Clínica, dormitoris, menjador, lavabos, banys, dutxes, oficines, etc.) ha estat orientada dintre les modernes concepcions mèdiques, higièniques, socials i humanes. Estem segurs que tothom que visiti aquest Establiment, en farà un elogi complet, car es pot parangonar amb els millors de l'estranger. S'ha tingut cura, sobretot, de treure-li tot caire hospitalari o d'asil, fent-ne un veritable palau d'infants.

No hay comentarios: