viernes, 12 de marzo de 2021

El Dia, edició de dilluns 29 de març de 1.937, pàg. 2 i 3.

NOTA DEL COMITÉ D'ENLAÇ C. N. T. – U. G. T.

El Comitè d'Enllaç C. N. T. - U. G, T. prega a tots els afiliats a les dues organitzacions sindicals i a tols els Consellers d'Empresa i Comitès de Control que tinguin subscripcions obertes per l'ajuda a Madrid, suspenguin per uns dies el lliurament de les quantitats recaptades, mentre s'acaba d'estructurar el' Comitè d'Ajut Permanent á Madrid.

Dintre breus dies es donarà compte de l'estructuració d'aquest Comitè i de les instruccions necessàries per al lliurament de les subscripcions i donatius.

LA CONCENTRACIÓ D'INDIVIDUS DE LA LLEVA DEL 1936

El Diari Oficial de la Generalitat corresponent al dia de dissabte, publica la següent ordre circular:

"En compliment del que disposa el Decret de la Generalitat de Catalunya del 18 de l'actual (Diari Oficial núm. 79), el proper dia 30 començarà la concentració en llurs Caixes respectives dels ciutadans pertanyents a la lleva dei 1936, en la següent forma:

El dia 30 faran llur presentació en llurs Caixes de Reclutament, els d'Artilleria.

El dia 31 ho faran els de Cavalleria i Enginyers i els dies 2 i 3 d' abril proper, ho faran els d'Infanteria i la resta de la lleva, incloses .les pròrrogues.

Barcelona, 26 de març del 1936.

EI Conseller de Defensa, Francesc Iglesias".

LLETRA REBUDA AL SOCORS ROIG INTERNACIONAL (SECCIÓ TERRASSA).

El Socors Roig Internacional, ens prega la publicació d'aquesta lletra que ha rebut:

"Al S. R. L (Comitè d'Ajut Permanent a Madrid).

Ciutat.

Camarades: La Companyia Autonòmica Expedicionària de Guarnició a Terrassa, soldats, oficials i classes reunits, acordaren obrir una subscripció per a col·laborar a la Diada de Madrid, amb el fi d'ajudar al poble que tan heroicament es defensa i als nostres companys que en aquell front lluiten per la llibertat del nostre poble i del Món.

Us fem per tant lliurament de 140 pessetes.

Visqueu molls anys pel bé de la causa.

Tinent Gastón".

NOTA DEL COMITE D'ENLLAÇ C. N. T. - U. G. T. DELS SINDICATS FABRIL I TÈXTIL.

A tots els Consells d'Empresa i Comitès de Control:

Camarades: Amb data 17 de març es va publicar la següent nota d'aquest Comitè d'Enllaç.

"En reunió celebrada avui per aquest Comitè s'han pres els següents acords que entraran immediatament en vigència:

1er.—No es podrà acomiadar cap treballador temporer.

2on.—Tampoc no podran ésser acomiadats els treballadors que estiguin ocupant la plaça de milicià i aquest retorni

3er.—Tots els treballadors que estiguin actualment en alguna empresa amb caràcter eventual i tinguin plaça fixa en una altra casa podran ésser retornats al lloc que ocupaven quan s'havia el treball extraordinari

4art.—Tothom qui estigui ocupant places en lloc d'un malalt i aquest retorni hauran d’inscriure’s a la Borsa del Treball. Terrassa a 17 de març del 1937".

Avui ens veiem en la necessitat d'insistir sobre aquesta qüestió i puntualitzar al mateix temps les raons que determinaren que els dos Sindicats prenguéssim aquest acord, a l'objecte d'evitar possibles interpretacions equivocades.

Es evident que amb motiu d'haver-se interromput la producció d’hivern en la Indústria Fabril i Tèxtil, es quedaven sense treball una multitud de treballadors que havien estat llogats en qualitat de temporers. Per altra part a ningú no escapa la greu situació que travessen totes les llars obreres, degut a la manca dels articles de primera necessitat determinada per les exigències de la guerra.

Davant d'aquesta situació, celebràrem una reunió les Juntes dels dos Sindicats i els Consellers d'Economia, en la qual. després d'estudiar totes les possibilitats de la Indústria, decidírem que mentre i tant no es resolgués definitivament la situació dels temporers no s'acomiadés ningú.

Dintre breu termini, aquests Sindicats tenen el projecte de celebrar una assemblea general de conjunt a fi de donar compte a tots els treballadors d'aquest acord i decidir en definitiva les resolucions que s'han d'adoptar.

NOTA DE LA COMISSIÓ DE CONTROL DELS PRODUCTES DEL CAMP (SINDICAT "CAMPESINOS” C. N. T. I SINDICAT AGRÍCOLA COOPERATIU DE RABASSAIRES).

Sortint al pas dels rumors que circulen, sobre l'augment que ha sofert el preu dei vi, ens interessa fer constar que, és justificat i enumerarem algunes de les causes que ho han motivat, per tal de no fer-nos pesats esmentant-les totes en detall.

En primer lloc, cal tenir en compte l'augment dels jornals en tots els rams, augment doblement inexcusable en l'Agricultura, que malgrat la seva vital importància, resultava ésser el més petit.

Les primeres matèries, adobs, productes anticriptoflèmics, etc. etc., degut a la procedència estrangera d'alguns dels seus components i tinguda en compte la situació de la nostra moneda per les circumstàncies presents, han sofert un augment que oscil·la en un cent per cent.

L'augment del vi en si, no es caprici d'aquest Control, ja que fou acordat per la Comarcal de Sindicats del Vallès, el qual va fixar-lo a 3'50 pessetes grau-carga i en fer-ho va ésser previ un estudi, encaminat que l’agricultor pogués obtenir dels seus fruïts un preu raonable.

Al preu tipus per grau-carga, col afegir-hi el transport, l'entrada o arbitri Municipal (8'40 pessetes carga) i altres despeses.

No podem passar per alt, les calamitats que les inclemències del temps ocasionen a l'agricultura, a les quals caldria que hom hi prestés una mica d'atenció i és convencerien que tot augment és poc car, de poc serveix un preu remunerable, si no hi ha collita, per tant ningú pot negar que és just un augment que ajudi a compensar en part aquests flagells.

DETENCIÓ D'UN COMERCIANT.

La Conselleria de Proveïments ha posat a la disposició de la policia, el comerciant Pere Pujol, el qual s'ha pogut comprovar que abusava en l'aplicació dels preus dels articles que venia i que així mateix, alterava la qualitat, dels mateixos productes.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Francesc Aurell, de 40 anys, domiciliat al carrer Francesc Macià 8, que presentava excoriacions superficials al pòmul esquerre a causa d'una caiguda.

MODIFICACIÓ D'HORART EN UN CONSULTORI.

Per malaltia del doctor Gómez Fajardo, metge encarregat del consultori per als refugiats de guerra instal·lat al Sanatori Mèdic Quirúrgic, es modifica interinament l'horari dels serveis en la forma següent:

Dilluns, dimecres i divendres de 2 a 3 de la tarda, a càrrec del doctor Trincheria.

Dimarts, dijous i dissabtes, a la mateixa hora a càrrec del doctor Parellada.

No hay comentarios: