jueves, 4 de marzo de 2021

L’Acció, edició dilluns, 22 de Març de 1.937, pàg. 2

L'ACTE INAUGURAL DELS CURSOS DE LLENGUA RUSSA.

Tal com era d'esperar assoli un falaguer succés l'acte inicial dels cursos lliures de rus a la nostra ciutat, organitzats per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament, el proppassat dissabte a dos quarts de quatre de la tarda.

El saló de sessions, on horn celebrà l'acte inaugural estava ple.

Els seients de la presidència eren ocupats per M. Palet i Marti i Ignasi Ribera, ambdós consellers de la Comissió de Cultura; N. Dubinsky, professor de rus i la seva esposa; Frederic Fernández, pels Amics de la U.R.S.S. de Barcelona; Francesc Alsina, Director de l'Escola Industrial; P. Lladó, pels Amics de la U.R.S.S. de la nostra ciutat i el company Campistro, per la U.G.T.

Donà obertura el conseller en cap de Cultura, Palet el qual entre altres detalls interessants digué:

En els moments transcendentals que vivim contra el feixisme internacional, és un deure procurar-nos un mitjà per tal d'enriquir-nos i obtenir una major Solidaritat amb els països que ens ajuden a fer un poble lliure com el d'ells.

Aquest curs per alguns no haurà estat del valor que li volem donar no pels moments presents, sinó per a l'esdevenidor. La llengua francesa i anglesa que tenen un caràcter internacional, avui és la de la U.R.S.S. la que té una gran valor la qual ha assenyalat un camí de llibertat per a tots els pobles. Hem de conèixer la llengua russa per a donar-li l'amplitud que mereix.

A continuació el company Fernández s'expressà en termes clars és una satisfacció per als qui coneixen la parla russa, tota vegada que els posa a l'abast la lectura de les obres i periòdics d'aquell país. El periòdic ens manifesta el contrast capitalista i l'obra que està realitzant. Es de necessitat—continua—que tots els obrers del món se'n donin compte. Hem de poder constatar l'opinió de la massa soviètica, no per mitjà de traduccions, sinó per mitja directe.

Ací en Fernández s’estén sobre l'obra interior d'aquell país i de les relacions socials i ideològiques diferents, i de l'extirpació de les castes privilegiades. Acaba notificant-nos que de la mateixa manera que els obrers de Terrassa senten amor per a la llengua de la U.R.S.S., que els russos també tenen interès per a la nostra. Desitja un gran èxit al curs, el qual —diu—servirà per enllaçar-nos els dos pobles.

El professor Dubinsky, mig emocionat, expressà unes paraules amb les quals ve a dir que sent una gran satisfacció que en aquests moments de Iluita cruent, els pobles catalans i espanyols s'uneixen fervorosament amb la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Aquest curs que ha organitzat Terrassa, creu que serà acollidor com el que es dona en el C.A.D.C.l. de la capital catalana.

L'auditori s'expressà amb mostres d'adhesió a tot allò manifestat pels nostres Companys esmentats.

En Palet clogué l'acte oficial, palesant que els més entusiastes propagandistes d'aquest curs de rus a la nostra ciutat, no havia d'ésser la Comissió de Cultura, sinó els mateixos alumnes.

TROBALLA DE TABAC D'HERBES.

El Departament d'Investigació ens ha comunicat que hom ha trobat en l'expenedoria de tabacs del carrer de Joaquim Maurin número 63 propietat de Maria Barbarà Tortosa, una caixa de cigarretes fetes de romaní i altres herbes, les quals les venien a les criatures i, a més, a diversos ciutadans. L'esmentat tabac ha estat posat a disposició de la companyia de tabacs, puix aquest era com a contraban.

LA PRIMERA LLIÇÓ DEL CURS DE RUS.

Ahir diumenge el professor Dubinsky dona la primera lliçó del curs de rus organitzat per la Comissió de Cultura de l’Ajuntament, en una aula de l'Escola d'Economia Domèstica.

Els alumnes quedaren satisfets del sistema que opta Professor.

Dijous vinent de 8 a 9 del matí a la mateixa escola serà donada la primera lliçó als alumnes del Grup A.

El nombre total d'alumnes fins avui és de cinquanta. Continua la inscripció a les Oficines de Cultura de l'Ajuntament.

PER ALS ESTABLIMENTS EXPENEDORS DE COMESTIBLES.

Aquesta Conselleria Municipal de Proveïments fa avinent l'obligació ineludible que tenen tots els establiments expenedors de comestibles de vendre al públic tots els queviures. envasats, o sigui llet condensada i conserves de tota mena, un sol pot i obert, a fi i efecte d'evitar l'acaparament de dits articles.

Així mateix prega que siguin acatades totes les disposicions que a aital efecte es publiquin, del contrari els infractors de les esmentades disposicions seran sancionats.

PER ALS MAJORISTES I DETALLISTES DE CEREALS.

Aquesta Conselleria recorda als majoristes i detallistes de cereals, l’obligació ineludible que tenen de portar a registrar els talons de ferrocarril i factures de dits articles, puix dita Conselleria no ha dictat cap ordre en contra per prescindir d'aquest requisit, com hi ha qui pretén fer-ho.

Els infractors d'aquesta ordre seran sancionats amb el càstig que les circumstàncies aconsellin.

NOTA IMPORTANT DE LA CONSELLERIA D'OBRES I VIVENDA.

Es posa en coneixement de tots els propietaris, que paguin tota classe de contribucions i arbitris com s'ha fet fins ara, a fi de facilitar la tasca d'aquest departament.

NOTA DE L'ALCALDIA SOBRE L'IMPOST PER XIFRA DE NEGOCIS.

En compliment del decretat pel Govern de la Generalitat, la Presidència del Consell Municipal, fa advertiment que transcorreguts els deu primers dies de cada mes, no serà autoritzat el pagament de cap factura o servei, prestat a aquesta Municipalitat, sense que el titular perceptor. subjecte al gravamen sobre la xifra de negocis, no justifiqui prèviament que ha ingressat l'import corresponent el mes anterior.

NOTES IMPORTANTS DE LA JUNTA DE DEFENSA PASSIVA DE LA POBLACIÓ CIVIL.

D'acord amb allò que disposa la instrucció quarta del BAN publicat pel President del Consell Municipal i de la Junta de Defensa passiva amb data del 17 de Desembre de 1936, hom fa avinent al personal que es trobi transitant per la població, que en sentir la senyal d'alarma haurà d'internar-se immediatament en els locals que ostentin com a senyal una sageta i deixarà completament lliure la via pública als encarregats de la Defensa Activa i Passiva de la població.

Havent-se pogut comprovar que en determinats bombardeigs a ciutats obertes, les banderes i pancartes dels carrers han servit d'orientació ais aviadors enemics per metrallar a la població civil, el President del Consell Municipal a proposta de la Junta de Defensa Passiva de la Població Civil, prega als companys dirigents de les organitzacions polítiques i sindicals de la ciutat, que tinguin a bé retirar de llurs centres en el termini màxim de 48 bores totes les banderes i pancartes que onegen en els balcons o s'exhibeixin en els carrers, per a evitar que puguin servir d'objectiu a l'aviació facciosa en cas d'una incursió aèria.

Considerant la Junta de Defensa Passiva de Terrassa que la millor protecció dels ciutadans contra les agressions series son els refugis subterranis, encarregà als seus assessors tècnics, enginyers i arquitectes municipals, la construcció de refugis situats en llocs estratègics de la nostra urbs, els plànols dels quals fa 2 mesos estan en poder de la superioritat, pendents de la seva aprovació. Amb això responem als requeriments que ens han estat fets per alguns diaris locals (L'ACCIÓ i Vida Nueva) interessant-nos en la construcció de refugis subterranis.

En la seva darrera reunió, la Junta de Defensa Passiva de la nostra ciutat, prengué l'acord d'anar immediatament de la construcció d'un nou refugi sota el Sanatori-Mèdic Quirúrgic amb capacitat per a allotjar 300 malalts, si com és de suposar, tractant-se d'una obra tan humanitària, la Junta pot comptar amb la generosa col·laboració de tots els estaments socials. Per dur a terme l'esmentada realització és necessari el concurs personal de tots els nostres conciutadans, ja que no disposa aquest Municipi de mitjans econòmics per a començar aquesta obra de tan extraordinari interès col·lectiu.

NOI DE 14 ANYS QUE DESAPAREIX.

Josep Àries ha denunciat a la policia que el seu germà Rafael de 14 anys ha desaparegut del seu domicili.

DE  MOLT  INTERÈS  PER  ALS VENEDORS  DE  VI.

Tots els venedors de vi que no estiguin inscrits a la Cooperativització de venedors de vi, cal que passin a fer-ho a la Unió Comercial i Industrial, els dies 23 i 24 del present mes de març, de dos quarts de set a les vuit del vespre.

AQUEST MATÍ HA COMENÇAT EL LLIURAMENT DEL CARNET FAMILIAR DE RACIONAMENT.

A les oficines instal·lades en el Saló Catalunya del carrer de les Milícies Catalanes, 9, ha començat el repartiment als veïns de Terrassa del Carnet Familiar de Racionament.

Per tal de facilitar la tasca dels encarregats del repartiment, i al mateix temps per evitar-se hom molèsties innecessàries, és convenient que abans de passar per les Oficines del Carnet hom tingui molt en compte les instruccions dictades per la Comissió Municipal de Serveis Públics.

Nota: Son pregats de publicar la llista dels carrers que correspon recollir Carnet demà dimarts.

UNA DONA DEMENT QUE FUIG.

Ahir fou denunciada la fuga d'Empar Sans la qual té les facultats mentals pertorbades i que després d'haver estat ja reclosa en el manicomi de Sant Andreu ara ha lograt burlar la vigilància dels seus familiars, escapant-se de la seva llar i ignorant-se per ara el seu parador.

Llista de carrers, els quals demà dimarts, han d'anar a recollir el carnet familiar de racionament

DIMARTS, 23 DE MARÇ.

Ctra. d'Olesa, Ctra. de Rellinars, Carretera de Rubí, Castell, Castellar. Castellet, Catalunya, Cervantes, Cisterna, Claris, Col·legi, Colom, Columela, Comerç, Concepció Arenal. Concili Egarenc. Corredor, Aviador Cabré (abans Sant Joan), Corredor B,  Corredor Garcia Humet. Corredor I, Cremat, 14 d'abril, Darrera Església, 19 de juliol, Dr. Cabanes, Dr. Ferran, Dr. Martí i Julià, Dr. Pearson, Dr. Torres i Bages. Dr. Turró. Dr. Ventalló, Donós Cortés, Duquessa de la Victòria, Edison, Emili Badiella, Emili Soler, Enric Fontbernat, Era, Escudé, Escultor Blay, Escultor Armengol, Estanislau Figueras ,Esteve Mas (abans Marqués de Comillas). Faraday, Fermí Salvoechea, Ferrer i Guàrdia, Ferrocarril, Fiveller, Fortuny, Fra Grau, Francesc Ascaso (abans Alcalá Zamora ), Francesc Catasús (abans Creu), Francesc Lairet, Francesc Macià, Francesc Oller, Fraternitat, Frederic Soler, Frontó, Galileu.

Les Oficines expenedores del Carnet Familiar de Racionament estaran instal·lades en el Saló Catalunya, de 9 a 1 del matí i de 4 a 8 tarda.

No hay comentarios: