viernes, 19 de marzo de 2021

El Dia, edició de divendres 2 d’abril de 1.937, pàg. 2 i 3.

COMITE PERMANENT D'AJUT A MADRID.

Ha quedat definitivament constituït el Comitè Permanent d'Ajut a Madrid, en la nostra localitat, integrat per totes les organitzacions C. N. T., U. G. T., F. A. I, P. O. U. M., P. S. U. C. Esquerra Republicana de Catalunya, Acció Catalana,. Partit Federal Ibèric, Unió de Rabassaires, Socors Roig Internacional i Socors Roig del P. O. U. M.

Interinament s'ha fixat com a local del Comitè Permanent d'Ajut a Madrid el que actualment té la Borsa de Treball de la Indústria Fabril i Tèxtil (C. N. T. - U. G. T.) carrer Nou, 62.

Es prega a tots els Consells d'Empresa, Comitès de Control, entitats i a tots aquells que tinguin subscripcions obertes o donatius preparats per ajudar Madrid, que a partir d'avui divendres, poden fer-ne lliurament a l'expressat Comitè, de 6 a 8 del vespre.

LA PRESENTACIÓ DELS RECLUTES DEL 1936.

Complimentant les disposicions del Govern català, tots els minyons de la lleva del 1936, mobilitzats en virtut de la referida crida, residents a la nostra ciutat, varen efectuar ahir la seva incorporació a files, acudint als llocs esmentats.

Segons les referències que posseïm, tots els joves conciutadans que es presentaren ahir, foren destinats per a les casernes de Lleida i Tortosa, principalment, i hauran d'efectuar el seu ingrés a les mateixes el proper diumenge, si és que no romanen a Barcelona alguns dies.

SESSIÓ DE CINEMA SONOR ORGANITZADA PER L’A. E. M. .A. O. T.

Aquesta nit, a dos quarts de 9, tindrà lloc al saló d'actes de l’Escola Municipal d'Arts i Oficis de Terrassa, una sessió de cinema sonor patrocinada per la Generalitat de Catalunya.

Probablement es projectaran els següents films:

Un documental de gran interès, "David Cooperfield", per Freddie Bartolomew C. W. Fields i altres de renom.

Finirà el programa, projectant un film en colors.

L’entrada a aquesta sessió de cinema serà lliure.

DETENCIONS I PENYORES.

El President del Consell Municipal, en funció de delegat d'Ordre Públic, ens assabenta que la Comissaria d'Ordre Públic, inspecció de vigilància de Terrassa, ha posat a la seva disposició .Alfons Vall Sanmartí, natural de Manresa domiciliat en aquesta ciutat al carrer de la Rutlla, 40, el qual és considerat facciós. Ha estat penyorat amb 500 pessetes i ha ingressat a la presó.

També ha estat penyorat amb mil pessetes i ha ingressat a la presó en Lluís Pigrau Salas, domiciliat en aquesta ciutat al carrer Topete, 21, baixos, acusat de maneigs feixistes.

Per la Conselleria dc Seguretat Local (Departament d'Investigació) ha estat detingut i ha ingressat a la presó, el ciutadà Demetri Álvarez Tomàs que habita en el carrer de Salvador Segui, 173 per haver robat alfals.

LA TARJA DE RACIONAMENT.

El Director dels Mercadals de la localitat fa avinent als ciutadans que és rigorosament indispensable a fi que hom pugui entrar als mercadals, la presentació de! carnet familiar, especialment els dissabtes.

FEDERACIÓ CATALANA DE TREBALLADORS DE L’ENSENYANÇA U. G. T.

A tots els professors especials de la secció Mercantil se'ls recorda que han d'omplir les fitxes que la Sindical facilità, si volen optar al títol de capacitat, sol·licitant a la Generalitat de Catalunya i gaudir dels beneficis que tan justa concessió representa. Els professors especials i d'Acadèmies podran recollir les esmentades fixes tots els dies de 12 a 1, i de 6 a 8 en el local social, carrer Cremat, 27, pral.

S. P. D'AUTOS TERRASSA A MATADEPERA I ULLASTRELL.

Horari per als diumenges, des del primer d'abril:

Sortida de Terrassa cap a Matadepera: matí a les 8. Tarda, 2. 6 i 8.

Sortida de Terrassa cap a Ullastrell: matí, a les 10. Tarda, a les 8.

Sortida de Matadepera cap a Terrassa: matí a les 8'20. Tarda, a les 2’30, 6'30 i 8'30.

Sortida d'Ullastrell cap a Terrassa: tarda, a les 2'30 i 8'30.

DENUNCIA PER MALTRACTES.

Ahir comparegué a la Comissaria, Francesca Barbero, de 26 anys d’edat, domiciliada al carrer Menéndez Pelayo, 87, la qual manifestà en primer terme, que el seu marit, Damià Vidal, de 34 anys d'edat, va desaparèixer del seu domicili el 29 del darrer octubre i en desconeix el parador.

Afegí que ella sofreix ara grans privacions, car amb les 37 pessetes que guanya setmanalment, no té domicili, la molesta a totes hores formulant greus amenaces contra ella, arribant a l'extrem de maltractar-la de paraula i obra.

La Barbero denuncià que la darrera "gesta'* del seu pare la cometé ahir, quan en trobar-la ahir al carrer, després d'insultar-la la colpejà causant-li danys greus a la cara. Ella es defensà i després del desfer-se del seu agressor, apretà a córrer.

La policia prengué bona nota de la denúncia esmentada i ha promès ocupar-se del cas amb l'atenció que mereix.

PRESTACIÓ INFANTIL PER A CONSTRUIR UN REFUGI.

Amb data de 26 del mes passat els nois de l'Escola «Dro. Zamenhof» han adreçat a l'Alcaldia de Terrassa el següent oferiment:

Al camarada Batlle de Terrassa: Les criminals agressions que venen cometent ja amb massa freqüència contra la nostra terra els avions de Hitler i Mussolini llençant, com covards atracadors i assassins, llur metralla damunt la població civil indefensa, per venjar-se de les derrotes sofertes davant el nostre gloriós Exèrcit popular, ens han fet pensar en la necessitat de posar les nostres vides en seguretat per a si en qualsevol moment, Terrassa és objecte de la cobejança dels pirates internacionals.

Tots hem convingut que les instruccions donades per aquesta Alcaldia i els assaigs de simulacre de bombardeig, tot i essent inspirats per un noble i elevat interès de les autoritats en defensa de la població civil, són de molt relativa eficàcia si no, venen completades per una entusiàstica col·laboració d'aquesta població civil.

En les vostres instruccions esmentades es recomana que en el cas de bombardeig els veïns acudim serenament i amb calma als refugis; però es dóna el cas que a Terrassa no hi ha refugis, sinó uns minsos subterranis de cases particulars capaços, amb prou feines, d'acollir els veïns de la casa.

Creiem, com hem insinuat, que la població civil ha de completar l'actuació iniciada per les Autoritats, presentant-se en les hores de lleure i àdhuc en les de treball si es precís, a treballar en la construcció urgentíssima de refugis.

La configuració del terreny a la nostra ciutat, especialment en les barriades on hi ha enclavats els torrents, permet construir amb no gaire esforç, uns excel·lents refugis, no massa avall per evitar l'efecte dels gasos asfixiants, ni massa amunt per estar a resguard de l'acció perforadora de les bombes de potència.

Per tant, i a l'objecte de donar l'exemple, els alumnes d'aquesta escola ens adrecem a vós, camarada Batlle de Terrassa, per a dir-vos que estem disposats a emprendre la construcció d'un refugi una estona diària sense oblidar però la nostra tasca escolar.

L'entusiasme que aquesta iniciativa ha despertat a la nostra escola, integrada totalment per nois de 10 a 14 anys capaços de fer molta feina, és indescriptible i per tant, tenim la seguretat de què la nostra oferta serà ben acollida i recolzada pel vostre Consell Municipal i us dignareu trametre'ns amb tota urgència la persona competent que ens assenyali el lloc i el pla de la construcció i les eines necessàries (pics, pales i cabassos) per posar-nos a treballar tot seguit.

Visquem molts anys pel triomf de la Llibertat i de la República.

Terrassa 26 març de 1937.

Els alumnes de l'Escola Dro Zamenhof (firmes dels alumnes).

No hay comentarios: