viernes, 12 de marzo de 2021

Front, edició de dilluns, 29 Març 1937, pàg. 2

Les manifestacions artístiques i culturals

El que vulgui establir comparacions entre el que fins fa vuit mesos s'havia fet a Terrassa en l'ordre artístic i cultural, l la tasca realitzada precisament en aquests vuit  mesos de guerra i de privacions, trobarà aviat un superàvit esperançador en l'agitació excel·lent demostrada per les diverses entitats organitzadores de festivals i també del nostre Ajuntament.

El que s'ha fel en aquests mesos de guerra no es pot comparar amb cap període del temps burgés. Calculeu ara que si en lloc de trobar-nos en una guerra com aquesta que limita les possibilitats de fer el necessari en els aspectes musical, literari, cinematogràfic, teatral, etc. etc., ens trobéssim fa en temps normal, quan les inquietuds trasbalsadores de la guerra desapareguin del tot, per a defensar-nos només en el terreny del millorament  intel·lectual en el del treball i en el de la vida, figureu-vos doncs, com la era d'aquest millorament seria un fet indiscutible.

I cal remarcar una cosa ben falaguera. Terrassa respon amb escreix a aquestes manifestacions artístiques i culturals. Tots els festivals han merescut l'aplaudiment de la massa i en ell s'hi ha vist congregat un nombre formidable de persones.

Cal, però, tenir en compte que caldrà seleccionar aquestes festes per tal que no degenerin en simples manifestacions de cafè, ja que d'aquesta manera no hauríem avançat res absolutament.

Terrassa té començada aquesta tasca que haurà d'intensificar i depurar més endavant. A la nostra ciutat serà per fi un fet la incorporació de l'obrer cap a aquests objectius fins fa poc massa apartats del seu alcanç.

G.

COMITÈ D'ENLLAÇ C. N. T. ─ U. G. T. DELS SINDICATS FABRIL I TÈXTIL

A tots els .Consells d'Empresa i Comitès de Control:

Camarades: Amb data. 17 de març es feu pública la següent nota d'aquest Comitè d'Enllaç: "En reunió celebrada avui per aquest Comitè, s'han pres els següents acords, que entraran immediatament en vigència:

Primer.—No es podrà acomiadar cap , treballador temporer.

Segon.—Tampoc no podran ésser acomiadats els treballadors que estiguin ocupant plaça de milicià i aquest retorni.

Tercer. ─Tots els treballadors que estiguin actualment en alguna empresa amb caràcter eventual i tinguin plaça fixa en una altra casa, podrà ésser retornat al lloc que ocupava, quant s'acabi el treball extraordinari.

Quart.─ Tots els que estiguin ocupant places a lloc de malalt i aquest retorni, hauran d'inscriure's a la Borsa del Treball.

Terrassa a 17 de març del 1937.

Avui ens veiem en la necessitat d'insistir sobre aquesta qüestió i puntualitzar al mateix temps les raons que determinaren que els dos Sindicats prenguessin aquest acord, a l'objecte d'evitar possibles interpretacions equivocades.

Es evident que amb. motiu d'haver-se interromput la producció d'hivern en la Indústria Fabril i Tèxtil, es quedaven, sense treballar una multitud de treballadors que havien estat llogats en qualitat de temporers. Per altra part, a ningú escapa la greu situació que travessen Iotes les llars obreres, degut a lo carestia dels articles de primera necessitat determinada per les exigències de la guerra.

Davant d'aquesta situació, celebràrem una reunió les Juntes dels dos Sindicats i els Consellers d'Economia en lo qual després d'estudiar totes les possibilitats de la Indústria decidirem que mentre i tant no es resolgués definitivament la situació dels temporers que no s'acomiadés ningú.

Dintre breu termini aquests Sindicats tenen el projecte de celebrar una Assemblea General de conjunt a fi de donar compte a tots els treballadors d'aquest acord i decidir en definitiva les resolucions que s'han d'adoptar.

Terrassa, a 29 de març del 1937.

ASSISTITS AL DISPENSARI DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Francesc Aurell, de 40 anys, domiciliat al carrer Francesc Macià, 8, d’excoriacions superficials al pòmul esquerre, a causa d'una caiguda.

RELACIÓ DELS CONTES REBUTS PER AL CONCURS ORGANITZAT PER "AMICS DE LES ARTS"

Tancat el termini assenyalat per a participar en el Concurs de Contes Socials organitzat per “Amics de les Arts", donem à continuació el detall dels treballs que ha rebut el Jurat Qualificador amb el seu número d'ordre corresponent:

1 Era una dona; 2 El, dogma de la llibertat; 3 Pare i fill; 4 Un ejemplo; .5 Fantasies o realitats?; 6 Jornades Roges; 7 L'incontrolat; 8 Infantilisme revolucionari; 9 El vestit nou; 10 Jan Petit; 11 El comiat del porc; 12 Carta al company; 13 Quan la vida comença...;14 Retorn del combatent; 15 L'eterna injustícia; 20 El camí; 21 Honra...! Per honra !; 22 ."Volem treball".

En total, doncs, 22 contes que el Jurat Qualificador està llegint per tal de poder emetre el seu fall d'acord amb la data assenyalada, que com recordaran els nostres, lectors de la del 15 d'abril com a termini màxim.

Aquesta llista demostra l'interès desvetllat per aquest Concurs i l'encert de l'entitat organitzadora en saber respondre a les inquietuds, d'aquests moments.

ASSOCIACIÓ D’EMPLEATS I TÈCNICS U. G. T.

S'ha perdut el carnet de soci número 42, de Ramon Pitarch i Cusidó, pregant-se a qui el trobi, el torni a la Secretaria de l'A. E. i T. carrer de Ramon Pont, 35, bis.

ALTAVEU DE LA REVOLUCIÓ SOCIALISTA P. O. U. M.

Pròximes a inaugurar-se les emissions, podem avançar algunes de les emissions que seran tractades des de l’Altaveu de la Revolució Socialista.

Unitat Sindical.

Socialització de la producció.

Col·lectivització del camp.

Universitat Socialista.

Política i Tècnica Militar.

Aliança Revolucionària.

Hom ha preguntat diverses vegades si per mitjà dels aparells de ràdio podrien oir-se les emissions que donarem. Ens cal fer avinent que l’Altaveu de la Revolució Socialista no és una emissora, es tracta simplement d'un altaveu col·locat pel Departament de Propaganda al carrer.

MODIFICACIÓ D'HORARI

Per malaltia del Dr. Gómez. Fajardo, metge encarregat del consultori per als refugiats de guerra; instal·lat al Sanatori Mèdic-Quirúrgic, es modifica interinament, l'horari dels serveis en la forma següent: Dilluns, dimecres i divendres, de 2 a 3 de la tarda, a càrrec del Dr. Trincheria. Dimarts, dijous i dissabte, a la mateixa hora, a càrrec del Dr. Parellada.

LA NOSTRA TÒMBOLA

Essent moltes les aportacions en objectes i gèneres que contínuament rep el Socors Roig del P.O.U.M. dels seus militants, simpatitzants i comerciants, de la nostra ciutat amb destí a la Tómbola que organitza, el S. R. del P.O.U.M. s'ha vist obligat a ajornar la data de la Inauguració d'aquella per a poder habilitar uns locals més grans dels que en principi s'havien escollit. Mentrestant, en el local del S. R. del P.O.U.M., Milícies Catalanes, 55, o bé avisant el telèfon 2470, es continuarà rebent o recollint tots els objectes i gèneres que voluntàriament es vulguin aportar a la Tómbola del S. R. del P.O. U.M.

DESPATX DE LOCALITATS PER AL CONCERT DEL RAMBLA

Assabentem al poble de Terrassa que a partir, d'avui, de 6 a 8, es despatxaran a les taquilles del Cinema Rambla les localitats per a assistir al magne concert que hi executarà la Banda Municipal de Barcelona, el dimecres proper, dia 31, a les 9 de la vetlla, al preu únic d'una pesseta.

Recordem que aquest concert popular i simfònic, organitzat per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament,. la seva recaptació total serà destinada a la Creu Roja i Hospitals de Sang.

NOTA DE PROVEÏMENTS

Per aquesta Conselleria, ha estat posat a disposició de la policia el ciutadà comerciant Pere Pujol, per vendre a preus abusius i alterar la mercaderia.

DONATIU

EI Sanatori Mèdic-Quirúrgic ha rebut del Centre Excursionista d'aquesta ciutat la quantitat de 380 ptes., import que ha correspost a dit establiment del report fet amb motiu del recaptat en el festival que amb destí a beneficència varen celebrar la darrera setmana. També ha fet lliurament d'una quantitat de jerseis elaborats per les simpàtiques senyoretes que integren la Secció Femenina.

Donem a la Junta Organitzadora i Secció Femenina les gràcies pels bons resultats obtinguts.

No hay comentarios: