sábado, 20 de febrero de 2021

El Dia, edició de dijous 11 de març de 1.937, pàg. 2 i 3

CONTINUEN LES DETENCIONS D'ELEMENTS DE DRETA.

Continuant la tanda de detencions a la nostra ciutat, dels elements que estaven afiliats ─i que en els registres efectuats a les seves cases, s'han trobat encara carnets,—a "Acción Ciudadana", han estat detinguts per la nostra Inspecció de Policia, 8 d'aquests elements.

A l'igual que els anteriors han estat traslladats a la inspecció General de Seguretat de la capital, i seran posats immediatament a disposició del Tribunal Popular.

La Inspecció de Policia, ens ha comunicat, també, que els que hi enviïn .anònims, es farà cas omís dels mateixos.

VAGA ESTUDIANTIL

Avui, els estudiants de l'Escola Industrial, s'han declarat en vaga.

La mateixa, ha estat produïda, perquè ells feren una petició que no els ha estat concedida.

MILÍCIES U. G. T.

El propvinent divendres, sortirà el cotxe correu de l’organització, cap a Lanaja i Tardienta. S'avisa a tots els familiars que portin paquets i encàrrecs, per tot avui dijous al vespre.

ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS (U. G. T.), SECCIÓ RAM DE L'ALIMENTACIÓ.

Convoquem tots els companys confiters afiliats a la nostra entitat, a la reunió que tindrà lloc avui dijous, a dos quarts de deu de la vetlla, en el local de la  U. G. T., Milícies Catalanes, 48.

Degut a la importància, dels assumptes a tractar us recomanem l'assistència.

EL FRONT DE JOVENTUTS

S'ha constituït a la nostra ciutat el Front de Joventuts, que tan bons resultats està donant a arreu de Catalunya, format per joventuts conscients de la responsabilitat  dels moments que vivim i convençuts de la gran tasca a realitzar pels joves.

Integren de moment aquest Front, les Joventuts Socialistes Unificades, les Joventuts d'Esquerra Estat Català, les d'Acció Catalana, la Federació Nacional d'Estudiants Catalans, els Grups d'Estudiants d'Esquerra; Grups Estudiants Marxistes i les seccions Femenines d'Esquerra, i del Partit Socialista Unificat.

Una de les primeres orientacions que ha pres el comitè és la d'ampliar el Front en la nostra ciutat fins aconseguir abastar totes les activitats Socials, de Cultura, Esportives, etc. A tal fi. sempre tindrà la porta oberta als joves, grups o sectors, que hi vulguin participar.

Per posar-se immediatament en contacte amb els militants que integrin el Front de Joventuts, aquest vespre tindrà lloc una assemblea al Saló Catalunya, en la qual s'exposarà el programa del Front de les Joventuts, les consignes a complir immediatament i les tasques a realitzar.

També per a diumenge DIADA DE LES JOVENTUTS organitzen una manifestació Pro-Exèrcit Popular i Activitats de. Rereguarda, de la qual en les edicions de dies successius n’anirem donant compte.

LA SEGONA CONFERÈNCIA, SUSPESA.

Degut a trobar-se absent de la nostra ciutat el Secretari Genera! del Radi local, camarada Clos, aquest no pogué oferir ahir l'anunciada continuació del curset d'orientació política.

En el seu lloc, el camarada Macias parlà a tots els reunits en uns breus però afinats mots sobre la necessitat que ens atenguem a les consignes llençades a l'entorn de l'Exèrcit Popular, fent vots perquè aquest sigui ben aviat un fet.

Els reunits fixaren pel proper dissabte, de dos quarts de 10 a dos quarts d'onze, la celebració de la segona conferència del Curset dc Política, que tant èxit esta aconseguint.

GUSTAU COCHET A "AMICS DE LES ARTS”.

Ahir, a l'hora anunciada i davant una nodrida concurrència, el pintor Gustau Cochet, .desenvolupà a "Amics de les Arts'' la seva conferència sobre el tema "L'Art i la Revolució".

Començà dient que ell considerava que la societat no es dividia entre rics i pobres sinó entre bons i dolents. Demana que tothom faci bon us de la facultat de controlar els nostres actes, cosa que ens diferencia de les bèsties. Entén que l'artista, com el mestre i el metge, han d'actuar sempre amb .plena honradesa. Remarcà que la Revolució ha abolit moltes coses i els ha creat de noves i que de la mateixa manera que molta gent que exercia determinats oficis superflus, avui s’adapta a les necessitats del moment i treballs pel bé de la revolució d’una o altra manera, cal que l'artista, igualment, que abans no s'havia preocupat per les inquietuds, ara ha de prestar la seva col·laboració en les tasques presents. Prou fer un art per art buit. Que els artistes practiquin un art útil i que a la vegada col·laborin des dels mateixos sindicals en la construcció de lo nova societat.

Entén que el pintor no ha d'ésser un senyoret, sinó que ha de viure i sofrir per l'art i posa cora a casos exemplars a Miquel Àngel i Francesc Gimeno.

Diu que de la mateixa manera que l'arquitectura ha estat la mare de totes les arts. els obrers hem de fixar-nos en els obrers constructors per a realitzar l'obra revolucionaria que volem.

Recomana la pràctica de nous impulsos en favor de la cultura, tenint sempre present que hi ha moltes classes d'individus anomenats cultes i que cal refiar-se més dels homes humils i estudiosos que de molts politicastres amb aureola d'homes cultes que sols són uns aprofitadors.

A continuació, posa de relleu que l’art ha estat sempre desconegut a les cases dels rics on no ha estat comprès i a les dels pobres, on no ha arribat.

Creu que és hora d'acabar amb els bohemis i els ganduls que es deien artistes i que qual actuar eficaçment en bé del proletariat. Diu que amb l'amor al treball manual, l'artista aprendrà més a comprendre les inquietuds humanes.

Després de fer una crida a les dones i a tots els obrers per tal que tots col·laborin en la lluita contra el feixisme termina al seu parlament, exposant la seva confiança en el nostre triomf damunt el mateix.

L'orador fou molt aplaudit per tots els presents. A continuació, Cochet, la seva esposa i demés acompanyants es traslladaren junt amb elements de la Junta d’Amics de les Arts" i altres persones a l'estudi de pintor Odena, en aquest mostrà al pintor-conferenciant algunes de les seves teles que foren sincerament elogiades per Cochet, el qual poc després partí cap a Barcelona, molt satisfet de la manera com havia estat acollit a la nostra ciutat.

 

No hay comentarios: