domingo, 21 de febrero de 2021

Front, edició de divendres, 12 Març 1937, pàg. 2

Escoles

Una nota de Cultura, deia que fins ara la Generalitat de Catalunya ha creat a la nostra ciutat 34 escoles, que donen acollida en conjunt a uns 1.700 infants.

Sempre ens ha semblat elogiable la tasca que des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha fet, sobretot comparada amb la que coneixíem i la que s’hauria pogut realitzar, amb la màxima bona voluntat, per part del Govern Central.

No és possible desitjar de tots els milloraments obligats darrerament, la qüestió de l’autonomia política del nostre país. Aquesta autonomia que ha fet possible l’establiment d’escoles a tot Catalunya, el millorament de tots els serveis públics i sobretot ajudà de manera eficaç a vèncer el feixisme el 19 de juliol.

Això demostra que la política cultural que s’ha seguit, és una conseqüència de la possessió del poder per elements de la petita burgesia, que en qüestió del millorament cultural, han estat en tot moment un factor progressiu.

Cal, però, en enfavant, continuar aquesta tasca i adaptar-la en tots els seus aspectes a la nova modalitat social. Si el proletariat triomfant ha de crear un món nou, convé que les escoles estiguin a les seves mans o sota el seu control, i convé encara més que les noves generacions tinguin una idea exacta del que ha d’ésser el nostre futur, aprenguin ja a l’escola l’esperit de lluita i de sacrifici i siguin uns dignes successors d’aquesta generació que dona la seva sang per ells i pel seu pervindre.

Es evident que s’ha avançat més. L’escola és el primer fonament seriós de de la nova societat sense classes. I a l’escola cal dedicar la màxima atenció.

MAS

PER A L'ADQUISICIÓ DE PA

Com a resultat de la reunió celebrada la nit proppassada a la Presidència del Consell Municipal i amb assistència de la representació de Proveïments, conjuntament amb el Comitè Econòmic de Flequers, ha estat pres l'acord que el públic terrassenc tingui en compte que ha d'anar a adquirir el pa a la mateixa expenedoria que l'ha adquirit avui, per tal de facilitar la bona marxa en tots els conceptes relacionats al nostre poble.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Amor Diaz, de 19 anys d'edat i domiciliada al carrer de Marconi, 10, la qual presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia, escoriació al dit xic de la mà esquerra, a causa d'un accident de treball.

Miquel Soriano, de 16 anys d'edat, ha estat curat de fractura terç inferior de l’avantbraç dret. Després d'assistit, ha passat al seu domicili, Escultor Blay, 27.

Ha estat guarida de ferida contusa a la regió frontal de resultes d’una caiguda la nena de 10 anys Francesca Santacana que habita a la Ctra. De Rubí, 133.

TRENTA-QUATRE ESCOLES MÉS A LA NOSTRA CIUTAT

Ha aparegut en Decret del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya del dia 10 del present mes de març, l'acord del nostre Ajuntament, pres en les sessions dels dies 24 de febrer i 1 de març d'enguany, amb el que foren cedides a la Generalitat de Catalunya, en destinació a Escoles d'ensenyament primari, els edificis que ostentaven els religiosos.

Les Escoles creades per la Generalitat de Catalunya a la nostra ciutat, sumen el número respectable de 34, dividides en els següents grups: carrer Vall, 19-21; carrer Bartomeu Amat, 10; carrer Anselm Lorenzo, 19; carrers Colom i Pérez Galdós; carrer Primer de Maig, 44 al 50; carrer Bonaventura Durruti, 20 al 33; i carrer Infant Marti i Galvany.

Es una nota afalagadora que la Comissió de Cultura d'aquest Ajuntament li plau palesar al nostre poble que aquesta acceptació de 7 Grups Escolars per part de la Generalitat de Catalunya representa un gran pas en pro dels nostres infants, tota vegada que el conjunt total que podíem educar a les noves escoles ascendeix a 1.700 infants més.

Hem aconseguit veritablement per a la nostra ciutat una gran millora.

AVUI NO ES CELEBRARÀ LA CONFERÈNCIA DE J. OLTRA PICÓ

Ahir a darrera hora, quan ja teníem les pàgines exteriors tirades, en una de les quals publicàvem l'anunci de la conferència que havia de donar el Vocal de la Indústria Tèxtil dei Consell d'Economia de Catalunya, company J. Oltra Picó ai local de la U. G. T., la Comissió de Cultura de l'Associació d'Empleats i Tècnics ens avisà la seva suspensió, i el seu ajornament per al proper divendres.

LA CONFERÈNCIA DE JOSEP MUNÍ EL PASSAT DIVENDRES

El passat divendres a un quart de vuit del vespre, tingué lloc a l'estatge de la U. G. T. l'anunciada conferència a càrrec del company Josep Muní, que sobre ei tema "El crèdit i la Banca en temps de guerra", organitza la Comissió de Cultura de l'Associació d'Empleats i Tècnics.

Comença la seva peroració dient que són moments de parlar poc i de fer tasca profitosa per a la guerra. Advocà per la direcció única al camp de les finances a fi d'encaminar el moviment econòmic, direcció que ha de tenir d'una manera preponderant la classe treballadora.

Diu que els Decrets promulgats pel Conseller Tarradellas, no són l'aspiració definitiva de la U. G. T., però si el. primer pas per a arribar a la Nacionalització de la Banca. Fa menció de la constitució de la Federació Catalana de Treballadors de Banca, Borsa i Estalvi que fou el primer puntal moral i econòmic amb què comptà la U. G. T. a Catalunya. Fa al·lusió al Congrés celebrat últimament per la C. N. T., en el que propugnava per la creació d'un Banc Sindical, i fa constar que no és creant nous Bancs, sinó aprofitant l'organització dels ja existents i adaptar-los a les necessitats de la revolució, la manera de fer treball pràctic.

Combat durament l'atresorament i es congratula de la propaganda que en aquest sentit s'ha fet en aquesta localitat. Es mostra partidari de la circulació fiduciària, però sota el control del Govern de la República. que és l'únic que té reserves d’or.

S'ha de procedir a la immediata municipalització de tots els serveis públics a fi de poder crear una caixa d'atur forçós, per ajudar les empreses deficitàries amb els ingressos de les beneficiàries. Defensa la necessitat de crear un Banc Agrari per a facilitar crèdits als camperols per tal d'estimular-los en el cultiu de la terra i de productes vegetals per adaptar-los per matèries primes.

El Comerç exterior ha estat portat d'una manera poc pràctica i no s'ha beneficiat ni estimulat la Indústria per a vendre a l'exterior. Es dol de què s'hagin fet exportacions d'una manera incontrolada i els beneficis de les quals ningú no coneix.

Acabà fent un elogi de la tasca portada a cap pel Consell Executiu de l'A. E. T.

PEL PROPER DISSABTE, REUNIÓ DEL GRUP FEMENÍ

Totes les companyes adscrites al Grup Femení del P.O.U.M., són pregades d'assistir a la reunió general que es celebrarà el proper dissabte, a la tarda, sota la següent ordre del dia:

1 Informe de les companyes que assistiren a la Conferència del Secretariat Femení del P.O.U.M., a Barcelona, el passat diumenge.

2 Precs 1 preguntes.

AHIR VA SORTIR "ALERTA", DIARI ORGAN DELS COMBATENTS DEL P. O. U. M. AL FRONT D'ARAGÓ

Ahir començà a sortir, editat a Siétamo, el diari "Alerta", òrgan dels combatents del P. O. U. M. en el front d'Aragó.

Saludem cordialment el nou paladí de la lluita contra el feixisme i per la Revolució social.

TEATRE DE MASSES

Es convoca tots els inscrits a la Secció de Teatre, a la reunió que tindrà lloc domà, dissabte, a les 6 en punt de la tarda, ni local del P. O. U. M., Joaquim Maurín, 40, per a tractor d'un assumpte d'interès per a tots.

No hay comentarios: