viernes, 5 de febrero de 2021

Front, edició de dimarts, 2 Març 1937, pàg. 2

EL PA

El pa dona molt a parlar per tot arreu, sobretot el moreno que és el blanc de moltes converses... a mi em fa mal ... a mi em purga... a mi em produeix còlic... etc. Els mals revolucionaris, han trobat amb el pa el millor tema de la seva feineta derrotista contra els obrers que estan al front dels organismes directius.

Per nosaltres el pa també serà un motiu de conversa avui. Es a dir, conversa no, monòleg. I per començar farem un prec: que es prohibeixin les cues de pa.

Els que controlen la venda del pa a Terrassa deuen saber ja la quantitat exacte que la població necessita pel seu racionament. Forçosament han d’haver-ho comprovat. Doncs bé, caldria que a cada expenedoria s’expressés amb lletres grosses i clares que hi ha pa suficient per a tothom. I primer tot intent de cua.

Naturalment, per fer això, cal calcular bé la ració que correspon per persona, de manera que mal siguem escarmentats i si un dia aquesta ració fos tan petita que fos impossible dividir-la població de la nostra ciutat, en lloc d’expendre’n als primers compradors i deixar sense als darrers, seria millor deixar la població sense pa aquell dia perquè l’endemà n’hi hagués per tothom.

No ens pensem amb això haver descobert la pólvora. Demostrem senzillament que si encara hem de suportar la molèstia de les cues, és perquè les autoritats volen.

MALL

LA CONFERÈNCIA DE DANIEL BLANXART SOBRE LA INDÚSTRIA DE LA GINESTA

Tal com prometérem ahir, a quarta plana d’aquesta edició inserim el text del guió de la conferència que el professor Blanxart donà diumenge al matí en el Saló de Sessions de l’Ajuntament.

Serviu-vos llegir-la i comprendreu la importància que per a la indústria tindran els treballs d’investigació que el professor Blanxart ha portat a cap en l’aprofitament industrial de la ginesta.

Demà passat, en el fulletó de quarta plana, començarem a publicar l’estudi tècnic que ha estat fet de la ginesta.

ELS ABUSOS EN LES TARGES DE COMPRADOR

La Conselleria de Seguretat, per mitjà de les seves patrulles d'investigació, sancionarà severament els especuladors que en la tarja de Comprador han declarat ésser més familiars dels que són veritablement, abús que s'ha comprovat s'ha prodigat aquests darrers dies.

Nosaltres esperem que aquesta especulació sigui severament sancionada per a donar d'una vegada un exemplar escarment d'aquest repugnant atemptat contra els Interessos generals.

AVUI NO ES VENDRA PA

El Comitè de la Indústria Flequera Socialitzada ha acordat que avui no s’expedeixi pa, puix que segons diuen els abusos que ahir es registraren en la declaració de familiars en les targes de comprador, deixà sense aquest producte a fleques i a diversos compradors.

Si és cert el motiu que al·lega el Comitè de la Indústria Flequera Socialitzada, cal que per qui correspongui, es prenguin ràpidament i contundentment les mesures necessàries per a fer impossible la repetició d'aquests casos. Però nosaltres volem preguntar: no haurà ajudat a aquesta escassetat de pa el fet que ahir es vagi vendre pa blanc?

PRO-HOSPITAL I CREU ROJA LOCALS

Es pot considerar que l'exposició fotogràfica que es celebrarà al local del Centre Excursionista, serà la de més importància que s'ha fet fins a la data a la nostra ciutat, tant en nombre d'obres, com artísticament. S'han rebut més de 100 fotos i diversos dibuixos a la ploma. Es regracia a tots els que han contribuït per ajudar a una obra tan humanitària.

L'exposició serà inaugurada el proper dia 6 a la tarda i serà d'entrada pública.

FESTIVAL PRO CULTURA POPULAR

Les Joventuts Llibertàries (F. A. I.), han organitzat un grandiós festival pro-cultura popular per al dimecres, a les 9 del vespre, sota el següent programa:

L'Orquestra del Sindicat Únic d'Espectacles Públics començarà amb "Els fills del Poble" i altres peces de concert del seu llarg repertori. Josep Petchamé, reputat tenor de sarsuela, cantarà el més selecte del seu llarg repertori. Guadalupe Pueyo, tiple, cèlebre contant d'òpera, cantarà també. Miquel Mulleras, baríton del Teatre Tívoli, contarà varis fragments d'òpera. Antoni Anas, rapsode. Delgado, excèntric del Gran Price i Blanch-Perlí, parella de ball de saló.

La Rondalla del Centre Aragonès i el Quartet Torres, prendran part també en el festival, així com els cantants terrassencs, J. Guimerà, notable baríton. Crispí, Alegre i Nassarre.

Aquest festival tindrà lloc en el Teatre Alegria i el preu únic d'entrada, serà de 1'25 ptes.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Josep Julià i Rocabert, de 27 anys, domiciliat a la Ctra. de Rubí, 93, presentant, segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, contusió al genoll esquerre, a causa d'un accident de treball.

Ha estat curada d'escoriació al genoll dret i ferida contusa amb hematoma llavi superior, la nena de 9 anys, Magdalena Pons, la qual està domiciliada al carrer de Garcia Humet, 90.

En el Sanatori Mèdic Quirúrgic, d'aquesta ciutat, i en el Dispensari del Dr. Cantó Ribot, s'han efectuat des de l'onze al 21 de febrer, 152 visites, i les operacions que a continuació es detallen:

Antoni Salvador, Amígdala esquerra.

Roser Domènech, Vegetacions Adenoides.

Josepa Casasayas, Cornets inferiors costat esquerre.

Rosa Cañellas, Amígdala dreta.

DETENCIÓ DE MENORS QUE MARXAVEN AL FRONT

En el tren que procedent de Barcelona arriba a la nostra ciutat a les 6'50 de la tarda, ahir foren detinguts els vailets Jaume Xofré, de 15 anys, i Francesc Musoy de 16 anys d'edat, ambdós de Cerdanyola, els quals a instàncies d'un altre company que es fou escàpol, havien marxat de les seves llars amb direcció a Lleida, des d'on pensaven traslladar-se al front.

Els detinguts foren portats a la Conselleria de Seguretat Local, on després de convenientment Interrogats, una patrulla els tornà a Cerdanyola, des d'on havien estat reclamats.

IMPORTANT TROBALLA DE MUNICIONS I ARMES VELLES

Una patrulla d'investigació al servei de la Conselleria Municipal de Seguretat Local ha aconseguit una, Important troballa de municions i armes velles en un sifó de la cloaca del carrer de Joan Pomés (abans Sant Jaume).

EI material trobat, és el següent: Dos carregadors del 9 llarg; carregats; una caixa de Winchester, blindat, plena; i vàries municions de diferents calibres i algunes armes antigues.

TANCAMENT DE L'EXPOSICIÓ DE CARTELLS D"'AMICS DE LES ARTS"

El pròxim dijous, quedarà closa la interessant exposició de Cartells Antifeixistes, que tan visitada ha estat en tot moment, d’”Amics de les Arts".

Demà, dimarts, i el mencionat dijous, podrà visitar-se aquest aplec de valuoses obres dintre el cartellisme terrassenc.

"Amics de les Arts", per a una vegada tancada aquesta exposició, n'anuncia una altra, que serà oberta molt en breu, en la qual s'oferirà a l'atenció dels amants de les arts de la nostra ciutat, les destacades obres del gran pintor revolucionari Gustau Cochet.

Ja es donaran en breu, nous detalls sobre aquesta nova manifestació artística que ha organitzat "Amics de les Arts".

No hay comentarios: