sábado, 13 de febrero de 2021

L’Acció, edició dilluns, 8 de Març de 1.937, pàg. 2

A MORT EN SALVADOR INVERS I BAYÉS.

Abans d'ahir, dissabte, a les 4 de la tarda, fou enterrat al Cementiri Nou de Barcelona, el cadàver del nostre company d'esquerra, soci antic de Fraternitat Republicana, en Salvador Invers i Bayés,  víctima d'una rapidíssima malaltia que el portà al sepulcre en comptades hores.

Invers ingressà divendres el matí a la Vil·la de salut «L'Aliança» per tal que li fos intervingut d'apèndix. A poc del seu ingrés moria, en plenitud de facultats mentals, sense que la ciència fos prou per a contenir el fatal desenllaç.

El finat era un estimat militant que s'havia jugat moltes vegades la vida en defensa dels nostres ideals. Com més crítics eren els perills, més coratjós i decidit es comportava. Ara mateix, frec a frec de la mort, Salvador Invers es lamentava sincerament d'haver de veure com s'extingia la seva vida en mig d'un llit de clínica quirúrgica. «Més m'estimaria morir al front, lluitant contra els enemics de tota la vida».

Verament commoguts per aital pèrdua, tan lamentable en aquests moments, que tant ens convenen els Companys de tremp i afuats en la  Iluita, adrecem el nostre condol a tots els familiars de l'extint.

AMICS DE LA NOVA RÚSSIA.

Havent quedat  ja definitivament constituït el Comitè local dels Amics de la Nova Rússia (Unió Soviètica), que té a l'ensems la delegació local del Comitè Nacional «Pro Komsomol», aquest es complau en notificar a tot el poble antifeixista de Terrassa, que tindrà oberta la secretaria, Instal·lada al carrer de les Milícies Catalanes (segon pis dels Amics de les Arts), tots els divendres i dissabtes de 6 a 8 de la vetlla.

Essent la seva tasca d'un gran valor cultural i social, ensems que de fraternitat amb la nació germana, no dubta aquest Comitè que trobarà l'ajut del proletariat terrassenc.

LA SOLIDARITAT DELS OBRERS DE LA INDÚSTRIA COL·LECTIVITZADA  «PONT AURELL I ARMENGOL S.A.» ENVERS LA DIADA DE MADRID.

Els obrers de la casa «Pont, Aurell i Armengol» han fet entrega al Comitè d'Ajut Permanent a Madrid, per ésser tramés al valent i heroic poble de Madrid de 170’90 metres de panyo per a caçadores per un import de 1.700 pessetes.

Aquest gest digne d'imitar, esperem serà secundat per moltes d'altres fàbriques.

ASSEMBLEA DEL SINDICAT ÚNIC DEL FABRIL I TÈXTIL.

Treballadors, se us convoca a l'Assemblea General que es celebrarà demà dimarts a dos quarts de deu de la nit en el nostre local social, Joaquim Maurin 76, per discutir els següents punts:

Primer, Nomenament de taula de discussió.

Segon. Informe dels delegats assistents al Congrés Regional de Sindicats i discussió dels punts aprovats.

Tercer. Estat de comptes.

Quart. Afers generals.

NOTA DELS SINDICATS DE RABASSAIRES I SINDICAT DE CAMPEROLS C.N.T. SOBRE EL CONTROL DEL VI A TERRASSA.

Aquests Sindicats de productors del camp tenim a bé assabentar a tot el poble de Terrassa, que ens ha estat concedit per part del Consell Municipal d'aquesta ciutat el control i subministrament de tot el vi que es consum a la nostra ciutat començant, avui, dia 8 del present.

Per tant, tots els que fins ara es dedicaren al subministre del vi al públic, els és indispensable posar-se d'acord amb la Comissió de Control del vi composada per membres dels dos Sindicats de Camperols C.N.T. i Rabassaires. Tant les Cooperatives de consum com els comerciants i establiments que no hagin seguit els tràmits pertinents d'acord amb les nostres organitzacions, no els serà permès exercir el seu negoci i seran sancionats per les autoritats.

El poble consumidor en general en quedarà beneficiat d'aquesta nova col·lectivització del vi puix que els dos Sindicats de treballadors del camp són garantia de la bona qualitat del producte, de serietat i responsabilitat, sempre pel bé del poble al qual tots pertanyem.

CURS PRÀCTIC D'ESPERANTO.

Laborista Esperantista Grupo invita tots els esperantistes al curs pràctic d'esperanto el qual tindrà lloc tots els dijous de dos quarts de set a dos quarts de vuit del vespre.

També hi ha en preparació un curs elemental.

Per matrícules tots els dies de 9 a 10 de la vetlla al local social Milícies Catalanes, 58 («Amics de les Arts»).

D'INTERÈS ALS ESTABLIMENTS EXPENEDORS DE COMESTIBLES.

Aquesta Conselleria Municipal de Proveïments fa avinent l'obligació ineludible que tenen tots els establiments expenedors de comestibles, de vendre al públic tots els queviures envasats, o sigui llet condensada i conserva de tota mena, un sol pot i obert, a fi i efecte d'evitar l'acaparament de dits articles.

Així mateix prega siguin acatades totes les disposicions que aital efecte es publiquin, del contrari els infractors de les mateixes, seran sancionats.

200 PTES. PER AL SOCORS ROIG INTERNACIONAL.

L'Ateneu Castellorenc Provincial ha acordat en recent assemblea general, lliurar al Socors Roig Internacional, la suma en metàl·lic de 200 pessetes, per tal  d'ajudar totes les necessitats que en el present moment existeixen en els rengles antifeixistes.

Es molt lloable el despreniment d'aquesta entitat castellorenca.

LA MORT DE LA MARE D'UN MILICIÀ D'ESQUERRA.

A les quatre d'aquesta tarda ha estat conduit a la seva darrera estada el cadàver de Na Maria Torredemer i Gual, morta ahir a l'edat de 49 anys.

El sepeli s'ha vist molt concorregut per les amistats de la família i pels militants republicans, car la finada era mare del milicià destacat a Alcanar, soci de Fraternitat Republicana, Salvador Puig.

Expressem el nostre condol a la família que passa pel dolorós transit.

UN AMIC SE'NS TORNA A QUEIXAR DE DEFECTES INCURABLES.

Un estimat company ens prega la inserció de les següents ratlles:

«Fa molt de temps ens queixàvem des d'aquestes mateixes pàgines de la negligència que suposa en certs empleats municipals, la ignorància en les demarcacions dels districtes i carrers corresponents als mateixos.

Un ciutadà que ha d'informar-se a Casa de la Vila pel que faci referència a determinades adreces, es troba amb la desagradable sorpresa que ha fet el viatge endebades, amb les consegüents molèsties que ocasiona un temps perdut doncs l'adreça és completament equivocada i el visitant ha d'assabentar-se del mal orientats i pèssima coneixements urbans dels que cobren per a fer una feina que no saben fer.

Val la pena que es posi més cura per al públic que en definitiva és qui paga les conseqüències.»

NOTA DE LA CONSELLERIA D'ECONOMIA.

La Conselleria d'Economia comunica a toles les empreses d'aquesta localitat que dintre pocs dies sortirà cap a Bilbao i altres llocs d'Euskadi, una Comissió de dita Conselleria amb la missió d'establir relacions comercials amb les principals places d'aquella regió.

L'esmentada Comissió s'ofereix a totes les empreses que tinguin assumptes comercials a resoldre en dita regió, per a practicar totes aquelles gestions que li siguin encomanades i prega als interessats que es serveixin passar per aquesta Conselleria, per tot el dia de demà. a l'objecte de recollir els encàrrecs que vulguin fer-se-li.

DISPENSARI D’URGÈNCIA DEL SANATORI MEDIC-QUIRÚRGIC.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Antoni Sanahuja de 3 anys d' edat i amb domicili al carrer de Francesc Macià 51, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida incisa a la regió frontal esquerra.

Ha estat curat de ferida inciso-contusa a vora el nas, Josep Tarragó de 36 anys i habitant al carrer del Primer de Maig 66.

Rosita Mora de 6 anys d'edat ha estat curada de ferida inciso-contusa regió supraorbitaria de resultes d'una caiguda. Ha passat al seu domicili. Escudé 32.

Teresa Moncaut de 24 anys d'edat i amb domicili al carrer de Pi i Margall 190, que ha presentat cremades de 1er. grau a l'avant-braç.

Tomás Olmos de 5 anys d'edat ha estat curat de ferida contusa a la cara i incisa al front. Ha passat al seu domicili Bartrina 202.

ASSISTITS AL DISPENSARI DEL Dr. CANTÓ RIBOT.

Des del dia 21 al 2 de març s'han efectuat 132 visites.

A més, les operacions següents:

Carme Rodríguez, Hipertrofia de les amígdales.

Vicenç Pelegrí, Hipertrofia dels cornets inferiors.

Demetri Giner, Desviació del tabic nasal, costat E.

Matías Comes, Hipertrofia dels cornets inferiors.

No hay comentarios: