jueves, 4 de febrero de 2021

Front, edició de dilluns, 1 Març 1937, pàg. 2

Els tècnics al servei de la nova situació

“... i poso el resultat de les meves investigacions i dels meus estudis sobre aquesta fibra, a disposició i al servei de la col·lectivitat”.

Amb aquestes paraules, acabava ahir la seva interessantíssima dissertació al saló d’actes del Consell Municipal, el professor Daniel Blanxart. Home de ciència, investigador, infatigable i gran coneixedor dels problemes de la indústria, ha aportat a la nostra indústria tèxtil en aquests moments en que ens trobem amb dificultats enormes per a l’obtenció de primeres matèries, el resultat d’un aprofundit estudi sobre l’aplicació de la fibra de la ginesta.

Pel resultat de les proves efectuades, pot afirmar-se que no es tracta d’un simple assaig, sinó que ens trobem davant d’una matèria que per les seves qualitats i característiques, a més de la seva aplicació industrial i especialment com a fibra tèxtil, obre la perspectiva de noves activitats humanes per l’explotació d’aquest producte natural.

En una propera edició procurarem donar a aquesta qüestió l’extensió que mereix la tasca meritíssima del professor Daniel Blanxart que ahir mostrava als tècnics de Terrassa llur missió en aquests moments.

LA CONFERÈNCIA DE DANIEL BLANXART

Ahir, a les onze del matí, en el saló de sessions de l'Ajuntament, va tenir lloc la conferència de Daniel Blanxart, que per la seva excepcional importància tèxtil era esperada per l'element tècnic de la nostra ciutat. En la presidència hi veiérem asseguts, entre altres, el conseller d'Economia, company Marchiran, Alsina, director de l'Escola d'Arts i Oficis, Galceran, Palet i Barba, Batlle, M. Palet Martí, etc.

El saló de sessions de l'Ajuntament oferia un bon aspecte, tant per la quantitat de públic que va assistir-hi com pel relleu tècnic de tots els allí congregats.

La conferència, de la qual en donarem una àmplia informació, va girar a l'entorn de la Memòria que la setmana passada va ésser presentada a la Generalitat de Catalunya.

La importància del tema que el professor Daniel Blanxart va desenrotllar és més gran del que molts podien haver-li atribuït en un principi. Més que una conferència fou l'exposició d'un treball profund i perseverant que sobre la fibra de la ginesta n'ha fet un estudi el conferenciant per tal que fos aprofitada industrialment com a fibra tèxtil.

Els resultats d'aquest experiment no poden ésser més satisfactoris. Al final de la conferència tothom va poder admirar pels seus propis ulls el que ha pogut fer-se amb la fibra de la ginesta, per les mostres que estaven exposades en la mateixa sala de la matèria filada i teixida.

Dintre pocs dies seran exposades al públic en els aparadors d’”EI Blau", del carrer Milícies Catalanes, aquestes interessants demostracions del que ja ha pogut confeccionar-se amb l'aprofitament de l’al·ludida fibra.

Demà donarem més àmplia informació d'aquesta conferència.

PÈRDUA D'UNA CARTERA

Ahir al matí va perdre's una cartera que contenia alguns documents i un carnet de milicià de sanitat de guerra, per la carretera que va fins al llac, propietat de Joan Palet.

El qui la trobi és pregat de portar-la a la Conselleria de Defensa.

UN IMPOST DE GUERRA SOBRE LA "CÍVICA FEMENINA"

Les dificultats que varen presentar-se la setmana passada per adquirir, per part del Municipi, una important partida de farina han fet, segons hem pogut escatir, que es penses amb imposar uns impostos de guerra sobre les classes adinerades.

Es per això que els Consellers regidors de Finances, Proveïments i Defensa, han cregut convenient demanar l’aportació voluntària la de les dones que havien pertanyut a “Cívica Femenina” assenyalant un impost de guerra proporcionat a la quota voluntària que les dites dones pagaven en aquella institució de dretes.

El que es recapti anirà destinat a subvenir les necessitats més apremiants del poble i si és possible a material de guerra antiaeri.

LA QÜESTIÓ DE LA VIVENDA

Havent estat nomenat el company Espartacus Puig i Alegre, Conseller regidor d'Obres Públiques i vivendes del nostre Ajuntament, per tal.de què en representació del mateix formi part de la Comissió per a l'estudi del problema de l’estatge de la Generalitat de Catalunya, posa a coneixement del públic que per totes les suggerències i qüestions dimanants del problema de la vivenda, poden acudir a les Oficines del Comissariat de la Vivenda, carrer del Passeig núm. 7, de 12 a 1 al despatx de la C. d'Obres de l'Ajuntament, de 6 a 8 del vespre, on seran escoltats i atesos degudament.

DISPENSARI D’URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC-QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores s’han registrat els següents accidents:

Jaume Caballé, de 36 anys i domiciliat al carrer de Galileu, 64, presentant cremades de segon grau al dors del peu dret.

Ha estat curat de fractura terç inferior fèmur dret a causa d'haver caigut, el jove de 25 anys, Josep López, el qual està domiciliat al carrer de la Gran Via, 25.

Alfons Dalmau, de 24 anys, domiciliat al carrer de Ponent, núm. 60, al qual presentava, .segons diagnòstic, escoriacions í erosions a ambdós genolls a causa d'una caiguda de bicicleta.

A causa d'haver-lo mossegat un gos, presentant ferides de pronòstic reservat, ha estat curada la nena de 12 anys Maria Beltran. Després d'assistida ha passat al seu domicili, Primer de Maig, 64.

De resultes d'haver caigut jugant a pilota han estat assistits al nostre Dispensari, els següents joves: Joaquim Barbarà, de 20 anys d'edat i domiciliat al Passeig de 22 de juliol, 258, presentant ferida inciso-tallant a la cella esquerra i Magí Pelegrí, de 18 anys d'edat, domiciliat al carrer de Concepció Arenal, 29, presentant ferida incisa tallant al llavi inferior.

L’IMPORTANT PLE MUNICIPAL D'AQUESTA NIT

El ple que avui celebrarà el consell Municipal de la nostra ciutat té una gran importància, puix que en ell han d'aprovar-se tres dictàmens vitals per el municipi local. La carta econòmica, que ha de regular les noves fonts d’ingressos que l’Ajuntament terrassenc ha de tenir per a poder fer front a les necessitats que la guerra i revolució social imposen a tot organisme dirigent de la vida econòmica i política del poble. També és de gran interès la posta en marxa d'una manera normal de les escoles de primer ensenyament del C. E. N. U. i per això l'Ajuntament de Terrassa es posa d'acord amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat perquè els edificis que havien estat de les congregacions religioses compleixin l’alta missió pedagògica al servei de l’imperatiu de l’Escola Nova.

I finalment, té extraordinària importància el darrer dictamen d’aquest Ple municipal, especialment per a la classe camperola de la nostra ciutat, tota vegada que tracta del control del vi.

DIMECRES SURT COTXE CAP A MARTIN DEL RIO I QUICENA

Hom fa avinent als familiars dels nostres milicians destacats al front d’Aragó, sectors Martín del Rio i Quicena, que el proper dimecres sortirà un cotxe correu amb destí a aquestes poblacions.

S’admeten paquets al local del Socors Roig del P.O.U.M., Milícies Catalanes, núm. 55, fins dimarts al vespre.

DES D'AVUI ES DESPATXARÀ PA BLANC

La Conselleria Municipal de Proveïments posa en coneixement del públic en general que a partir d'aquesta data tornarà a elaborar-se PA BLANC, exceptuant algun dia en què per tenir alguna quantitat de farina integral, s'elaborarà el pa d'aquesta qualitat, i també que totes les reclamacions que sobre la qualitat i repartiment de pa s'hagi de fer, i que es feien a aquella Conselleria, les atendrà el Control dels Flequers Socialitzats, que assumeixi la responsabilitat respecte d’aquest afer.

LES ARTS AL SERVEI DEL POBLE

En la cinquena emissió de “Les Arts al servei del Poble”, que “Amics de les Arts” ofereix cada dilluns a dos quarts de 10, pel micròfon de Ràdio Terrassa, l’associat en Francesc Fosas, oferirà un interessant estudi sobre l’obra i la personalitat de Chopin, amb il·lustracions musicals.

Completaren la sessió, les acostumades seccions d’informació i crítica.

TANCAMENT DE L'EXPOSICIÓ DE CARTELLS D’”AMICS DE LES ARTS"

El pròxim dijous, quedarà closa la interessant exposició de "Cartells Antifeixistes" que tan visitada ha estat en tot moment d’”Amics de les Arts".

Demà, dimarts, i el mencionat dijous, podrà visitar-se aquest aplec de valuoses obres dintre el cartellisme terrassenc.

"Amics de les Arts”, per a una vegada tancada aquesta exposició, n'anuncia una altra, que serà oberta molt un breu, en la qual, s’oferiran a l’atenció dels amants de les arts de la nostra ciutat, les destacades obres del gran pintor revolucionari Gustau Cochet.

Ja es donaran en breu, nous detalls sobre aquesta nova manifestació artística que ha organitzat “Amics de les Arts”.

No hay comentarios: