sábado, 13 de febrero de 2021

Front, edició de dilluns, 8 Març 1937, pàg. 1 i 4

La jornada d’ahir pro moral de guerra.

El Front de la Joventut Revolucionària exposà les seves consignes a la classe obrera local.

Ahir, a un quart de dotze del matí i en el Cinema La Rambla, donà començ al míting del Front de la Joventut Revolucionària.

Presideix Garcia. Comença dient que encara no han arribat els oradors de Barcelona i que es donarà començ a l'acte. Cedeix la paraula al company Garcia, de les JJ. LL. locals, actualment ferit.

GARCIA

Saluda als Joves de la rereguarda de part dels joves combatents de Madrid, principalment dels de la Ciutat Universitària. En nom dels combatents de tots els sectors polítics i organitzacions sindicals demana que la unitat sigui un fet veritable per tal d'aconseguir un demà millor. Acaba dient que la joventut s'ha d'agrupar entorn del Front de la Joventut Revolucionària perquè serà la garantia de la Revolució (Aplaudiments).

F. PLANA

Parla en representació de l'Agrupació d'Estudiants Comunistes.

Comença dient que en els set mesos que van des del 19 de juliol fins ara, s'han aconseguit beneficis i realitzacions socials que amb cinc anys de República no es sospitaven ni es preveien. Es cert que entre les tendències que lluiten contra el feixisme hi ha diferències, però ens uneix la guerra i la revolució.

Diu que l'Agrupació d'Estudiants Comunistes formà des del primer moment al Front de la Joventut' Revolucionària. Els estudiants demanem. una depuració de l'Escola. Afegeix que la burocràcia reformista no s'ha preocupat de conèixer els ascendents .dels alumnes sinó de comprovar si pagaven o no.

El Front de la Joventut Revolucionària ha de defensar als estudiants revolucionaris per fer una depuració. Si no fem la revolució a l'escola haurem de demanar als obrers que vinguin a fer-la. Cal que les escoles estiguin a mans dels obrers. La solució és tancar ara les escoles i que quan es tornin a obrir sigui única i exclusivament per els treballadors, puix cal que els nous tècnics tinguin consciència de classe.

Volem que els obrers combatents i pagesos vinguin a les escoles.

Cada dia es perden posicions. Diu que cal evitar el perill de la contrarevolució. Tracta de l'organització de l'Ordre Públic i denuncia el perill que això enclou. Si avui els policies van a favor de la classe treballadora, demà aniran en contra nostra.

Demana la depuració de l'Escola Popular de Guerra i afegeix que els llocs de responsabilitat han d'ésser ocupats per joves obrers.

Diu que els joves estudiants han de procedir al tancament de les escoles per després posar-les al servei de la classe treballadora.

Acaba la seva vibrant peroració, llançant uns visques a l'Agrupació d'Estudiants Comunistes i al Front de la Joventut Revolucionària, que són contestats i aplaudits.

CAMPÀ

Pren la paraula el company Llorenç Campà en nom de l'Agrupació de Consciències Lliures, comença dient que analitzant el curs del moviment revolucionari començat el 19 de juliol, es veuen una sèrie de confusions i sabotatges que el Front de la Joventut Revolucionària ha de denunciar.

Hem fet la unitat de la joventut revolucionària perquè la guerra ho demana i perquè tots els organismes sindicals i polítics s'adonin que el camí està en la unitat revolucionària i que no és hora.de polèmiques.

Els homes del F. de la J. R. donen l'exemple de com ens hem de moure els obrers. El F. J. R. ha elaborat unes consignes i demana al poble que sigui ell mateix qui les imposi a les autoritats.

Fa història del moviment subversiu dels feixistes començant al Marroc i diu que a Barcelona l'exèrcit que havia d'estar al servei del poble també es llençà al carrer arrossegant a molts joves enganyats i que sols els obrers revolucionaris amb les armes de què disposaven van aconseguir batre al feixisme.

El dia 23 es formaren les primeres columnes de combatents. La columna Durruti surt cap el front prometent batre's i vèncer el feixisme. Llavors a la rereguarda hi havia la unió i aquells combatents marxaven confiats.

Però al cap de quinze dies sorgeixen els reformistes que fins llavors havien estat amagats i volen emparar-se de la direcció política. Comencen les polèmiques a la premsa i les maniobres del reformisme. Continuen les diversions que desvien la joventut dels fins revolucionaris. I això són dificultats que entorpeixen l'acció dels nostres combatents.

Hi ha encara sectors jovenívols que dubten d'adherir-se al F. de la J. R. segurament inspirats per uns dirigents reformistes que porten a cap una actuació contrarevolucionària. Diu que els joves socialistes han d'integrar-.se al Front Revolucionari. Mentre al front hi manquen armes, ací hi ha cossos armats que abans havien martiritzat la classe obrera i que ara es passegen per la rereguarda. Aquestes armes han d'anar al front i han d'ésser posades en mans dels obrers. Els burgesos també han d'anar al front, però a fer fortificacions i... (Els aplaudiments no deixen entendre les darreres paraules.)

El F. de la J. R. Imposarà el tancament de balls i lluitarà per la supressió del joc.

El F. de la J. R. demana el comandament militar únic, però sota el control dels obrers. Perquè Màlaga, Irún i altres ciutats han caigut per culpa d'aquests homes que havien estat del vell exèrcit i que continuen essent contrarevolucionaris. S'ha de fer una depuració del comandament i excloure'n els elements contrarevolucionaris que hi ha infiltrats.

Demana que es faci la unitat que ha de portar-nos al triomf i reclama l'ajut del poble per a imposar les consignes de la joventut revolucionària. Llança un crit de visca el F. de la J. R. que és rebut amb aplaudiments perllongats.

SALÓ

El company Saló parla en nom de la Joventut Comunista Ibèrica.

Comença dient que el F. de la J. R. no es podia presentar al carrer en ocasió més necessària i propicia que l'actual. La joventut revolucionària s'ha vist obligada a fer obra conjunta per tal d'oposar-se al perill que amenaça el nostre moviment.

A la rereguarda es la obra contrarevolucionària. Recorda què el 19 de juliol, quan el poble prenia una església, hi plantava la bandera vermella o lo vermella i negra, no pas la. bandera republicana. Avui ens volen fer treure les banderes. i no hi estem d'acord, perquè són símbol de lluita i de sang vessada per la Revolució Social.

La burgesia ha fracassat en tots els aspectes. I quan la burgesia s'ha equivocat, n'ha pagat les conseqüències el proletariat. Ara no volem rebre més. Volem una societat més justa.

El reformisme és el culpable de tot el que s'esdevé i del revifament de la burgesia. El F. de la J. R. s'uneix per a fer front al feixisme i per a fer que els anhels revolucionaris del proletariat en armes siguin realitzats a la rereguarda. Cal impulsar la revolució a l'exèrcit i a tot arreu. Volem un exèrcit que pugui defensar la revolució igual que els obrers, i per això ha d'estar-hl lligat. Els Joves militants de les organitzacions obreres de classe han de combatre la Influència del reformisme a tot arreu.

Acaba donant un visca el Front de la Joventut Revolucionària.

EMPAR CARCELLER

La companya Empar Carceller, en representació de Dones Lliures, adreça uns mots a la multitud.

Diu que és necessari que en aquests moments, la dona treballi a la rereguarda de i a l'avantguarda. La dona amb la seva activitat ha d'ajudar als combatents i si es sent capaç de prendre les armes ha d'anar al front a defensar la llibertat.

Es hora de donar l'exemple al món sencer i als canalles feixistes. També hem de donar l'exemple a aquestes noies aburgesades que es passegen pintades per a pescar promès i que no es preocupen de la lluita. Si tothom lluita, si les dones lluiten també sense cansar-se, derrotarem el feixisme.

Es hora que la joventut lluiti per la Revolució emancipadora, és hora de desemmascarar als que dirigeixen els destins d'Espanya i que no senten la Revolució, que es diuen antifeixistes i que actuen com a reaccionaris. La joventut revolucionària la ha d’impulsar la Revolució i ha de dirigir els destins del nostre poble. Fa una crida a la Joventut perquè lluiti incansablement, (Aplaudiments).

OLIVARES

El company Àngel Olivares, de la F. L. de J.J. LL. LL., s'expressa. en to viu i enèrgic.

Comença expressant l'emoció de trobar-se davant el magnífic espectacle que ofereix la sala, i diu que per ésser obrer, i fill d'obrers no té prou capacitat per a parlar bé.

Expressa que és la joventut la que ha de dur a terme la transformació quo vivim i per això cal que la joventut es capaciti i es faci càrrec de la seva responsabilitat.

No .es pot permetre que darrera de la unitat, de la qual tant es parla, s'hi amaguin finalitats partidistes. No estarem mai d'acord a tornar a un règim de república democràtica, sinó que volem dur la Revolució endavant, Hi ha sectors que es diuen antifeixistes i potser els sobra l’anti. Són aquestes joventuts les que .l'alien amb els catòlics i esquiven l'aliança amb els obrers.

Tracta de les banderes i diu que estarà d'acord amb una bandera, però aquesta ha de simbolitzar la Revolució,

La Revolució no s’estancarà perquè la joventut i la Revolució són. prou grans per a deixar-se imposar.. No es pot permetre  la propaganda continuada.de partit i la postergació.de la Revolució. El. portar la Revolució endavant, és cosa de tothom, perquè tothom en rebrà els beneficis.

La nostra consigna, és o s'està amb la Revolució o contra la Revolució. Els que estan contra la Revolució és senyal que estan amb el feixisme. Volem fer contendré la necessitat que hi ha que tots els. joves s'agrupin sota el Front de la Joventut Revolucionària. Es vergonyós que mentre companya nostres es baten al front, altres es diverteixin. Això no es pot tolerar.

El 19 de juliol, un cop vençut el feixisme, semblava que s'havien acabat les tiranies. Mentre estàvem contents se'ns anaven acostant companys que volien fer-nos creure que venien a ajudar-nos i hem vist que han vingut a trair-nos. Però nosaltres segurs que tots els que es posin davant de la classe treballadora, seran anihilats.

Per a guanyar la guerra, constantment se’ns demanen sacrificis, i bé, es que aquests sacrificis només els hem de fer els obrers?. Hi ha sous fabulosos que es mantenien i que cal suprimir. Hi ha emboscats als organismes oficials, que cal desemmascarar.

A continuació critica al Ministre de Marina i Aire, del qual diu que més li valdria tenir aquest càrrec al servei del Govern de Burgos.

Acaba dient que imposarem la igualtat de sous i el sacrifici per a tothom i tothom ha de tenir la seguretat de que complirem la nostra paraula. (Aplaudiments)-

VALENTÍ MUNTÉ

A continuació, fa ús de la paraula el company Valentí Munté, del Comitè Local, de la Joventut Comunista Ibèrica (P.O.U.M.)

A últims de gener es celebrava a València, per una organització que es deia revolucionària, una. Conferència .de la Joventut que assentava les bases de la col·laboració de classes, d'un confusionisme polític que ens portaria al fracàs. e

Les joventuts del Partit Socialista Unificat deien que per a cercar un ajut de les nacions pseudo-democràtiques, no s'havia de parlar de Revolució i que solament s'havia de parlar de guerra. Les nacions que han permès impassibles l'esclafament del' poble abissini, que mangonegen la Societat de les Nacions, les Joventuts Socialistes esperaven que ajudarien la nostra causa. Aquesta ingenuïtat els ha fet adoptar aquesta línia política de claudicacions i de confusions.

Aquest camí ens portaria a la contra-revolució. Però les Joventuts veritablement revolucionàries, han arribat a un acord i sobre unes bases revolucionàries compatibles amb les seves ideologies respectives han forjat, el F. de la .J. R. en contraposició a la Alianza Nacional de la Joventut, on hi són acceptats els joves catòlics i petit-burgesos, sobre una línia confusa antirevolucionària.

Nosaltres propugnàvem sincerament pel F. de la J. R. i l'hem aconseguit. Es diu que nosaltres rebutgem la joventut petit-burgesa. I això no és cert. El que demanem és que reconeguin el fracàs de la seva política i que s'adhereixin a les nostres posicions revolucionàries, ajudant-nos a impulsar la Revolució per l'únic camí que pot assegurar l'èxit de la classe obrera.

A Terrassa també hem fet el F. De la J. R. impulsat per la J. C. I. Del P.O.U.M. i per les JJ. LL., les quals junt amb la Joventut Federal Ibérica, la Federació d'Estudiants Comunistes, l'Agrupació de Consciències Lliures i Dones Lliures, van acceptar les bases revolucionàries elaborades pel F. de la J R.

A la reunió celebrada a la nostra ciutat, no vam sentir la veu dels joves socialistes, perquè van venir-hi els homes del seu partit, els dirigents que representen al partit en el Consell Municipal. Fa una. crida als joves socialistes a què s'apropin a les nostres bases revolucionàries i diu que junts lluitaren al front i a la rereguarda per a guanyar la guerra i impulsar la Revolució.

El primer acte del .F. de la J. R. fou enviar unes conclusions ai Consell Municipal, en les quals demanàvem la supressió de les diversions que no estan en relació amb la lluita actual, l'aplicació de la censura revolucionària al cinema, la supressió del joc i la repressió de la prostitució clandestina.

S’ha de suprimir tot el que desvia l’atenció de la guerra i la Revolució i hem d’imposar una moral de guerra a la rereguarda. La unió de la joventut revolucionària l’imposarà i espera la col·laboració decidida de tots els obrers. Llança visques a la unitat, a la Revolució i al F. De la J.R. que son rebuts amb una ovació.

MIRÓ

El company Miró parla en nom de la Federació Regional de Joventuts Llibertàries.

Juntament amb, el dinamisme—comença dient que caracteritza la joventut revolucionària, volem que vosaltres aneu també al compàs d'aquest dinamisme i que junt amb el seny necessari, puguem dur a terme la tasca que tenim assenyalada.

Conscients de la lluita que sostenim, en comptes de divertir-nos, venim a parlar-vos de la necessitat de comprendre que l'èxit de la lluita correspon a tothom.

S'ha format el Front de la Joventut Revolucionària, no pas amb l'afany de la xaranga bullanguera sinó tasca constructiva, i efectiva. Exigim un examen de consciència i la rectificació de fets, d'errors passats per avançar pel camí de la realitat estricta.

Prou desfilades ! Prou bullici ! Volem fets positius per a guanyar la guerra i fer la Revolució. Som els primers en cantar el "mea culpa", en rectificar posicions. Mai hem regatejat sacrificis, però volem que els altres ens corresponguin.

Diu que hem perdut els millors dels nostres militants, hem fet tota mena de concessions, però no podem permetre que es parli d'unitat i es tirin paletades de fang a companys nostres que lluiten i moren a les trinxeres amb nosaltres. Hem d'exigir als altres, rectificacions i sacrificis.

Hem format el Front de la Joventut Revolucionaria per a mantenir el caràcter de la lluita. Diem ben alt perquè se n’enterin els demòcrates burgesos i els reformistes que no estem disposats a permetre es postergui la realització de la Revolució social, perquè precisament seria una vergonya l’afavorir el triomf de les restes burgeses.

Diu que convé parlar de la tasca de la joventut revolucionària. El delegat argentí al Congrés de JJ. LL. que actualment es celebra, de la que en aquesta lluita nosaltres representem l’anhel de tota la joventut internacional.

Diu que cal guanyar la guerra i fer la Revolució social. Tenim l’experiència de la història. Sabem que només fent la Revolució guanyarem la guerra. Si caiguéssim en un vergonyós abraçada de Vergara, haurien estat estèrils els nostres sacrificis. De seguida el feixisme tornaria a ésser el que imposaria els seus interessos, que són contraris als dels obrers.

Cal fer la Revolució en els seus aspectes destructiu i constructiu, per tal de no quedar-nos sense una economia. No fer la Revolució, és tornar al punt de partida, amb l’agravant d’haver perdut tota l’economia. La nova economia només la pot construir el proletariat. Convé per això saber que treballem únicament i exclusiva per a nosaltres. El que no vol la Revolució es que vol la contrarevolució i per tant és aliat del feixisme.

Construir és més difícil que destruir. Per construir cal matèria prima i cal buscar-la. Aquesta matèria prima i cal buscar-la. Aquesta matèria prima es la consciència revolucionaria.

Cal desprendre’s dels prejudicis i de l’ambient corromput dels medis burgesos. Nosaltres no pretenem que la nostra joventut sigui excessivament seriosa. També volem que es diverteixi, que jugui, però per damunt d’això, volem que pensi i que tingui consciència.

Fa un atac fort als esports brutals i sense finalitat.

Cal no oblidar que hi ha un front de lluita. Diem que cal fer la Revolució en tots els aspectes. Cal fer la Revolució cerebral, perquè aquesta és la base de la nova societat.

Acaba fent una crida a la consciència revolucionària, dinàmica i lluitadora de la joventut catalana, espanyola i internacional, per a unir-nos tots valentament per a realitzar la Revolució.

Abans d'acabar l’acte, pren novament la paraula el company Munté, el qual manifesta que davant de l'aprovació dels Decrets d’Ordre Públic de caràcter antirevolucionari, amb els quals es consuma la desaparició de les Patrulles de Control, organismes nascuts a l'escalf de la Revolució, al Front de la Joventut Revolucionaria es solidaritza amb els companys de les Patrulles i reconeix la seva labor en bé de la Revolució. Llargs aplaudiments són la resposta a aquestes paraules.

A continuació, el president de l'acte, llegeix les conclusions generals del F. de la J. R; i les de caràcter general local. I es dona per acabat el míting del F. De la J. R. després d’interpretar-se “Els fills del Poble” i “La Internacional”.

No hay comentarios: