viernes, 19 de febrero de 2021

Front, edició de dijous, 11 Març 1937, pàg. 2

El treball de la policia

Els diaris d’ahir donaven compte de la detenció de vint-i-quatre individus que havien estat afiliats a Acció Ciutadana, l’organització repressiva que havia organitzat la burgesia catalana per evitar la repetició d’un sis d’octubre.

Aquestes detencions, fetes amb tots els requisits legals, no han pas tingut la virtut de crear un estat de confiança del nostre poble envers la nova organització policíaca. Tothom, qui més qui menys, es pregunta a què obeeixen aquestes detencions, quan aquests elements havien passat ja a prestar declaració davant de la Junta de Seguretat tocat, i havien estat deixats en llibertat.

Si la nova organització policíaca ha estat creada precisament per evitar els abusos de poder, que hom ha dit havien incorregut tes patrulles dc control, val a dir ara davant d'aquesta primera actuació de ta policia "legal” la gent normal, ha quedat desorientada.

Tot fa creure, .però, que es tracta simplement d'un cop d'efecte, per donar a entendre que es persegueix als feixistes, Es molt còmode i molt senzill detenir uns individua, encara que es tingut la convicció que hauran d'ésser posats en llibertat de seguida. I sobretot si aquests individus són trobats en una llista. El que ja no és tan fàcil de trobar els veritables feixistes encoberts, els que es dediquen a l'espionatge, els que per lots els mitjans procuren sembrar el malhumor a la rereguarda, els que procuren crear una atmosfera fàcil al descoratjament de les forces antifeixistes, els que escolten cada dia ràdios faccioses. Es a dir, tots els que porten "actualment" activitats en contra del règim establert.

L'acció de la policia ha d'encaminar-se precisament a desemmascarar els feixistes encoberts. D’altra banda, és de creure que els feixistes significats i en llista, hauran rebut ja la seva paga.

MÉS DADES SOBRE EL CURS DE RUS

Aquest curs de llengua russa, que ha despertat gran interès entre els amants a les llengües estrangeres i germanes, ha estat organitzat per la Comissió de Cultura d'aquest Ajuntament i amb la, col·laboració de totes les entitats antifeixistes.

Ens plau avançar que possiblement el dia 20 del mes en curs serà inaugurat.

Per a la major comoditat dels nostres obrers, hom donarà un curset els dilluns i dijous, de 8 a 9 de la vetlla, i un altre, els dissabtes, de 3 a 4 de la tarda i diumenges, de 10 a 11 del motí. El nombre de concurrents a cada curset, serà de cinquanta.

El preu d'Inscripció, és de 10 ptes.

Qui desitgi inscriure's-hi, que passi de 12 a 1 del matí i de 5 a 8 de la vetlla a les oficines de Cultura de l'Ajuntament.

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Josep Brocal de 57 anys d'edat i domiciliat al Pla de Can Roca, núm. 6, presentant, segons diagnòstic dei doctor de guàrdia, aplastament del colze amb fractura oberta de la falangeta.

Antoni Barruli domiciliat al carrer de Vinyals, 22, ha estat curat de ferida tallant, en el dit polze de la mà dreta.

Ha estat curat de ferida contusa a la cama dreta Mateu Campamar, de 40 anys d'edat i domiciliat al carrer Emili Soler, 166.

Maria Nicolàs, de 23 anys d'edat, ha estat curada de ferida contusa al peu. Ha passat al carrer de Faraday, 99.

PER A EVITAR ACCIDENTS DURANT LA NIT

La Comissió Municipal dc Serveis Públics havent pogut comprovar que durant aquests darrers temps, per part de molts conductors de vehicles de tracció animal circulen per la nostra ciutat durant les hores de nit sense el corresponent llum, i amb la finalitat d'evitar sensibles accidents a conseqüència de no observar les Ordenances Municipals, es fa avinent que a partir d'aquesta data, seran sancionats amb les penyores reglamentàries tots els infractors.

Aquestes disposicions també seran aplicades als qui circulin amb bicicleta durant la nit i no portin llum, i a tots els conductors de vehicles i bicicletes que no vagin proveïts del corresponent permís municipal.

D'INTERÈS PER A LES EMPRESES COL·LECTIVITZADES

La Junta de Control Sindical de la Comissió d'Economia d'aquesta localitat posa en coneixement de totes les Empreses Col·lectivitzades o controlades que no hagin legalitzat degudament la seva situació d'acord amb el Decret de Col·lectivitzacions del 24 d'Octubre de 1936, l'obligació de fer-ho en el termini de 15 dies a partir de la data.

En cas de manifesta resistència, els seran suspeses totalment les operacions bancàries i comercials, així com intervingudes les entrades o sortides de mercaderies.

MILÍCIES U. G. T.

EI vinent divendres, dia 12, sortirà el cotxe correu de l'organització cap a Lanaja i Tardienta. S'avisa a tots els familiars que portin paquets i encàrrecs per tot dijous al vespre.

ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS (U. G. T.)

Secció Ram de l'Alimentació

Convoquem a tots els companys confiters afiliats a la nostra entitat, a la reunió que tindrà lloc el vinent dijous, dia 11, a dos quarts de deu de la vetlla, en el local de la U. G. T., Milícies Catalanes, 48.

TÓMBOLA PRO-REFUGIATS DEL SOCORS ROIG DEL P. O.. U. M.

Han començat ja els treballs d'organització de la tómbola que prepara el Socors Roig del P. O. U. M. a benefici de la caixa de refugiats de Madrid.

Dintre uns dies seran repartides unes circulars demanant la col·laboració de tot el poble terrassenc per a aquesta humanitària obra que ve portant a terme el Socors Roig del P. O. U. M.

PARTIT DE FUTBOL A BENEFICI DEL SOCORS ROIG DEL P.O.U.M.

Els camarades que pertanyen a la Primera Secció d'Esquiadors del P.O.U.M., aprofitant uns dies dc permís, han organitzat un partit de futbol contra el reserva del Terrassa, a benefici del Socors Roig del P.O.U.M. Aquest, tindrà lloc el proper dissabte, dia 13, a les 4 de la tarda en el camp del Terrassa.

Formaran part de l'equip dels Esquiadors, Josep Zemp, del Basilea (Suïssa), ' Aubach i Saurina del Barcelona i els coneguts jugadors locals Rizal, Castro, Lozano, Piñol, Guirado, entre altres.

LA CONFERÈNCIA D'ANIT DE GUSTAU COCHET A "AMICS DE LES ARTS"

A un quart d'onze d'ahir a la nit, donà començ la conferència que havia estat anunciada de Gustau Cochet, sobre el tema "L'art i la Revolució". El president de l'entitat organitzadora, company Marimon, obrí l'acte, dient que de totes les grans transformacions socials en surten els artistes que plasmen les realitats del moviment, i fou la presentació del conferenciant com a artista identificat amb la nostra lluita.

Gustau Cochet, comença dient que el tema és relatiu i que la qüestió que hi ha és la de la plàstica i la del sentiment. En aquests moments és difícil parlar d'art en particular i és per això que en parlaré junt amb altres aspectes de la vida. L'artista sempre s'ha cregut ésser superior a l'home. Es cert que la naturalesa li ha donat unes facultats essencials, però això no l'eleva a cap categoria diferent de tots els altres homes. Hi pot haver un bon artista, però que com a home sigui un cràpula; en aquest cas jo admiraré les seves obres, però a ell el despreciaré.

A continuació, tracta de la relació entre la revolució i l'art i diu: La revolució aboleix molles coses. Tols els oficis superflus s'han d'adaptar a la nova realitat. 

Convé que els artistes es facin càrrec del que representa la revolució en el seu aspecte de transformació. Quan una casa és vella, ei millor que es pot fer, és ensorrar-la i fer-ne una de nova, però si no hi ha prou material, llavors ens hem d'acontentar en fer-hi una bona reparació.

Els artistes no poden continuar fent l'art per l'art, al continuar fent pintura de cara al comerç. En les obres, cal posar-hi les idees i sentiments. Els artistes han de voler, ésser uns altres proletaris, exactament igual que els demés. Perquè ésser artista, no vol dir ésser senyoret o gandul. Cal reivindicar i dignificar l'art, perquè sigui el que ii correspon.

Parla de com treballava Miquel Angel, que àdhuc dormia ran de les seves. obres, per tal de poder l'endemà recomençar ben aviat la tasca. Es refereix a la diferència entre el concepte del treball que tenim aquí i el que impera a l'América, on tots els obrers aspiren a ésser senyorets.

Esmenta que a Barcelona es volia fer reviure el Saló de Primavera i retreu l'escàndol de la concessió del Premi-Nonell al pintor Pere Pruna, del qual diu que és un vulgar plagiador  de revistes pornogràfiques. Diu que ell per a evitar això i estimular l'artista, va proposar la celebració d'un saló permanent, on hi hagués sales de concerts i de reunió dels artistes per a debatre lemes d'art.

En la nova societat, cal renovar l'art en el seu fons. Abans l'art no obeïa a una necessitat Es comprava por pedanteria i , per esnobisme, no pas per interès en un tema. L'art no ha entrat encara a les llars, no tan solament a les pobres, sinó tampoc a les acomodades. Convé donar en la nova era el lloc que li correspon a l'art, però convé convèncer-se que cal començar de nou i trencar amb el passat.

L'artista ha de tornar a la terra. Convindria que es familiaritzés amb la natura, que vivint-la, l'arribés a estimar. D'aquesta manera l'artista tindria un mòbil creador.

El moment és greu. Som els pioners del nou món. Hem de lluitar fins a la fi contra el feixisme. Hem de pensar contínuament amb la guerra i amb la Revolució. Hem d'enlairar els fins de la nostra lluita. No solament votem més pa, sinó també. més llibertat.

En aquests moments no es pot viure tranquil i confiat. Tothom ha de treballar per la. causa. La lluita no és entre dos exèrcits, sinó entre l'absolutisme i la llibertat. I ens hem de consagrar a vèncer en aquesta lluita.

Amb aquestes paraules donà fi a la seva interessant conferència el pintor proletari Gustau Cochet. EI públic, que omplia ei saló d'exposicions d'"Amics de les Arts”, en el qual hi ha exposades teles del conferenciant, aplaudí aquest parlament.

No hay comentarios: