lunes, 8 de febrero de 2021

Front, edició de dijous, 4 Març 1937, pàg. 2

Als radiooients

Es indubtable que hi ha molta gent que al vespre, per curiositat o per afinitat de sentiments, escolten les ràdios faccioses.

Aquests darrers dies s’hauran adonat que en una d’aquestes emissions s’hi parlava en català cas insòlit !. S’hauran sorprès, però no es d’estranyar. Els facciosos juguen tots els ressorts, fan lluir tots els mirallets per a fer possible l’enlluernament. I aquests que mentre fan la digestió escullen l’invisible que els parla de normalitat allende les trinxeres, en el paradís del govern (?) burgalés, cal que tinguin en compte de no esdevenir com els papallons que ronden entorn la llum: cauen, i no s’aixequen.

Com és possible que algú pugui creure el que en aquelles emissions vingudes d’Itàlia? Es diu?. Cal tenir en compte, i no és cap secret, que el terreny dominat, els feixistes de totes classes és pròdig en cercats i en bestiar. Però molt d’aquest terreny es improductiu a causa de la guerra, per tant, la producció resulta migrada. Una agravant. Hi ha un exèrcit formidable que cal mantenir. Una altra agravant. Hi ha a més l’esperit que ha presidit durant tants l’Espanya que fa esforços per arrapar-se al darrer alè de vida que li resta totes aquestes circumstàncies són prou per a fer que les mercaderies, ja del país o exportades, no es puguin vendre als preus irrisoris que ahir ens volien fer creure a través del micròfon.

Es que aquesta campanya està feta de cara a Catalunya i per a que? Tingui més eficàcia parla un català?.

Cal reflexionar, radiooients, i veuen el poc que s’hi amaga darrera aquesta trampa florida dels baixos preus i de llibertat i normalitat que no pot existir en aquells rengles.

Això d’escoltar emissions faccioses, es de difícil control. Cal que sigui el mateix radiooient el que s’imposi, amb el seu esperit cívic i revolucionari, la censura, tancant l’aparell o canviant d’estació. Fent això, demostrarem responsabilitzar-nos. D’altra forma, a gratcient o inconscientment, ingerireu el verí que emanen els aparells quan son comandats vers les emissions referides.

Aquest és l’objectiu perseguit pel feixisme. I cal evitar el malestar entre nosaltres, sigui com sigui.

Si gaudim de llibertat, fem-ne un bon ús.

I si voluntàriament no es pot evitar aquesta intoxicació, caldrà que vingui de l’organisme responsable l’evitació del mal. Si cal arribar a això, ho haureu fet possible.

Un del tercer districte

PER DIUMENGE AL MATÍ, GRAN MÍTING AL CINEMA RAMBLA DEL FRONT DE LA JOVENTUT REVOLUCIONÀRIA

El Front de la Joventut Revolucionària, recentment constituït a la nostra ciutat, celebrarà el proper diumenge, dia 7, a dos quarts d’onze del matí, un gran míting al Cinema Rambla, en el qual hi parlaran oradors de les diferents organitzacions que en formen part.

Aquest míting, que serà el primer acte públic del Front de la Joventut Revolucionària a la nostra ciutat, formarà part del “diumenge pro-moral de guerra”, organitzat per l’esmentat Front Juvenil.

En properes edicions donarem més detalls.

EL PROPER DIUMENGE “PRO MORAL DE GUERRA”

El Front de la Joventut Revolucionaria, conscient de la necessitat que hi ha de donar a la rereguarda la moral necessària per a fer possibles tots els sacrificis que la lluita contra el feixisme i per la Revolució ens imposa i ens imposarà en el successiu, ha cregut convenient organitzar una diada pro-moral de guerra que tindrà efecte el proper diumenge, dia 7.

A tal fi, al matí, a dos quarts d’onze, celebrarà un míting al Cinema Rambla, i a la tarda, en els cinemes locals, a la mitja part, hi haurà parlaments adients a la diada a càrrec de companys del Front de la Joventut Revolucionaria.

Atenent els desigs del Front de la Joventut Revolucionària, el Comitè Econòmic de Cinemes, ha procurat dintre les seves possibilitats que el programes que es projectin tinguin un caire d’acord amb les circumstàncies actuals.

D’altra banda el Front de la Joventut Revolucionària, s’ha dirigit als organismes responsables invitant-los a que en el matí del diumenge romanguin tancats els cafès, bars i tota classe de llocs de reunió d’espectacle o d’esbargiment, a fi de donar més relleu al míting del matí.

Es de creure que els treballadors de Terrassa sabran comprendre l’anhel que mou al Front de la Joventut Revolucionària i li prestaran al seu suport, per fer més eficaç i profunda la seva tasca de crear a la rereguarda un sentit de responsabilitat i una atmosfera en consonància a la gravetat de l’actual situació.

UN CURSET DE LLENGUA RUSSA A LA NOSTRA CIUTAT

La Comissió de Cultura del Consell Municipal, amb la col·laboració de diverses entitats antifeixistes, té molt avançats els treballs d’organització d’un curset de llengua russa a la nostra ciutat.

La inscripció a aquest curset sembla que serà molt limitada i anirà a càrrec del professor N. Dubinsky.

Sabem que aquest curset començarà el proper dia 13 del corrent març i tindrà lloc en un local del nostre Consell Municipal.

PENYORA PER VENDRE EMBOTITS EN MALES CONDICIONS

Per la Conselleria de Seguretat Local ha estat imposada, al ciutadà Ramon Carreras, una penyora de 2.000 pessetes per vendre embotits en males condicions.

Segons anàlisi del Laboratori Municipal de Sanitat, tals embotits presentaven principis de fermentació àcida, contenint excessiva matèria grassa i molt poca carn, el que ja per si constitueix un frau.

L’olor àcida que desprenien, podria ésser produïda per altres substàncies de caràcter volàtil, com per exemple èter o alcohol.

REQUISA D’ALIMENTS TROBATS AMB EXCÉS

En la casa dcl carrer dc Salvador Seguí (Casa Pasqual), propietat de Pasqual Zapater, s'ha trobat en quantitat molt crescuda varis objectes alimentaris, els quals han estat lliurat al Sanatori Quirúrgic

AJUDEM ALS FERITS DEL FRONT DE LA LLIBERTAT!!

Ja fa set mesos que els braus milicians antifeixistes lluiten amb energia i coratge contra la bèstia militar-feixista.

No cal pas que remarquem, que en el lloc on hi ha lluita, hi ha mals pe a remeiar; és per això que el Consell de Sanitat de Guerra ha editat un segell pro-hospitals i ferits del front. Aquest segell solament val 5 cèntims.

Utilitzeu, doncs aquest segell per a tota activitat comercial: correspondència, paquets, girs, pòlisses, etc.

Als ferits que desgraciadament s’ha d’operar i amputar una part del seu cos, bé ha de substituir-se amb els aparells ortopèdics que millor s’adaptin a ells. Tot això i l’assistència mèdica que tots tenim el deure de pagar-los-hi, és al que contribuirem comprant segells pro Sanitat de Guerra.

Al front es lluita donant la vida. A la rereguarda, bé posem donar tot el que tenim.

Ningú no ha d’ésser egoista. El despreci amb que els nostres milicians ofereixen llurs vides, és el que ha d’esperonar-nos a sortir i contribuir amb totes les nostres forces a l’aixafament del feixisme.

UN SEGELL PRO-SANITAT DE GUERRA, VAL 5 CÈNTIMS.

Ciutadans EXIGIU-LO.

Per comandes, dirigiu-vos als BOY SCOUTS DE CATALUNYA, carrer de les Milícies Catalanes, 41, )abans Sant Pere).

ELS FERITS DEL FRONT US HO AGRAIRAN.

DISPENSARI D'URGÈNCIA

Persones assistides:

Miquel Millán, de 14 anys, amb domicili carrer Salvador Seguí, 112. Presentava ferida contusa a l’arrel del nas a causa d’una caiguda.

Lluís Berenys, de 22 anys, ha estat curat de probable fractura del polze esquerre i ferida contusa, ha passat al seu domicili, carrer Puignovell, 20.

A causa d’haver-la mossegat un gat, ha estat assistida al nostre Dispensari, Carme Corcoy, de 26 anys d’edat, domiciliada al carrer de la Palla,8.

CAL ACABAR AMB LES CUES DE COMPRADORS

Essen les cues una causa d’alarma injustificada, un camp abonat dels emboscats de la cinquena columna, i que de consegüent no tendeixen a altra finalitat que promoure en qualsevol moment possibles alteracions d’ordre públic han determinat a aquesta Presidència, d’acord amb la Comissió de Seguretat Local, a prendre enèrgiques mesures per a terminar d’una vegada amb aquest estat de coses, improcedent en les actuals circumstàncies del moment revolucionari per què travessem.

Per tant, FAIG AVINENT:

Primer.─ A partir de la publicació d’aquests avís, queda terminantment prohibit formar cues davant d’establiments de venda de queviures de tota mena, de venda de pa i d’Expenedories de Tabac, fins UN QUART D’HORA ABANS de l’assenyalada per a la venda.

Segon.─ Per les Patrulles de Control i demés forces armades depenents de la Conselleria de Seguretat Local, s’establirà el corresponent servei de vigilància per a l’exacte compliment del disposat.

Tercer.─ Els contraventors d’aquesta disposició, seran detinguts i penyorats d’acord amb la gravetat i circumstància de cada cas per l’esmentada Conselleria de Seguretat, sense atendre per cap concepte al motiu qualsevulla reclamació que pogués formular-se en suposada ignorància.

El que es posa a coneixement dels ciutadans als efectes del seu compliment.

Terrassa a 4 de març del 1937.

El President del Consell Municipal,

JAUME FIGUERES I SALELLES.

No hay comentarios: