miércoles, 24 de febrero de 2021

L’Acció, edició dilluns, 15 de Març de 1.937, pàg. 2

El míting del Socors Roig Internacional, com a clausura de la "Setmana de Madrid"

Amb un ple a vessar en el Cinema Rambla va tenir lloc com ja estava anunciat, el míting de clausura de la «Diada de Madrid ». Fou presidit pel diputat Palet i Barba el qual va parlar de la necessitat de l'ajut al Madrid heroic, i la Solidaritat humana en aquests moments de perill; discurs breu, però ben tallat i cenyit com cal en aquests moments que més que paraules plenes de bellesa i eloqüència efectistes, cal sinceritat i serenor.

Varen parlar d'altres oradors; entre ells, i a destacar principalment, mereixent l'atenció Marià Hurtado del S.R.I. i Règul Martínez pel Comitè de Defensa de Madrid.

Aquest, sobretot, s'endugué l'atenció i l'entusiasme del públic que l'escoltava. Va exposar la situació de Madrid llavors dels començos del siti. Va contar que a aquella ciutat també hi havia les mateixes incidències i discussions per quina bandera i per qui havia de portar el comandament. Que perdent temps amb aquestes discussions havien perdut una colla de pobles, però que en veure que l'enemic estava a les portes de Madrid, tots havien reaccionat i havien implantat el Comandament únic, o sigui el que dimanava directament del Govern; i era gràcies a això que havien pogut resistir el siti amb aquella heroïcitat que era l'admiració del mon. Fou aplaudit entusiàsticament.

Quan ja el públic començava a desfilar per haver-se finit l'acte, entrà Dolors Bargalló, la qual diguí unes breus paraules. Digué que en aquells moments acabava d'arribar de Girona on havia anat també a un míting, i que fidel a la seva paraula havia volgut complir amb els terrassencs; la única cosa que sentia es que el temps no li hagués permès arribar a l'hora que ella hauria desitjat.

El  míting va transcórrer amb una perfecta unitat i ordre; cal lamentar, solament un petit incident i és que uns elements d'una certa organització sindical es permeteren estendre una pancarta en la balconada de les llotges, cosa que se'ls feu retirar tot seguit.

«LES ARTS AL SERVEI DEL POBLE».

A dos quarts de deu d'aquesta nit, tindrà lloc a Ràdio Terrassa, la setena emissió, que es desenrotllarà sota el següent programa:

Portada; Noticiari; Disc de «Andante de la casation», de Mozart, comentat; «Un escriptor popular, Puig i Ferrater», per Joan Duc i «Els sirgadors de Volga» de Glazounoff, disc comentat.

Aquesta emissió, com sempre, està organitzada per «Amics de les Arts».

DISPENSARI D'URGÈNCIA DEL SANATORI MÈDIC QUIRÚRGIC.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents:

Manuel  Andrés de 10 anys d'edat i amb domicili al carrer de Galileu 12, que ha presentat segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida incisa contusa a la regió frontal, a causa d'una caiguda.

Manuel Pastor de 56 anys d'edat, que ha estat curat de ferida incisa al dit. Ha passat al seu domicili carrer Esteve Mas.

Ha estat guarit de ferida contusa, regió frontal, el nen de 2 anys, Antolín Sanahuja, habitant al carrer del Pantà 59.

Consol Orantes domiciliada a la Ctra. de Rellinás, ha presentat ferides contuses pavelló auricular segons temporal esquerre. Ha passat al seu domicili després d'assistida.

PAGAMENT DE SUBSIDIS ALS FAMILIARS DE LA COLUMNA «ROJA I NEGRA».

Els familiars dels milicians de la columna «Roja i Negra» d'arma d'artilleria, que cobren llurs subsidis a aquesta ciutat poden passar per la Conselleria de Defensa per tal de cobrar la primera quinzena de febrer.

OBERTURA DELS CURSETS DE RUS.

El proper dissabte dia 20 a les 3 de la tarda tindrà lloc al Saló de Sessions de l'Ajuntament, l'acte inaugural dels dos cursets de Rus a càrrec del Professor Dubinsky i amb assistència de les entitats locals antifeixistes, amics de la U.R.S.S. i la Comissió de Cultura organitzadora dels esmentats cursets.

AJUDEM ELS FERITS DEL FRONT DE LA LLIBERTAT.

Ja fa set mesos que els braus milicians antifeixistes Iluiten amb energia i coratge contra la bèstia militar feixista.

No cal pas que remarquem, que en el lloc on hi ha lluita, hi ha mals per a remeiar; és per això que el Consell de Sanitat de Guerra ha editat un segell pro-hospitals i ferits del front. Aquest segell solament val 5 cèntims.

Utilitzeu doncs aquest segell per a tota activitat comercial: correspondència, paquets, girs, pòlisses, etc.

Al ferit que desgraciadament se li ha d'operar i amputar alguna part del seu cos, bé ha de substituir-se aquesta amb els aparells ortopèdics que millor s'adaptin a ells. Tot això i l'assistència mèdica que tots tenim el deure de pagar-los-hi és al que contribuirem comprant segells pro Sanitat de Guerra.

Al front es lluita donant la vida. A la reraguarda, be podem donar tot el que tenim.

Ningú no ha d'esser egoista. El despreci amb què els nostres milicians afegeixen llurs vides, és el que ha d'esperonar-nos a sofrir i a contribuir amb totes les nostres forces a l'aixafament del feixisme.

Un segell pro-Sanitat de Guerra, val cinc cèntims.

Ciutadans: Exigiu-lo.

Per comandes, dirigir-vos als Boy-Scouts de Catalunya. Carrer de les Milícies Catalanes. 41, (abans S. Pere).

Els ferits del front, us ho agrairan.

ES PRORROGA PER SET DIES L'ADMISSIÓ DE CONTES PEL CONCURS OBERT PER «AMICS DE LES ARTS».

Atenent precs d'alguns associats en el sentit de prorrogar el concurs de contes obert per «Amics de les Arts», el termini d'admissió del qual acabava avui, la Junta Directiva de l'esmentada entitat, ha acordat fixar-lo definitivament pel dia 22 del corrent. Aquest ajornament no influirà en la data màxima en què caldrà fer públic el veredicte, el qual es donarà a conèixer tot al més tard el 15 d'abril proper.

ELS ANÒNIMS QUE REP LA POLICIA.

A la Comissaria de Policia de la nostra ciutat, ens comuniquen per a la seva publicació que no s’enviïn més anònims, tota vegada que els que es reben no se'ls hi dona cap mena d'interès, limitant-se a llençar-los a la paperera.

El qui hagi de fer una denúncia que la faci cara a cara, la qual sempre serà atesa com cal, tota vegada que d'altra manera hom no hi pot tenir fe ni confiança.

AVÍS IMPORTANT SOBRE EL CARNET DE RACIONAMENT FAMILIAR.

La Comissió Municipal de Serveis Públics fa avinent que assenyalades ja definitivament les dates en les quals es procedirà al repartiment del Carnet de Racionament familiar, tots els ciutadans de Terrassa hauran de tenir en compte les instruccions que a partir de demà es donaran per la premsa i la Ràdio, i per altres mitjans de divulgació que aquesta Comissió Municipal consideri necessari per a la millor posta en marxa d'aquest important servei públic del racionament dels articles de primera necessitat.

ACORD DE L’EMPRESA  COL·LECTIVITZADA  AYMERICH I AMAT.

Els treballadors d'aquesta col·lectivitat, en nombre de 200 reunits en Assemblea General Extraordinària el dia 13 del corrent, han acordat per unanimitat demanar a les dues organitzacions C.N.T. i U.G.T que d'una manera efectiva es realitzin els treballs necessaris per tal que sigui un fet la unitat sindical desitjada per tot el proletariat, que farà possible la realització immediata de les dues consignes:  Guanyar la guerra i accelerar la revolució.

BORSA DEL TREBALL FABRIL I TÈXTIL C.N.T.- U.G.T.

Recorda una vegada més a tots els Consells de fàbrica i Comitès de Control, l'obligació que tenen, de complir estrictament les ordres que dimanin de la mateixa o sia passar-hi a cercar tots els obrers o obreres que necessitin. De no fer-ho així ens veurem obligats a denunciar els infractors a les organitzacions sindicals respectives per què els imposin les sancions que creguin oportunes.

Anuncis oficials 

EDICTE

Havent estat acordat per totes les empreses de gèneres de punt de Terrassa, secció de mitgeria Cotton, fixar un preu mínim de venda per a les mitges fabricades amb màquines de gg. 29, 42. 45, 48 i 51 i havent sol·licitat a aquesta Conselleria que s'unifiquin els preus de venda per a tot Catalunya, amb el fi d'evitar competències entre empreses que en la nova economia no han d'existir, s'obre un període d'informació de quinze dies perquè puguin concórrer-hi totes les empreses radicades a Catalunya i en el sentit d'informar el Consell d'Economia sobre els preus mínims més convenients que s'haurien d'establir per a la venda a l’engròs dels articles esmentats.

Passat aquest termini i estudiat el cas, el Consell d'Economia resoldrà el que jutgi més convenient.

No hay comentarios: