miércoles, 17 de febrero de 2021

Front, edició de dimecres, 10 Març 1937, pàg. 2

Mesures de guerra

El Consell Municipal, segurament pressionat pel Front de la Joventut Revolucionària, encara que no en faci esment, ha dictat unes normes que regulen l’horari dels establiments públics de tota mena, a la nostra ciutat.

Cal aprovar aquesta mesura, no pas com la més adient a les actuals circumstàncies, sinó com un pas avançat que en aquest sentit s’ha donat. Es de creure que successivament, a mesura que la moralitat de guerra que cal de totes maneres imposar a la rereguarda, vagi afermant-se, s’aniran fent més restrictives les mesures que regulen els divertiments.

Es una vergonya en les actuals circumstàncies veure que a les ciutats de rereguarda es viu una vida al marge de la lluita actual. Molts han estat els casos de milicians que, vinguts del front, en veure que el seu sacrifici no era correspost, han preferit viure la vida capriciosa d’aquí a las privacions. de les avançadetes, i han abandonat el front. Si.de veritat es vol organitzar un fort exèrcit, cal d'antuvi fer Impossible la repetició de semblants casos. L'establiment d'una moralitat de guerra a la rereguarda ha d'ésser la primera mesura a prendre, per a donar l'efectivitat imprescindible als anhels d'organitzar ràpidament la victòria.

MAS

EL CURS DE RUS

Dintre breus dies, serà inaugurat a la nostra localitat, un curs de rus, organitzat pel Negociat de Cultura del nostre Consell Municipal.

Convençuts què el poble de Terrassa respondrà al desig dels components de l’esmentat Negociat, hom podrà formular la respectiva inscripció a les oficines d'aquest.

La inscripció serà limitada.

ACTIVITATS DEL CENTRE EXCURSIONISTA

L'exposició de fotografies, que ha organitzat el Centre Excursionista d'aquesta localitat, a profit deis Hospitals de Sang i de la Creu Roja, .s'ha vist molt concorreguda pel poble de Terrassa, el qual ha correspost a la crida que se li ha fet.

Són de remarcar les fotografies dels artistes Llanes, Reig, Borràs, Cardús, Pineda, Fabra i Cardellach i d'altres que formen un conjunt com mai s'havia vist a la nostra ciutat;

UNS FILLS QUE ROBEN ALS PARES

Antoni Martínez i Gómez, ha denunciat a la inspecció local de vigilància, que el dimarts la seva dona li notificà que quan estava fent cua per al pa, es presentaren els seus fills junt amb altres joves què anaven vestits de milicià i se li van endur sense el seu permís, dos llits, dos matalassos un bagul i roba en quantitat que no pot precisar.

UN DIVORCI ORIGINAL

Pel Jutjat de Primera instància; d'aquest Partit, s'ha concedit el divorci demanat per J. Rovira i Calaf contra Petronil·la Martí i Gelabert:, Aquest matrimoni vivia a París i per l'abril de l'any, 1928, la dona fugi del domicili conjugal, i desconeix el seu actual parador.

Com que el darrer domicili legal que havien tingut a Espanyo, fou a Rubí, la competència per a entendre en aquest divorci ha correspost al Jutjat.de Primera Instància d'aquesta ciutat.

DENUNCIA PER ROBATORI

A la inspecció local de vigilància, s'hi ha presentat Antonia Cortiella i Ibars, que viu a Marconi, 99, la qual ha denunciat que quan el passat dissabte va anar al  Mercat es va trobar a mancar el moneder, i creia, que li havia estat sostret . per J. Fonollosa. Després de la declaració prestada per J. Fonollosa, s'ha pogut comprovar, la seva innocència en el fet de què se l'acusava.

Per ara, s'ignora qui ha estat l'autor de la sostracció.

DE LES DARRERES DETENCIONS FETES PER LA POLICIA

Aquests darrers dies la policia local, juntament amb el rondí especial de l'inspector general d'investigació i vigilància de la Comissaria General d'Ordre Públic, company Soler Arumí, ha efectuat la detenció de 24 individus que havien pertanyut a Acció Ciutadana.

Aquests individus havien sol·licitat permís d'arma curta i llarga i se'ls han trobat els carnets amb la signatura de l'ex-tinent de la guàrdia civil, Pintado.

Ahir, a la tarda van ésser traslladats. a Barcelona.

LA SECCIÓ FEMENINA DEL CENTRE EXCURSIONISTA

La secció femenina del Centre Excursionista ha col·laborat activament, en les tasques d'organització. de l'Exposició de Fotografies. De més a més, han confeccionat dues dotzenes de jerseis. La llana, ha estat cedida per les cases Mateu Avellaneda, F, Torredemer, E. Querol, C. Castanyer, M. Vacarisses i Font

CUINA POPULAR

Dijous, de tres a cinc de la tarda, es liquidaran les factures acompanyades dels corresponents "vals" fins el dia 6 de març.

DONATIU PRO HOSPITALS DE .SANG

El Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut la quantitat de 187’15 pessetes, procedents de la liquidació del festival celebrat pel Grup Excursionista Egara. (Secció Femenina) el proppassat dissabte.

Recaptes d'aquesta naturalesa, són ben lloables i seria molt Interessant que hom multipliqués festes, destinant el seu import pro-Hospitals de Sang.

MOLT IMPORTANT PER ALS VENEDORS DE VI

Per a tractar d'un assumpte de la màxima importància, tots els venedors de vi, sense excepció, d'aquesta ciutat, són pregats d'assistir a una reunió general extraordinària convocada pel Gremi d'Expenedors de VI de la Unió Comercial Industrial, la qual tindrà lloc a les vuit del vespre del vinent dijous, dia 11 del corrent, a l’estatge social del dit Gremi, Raval de Fermí Galan, 2.

Per la transcendència de la reunió, es prega l’assistència a la mateixa.

PER A EVITAR ACCIDENTS DURANT LA NIT

La Comissió Municipal de Serveis Públics havent pogut comprovar que durant aquests darrers temps, per part de molts conductors de vehicles de tracció animal circulen per la nostra ciutat durant les hores de nit sense el corresponent llum, i amb la finalitat d'evitar sensibles accidents a conseqüència de no observar les Ordenances Municipals, es fa avinent que a partir d'aquesta data, seran sancionats amb les penyores reglamentàries tots els infractors.

Aquestes disposicions també seran aplicades als qui circulin amb bicicleta durant la nit i no portin llum, i a tots els conductors de vehicles i bicicletes que no vagin proveïts del corresponent permís municipal.

EL PREU DE LES PATATES

La Conselleria de Proveïments ens notifica que el preu de les patates ha d'ésser de 0'55 ptes. el quilo.

El ciutadà que noti en qualsevol establiment la manca d'aquest compliment, desitjaríem que ens ho notifiqués.

DE LA INTERRUPCIÓ, ARTIFICIAL DE L'EMBARAS

Detallem a continuació, per tal de posar a coneixement del nostre poble, un modest resum de l'Ordre que aprova les normes per a la regulació de la interrupció. artificial de l'embaràs, apareguda en el "Diari Oficial de la Generalitat de. Catalunya", el dia 5 del mes en curs, d'acord amb el Decret del 25 de Desembre del 1936:

Es practicarà la interrupció artificial de l'embaràs sempre que existeixi una justificació terapèutica.

En els casos contraris a l'esmentat anteriorment, serà practicada la interrupció artificial de l'embaràs per la sola petició de la interessada, expressada aquesta per escrit i avalada amb la signatura i amb la indicació que renuncia a reclamar contra els resultats de la intervenció.

Serà denegada la interrupció artificial de l'embaràs en el moment que la interessada es presenti a l'exploració i el seu embaràs ultrapassi els tres mesos, excepte en els casos en els quals prèvia justificació de l'embarassada li doni autorització la Conselleria de Sanitat i Assistència Social mitjançant la Comissió Tècnica d'Interrupció artificial de. l'embaràs, que es crearà a l'efecte.

Si en sofrir l'embarassada, en els serveis d'Intervenció; l'obligada exploració manual pre-operativa, el facultatiu tingués sospita que l'esmentada  embarassada havia ja sofert Intents o maniobres abortives criminals.entre.la data de sortida de l'exploració i aquell moment, suspendrà la intervenció i donarà part immediatament del cas a la Comissió Tècnica, i aquesta resoldrà allò que calgui fer en cada cas.

Els serveis d'interrupció artificial de l'embaràs es dividiran en serveis d'exploració i serveis de clínica.

A Terrassa, l'establiment anomenat "Maternitat", serà el que portarà a la pràctica els serveis de referència sota la direcció d'un metge tocòleg, tal com marca el Decret esmentat en el primer paràgraf.

(Facilitat pel Gabinet de Premsa de la Conselleria de Cultura)

DIVENDRES AL MATÍ SURT COTXE CAP A QUICENA

Hom fa avinent als familiars dels nostres milicians destacats al front d'Aragó, sectors Quicena i Tierz, que divendres.al mati sortirà el cotxe setmanal. Per tant, es poden portar paquets i cartes al Socors Roig dol P.O.U.M., fins demà a les nou del vespre.

No hay comentarios: