martes, 2 de agosto de 2016

El Dia disabte 26 de setembre de 1931, pàg. 2

LA CONFERENCIA-CONTROVERSIA D'ANIT, AL TEATRE RECREU

L'anunci de la conferència del cumunista Hilari Arlàndiz amb controvèrsia a càrrec de l'anarquista Artur Parera, atragué anit, al Teatre Recreu, una gran gentada que omplí l'espaiós local. Dels pobles propers arribaren nombroses persones per asistir-hi. De Sabadell sortí cap a Terrassa una nodrida caravana, en camió de gran cabuda.

Entre els oradors s'establí el següent torn per a parlar: De les deu a tres quarts d'onze, Arlàndiz; de tres quarts d'onze a dos quarts de dotze, Parera; de dos a tres quarts de dotze, Arlàndiz; de tres quarts de dotze a les dotze, Parera.

Arlàndiz féu l’apologia del comunisme i exposà el seu programa sobre la forma de regir-se l'estat per aquest sistema.

Parera, en el seu primer torn, tractà de demostrar determinats defectes del comunisme que impedeixen una bona orientació estatal. La seva implantació— diu—no estaria exempta de moltes de les dificultats del règim actual. L'anarquia s'adapta completament a un harmoniós conjunt. La vastitud de l’ideal —diu—no deixa lloc al més petit inconvenient.

Sobre aquest sumari continuà la discussió.

Parera fon interromput pel públic en el seu primer torn, i el president, Miquel Domingo es veié obligat a amenaçar amb donar per acabat l'acte.

Al final i encara amb més escàndol, el públic es manifestà en contra de Parera, quan aquest sol·licitava que parlés un seu company que havia estat a Rússia, per tal d'emparar-se en el seu testimoni.

El president, no podent contenir l'escàndol, pujà dret damunt la taula, mentre els concurrents es dividien en bàndols i armaven gran aldarull.

Així acabà la conferencia-controvèrsia d'anit, al Teatre Recreu.


No hay comentarios: