lunes, 3 de agosto de 2020

Front, 31 d’octubre de 1.936, pàg 2


LA REPERCUSSIÓ A TERRASSA DE L'INTENT FEIXISTA DE DESEMBARC A ROSES.

Ahir a la tarda, tan aviat com fou coneguda a la nostra ciutat, la noticia de l'intent portat a cap pels feixistes, de desembarcament a la costa de Roses, es mobilitzà ràpidament personal de les diferents organitzacions polítiques i sindicals, amb armament i útils per a la construcció de trinxeres. El canvi que experimentaren els nostres carrers fou ràpid, i a mesura que s'acostava la nit s'anava manifestant el contrast amb els altres dies.

L'espontània mobilització proletària s'anà concentrant davant l'edifici del Consell Municipal, on s'organitzà la sortida cap a Barcelona amb diferents cotxes i camions. Entretant les manifestacions d'entusiasme i l'esperit de lluita contra lo barbàrie feixista es posaren de relleu. El nostre poble demostrava una vegada més, la unitat indestructible del proletariat davant del perill comú i donava un admirable exemple de cohesió, voluntat i disciplina.

Poc després de les deu del vespre, sortiren del Raval de Fermí Galán i Plaça de la República, 11 o 12 camions de lluitadors. Hom calcula que entre aquests camions i altres cotxes, sortiran de Terrassa, uns 600 milicians, d'entre els quals n'hi havia 70 de la Guàrdia Nacional Republicana i uns 35 del Cos de Seguretat. Tots els altres pertanyien a les diferents organitzacions polítiques i sindicals de la localitat.

Avui han tornat bona part dels mobilitzats voluntaris d'ahir. Fracassat l'intent facciós i allunyat el perill degut a l'enorme contingent de voluntaris que féu cap a Roses i no hi  ha  hagut necessitat dels serveis de tots. De moment, alguns van ésser enviats ràpidament a Roses i voltants i altres a Tarragona.

L'atzagaiada feixista d'ahir, haurà tingut la virtut de posar de manifest que el proletariat de Catalunya, està en peu de guerra i disposat a acudir ràpidament on hi hagi un lloc de perill.

CONSELLERIA D'ASSISTÈNCIA SOCIAL.

Es prega a tots els companys metges d'aquesta ciutat que quan hagin d’estendre alguna recepta a les persones necessitades, ho facin amb els talonaris receptes que a tal objecte facilita aquesta Conselleria i que tots els metges han de tenir al seu poder.

NOTA DE LA CONSELLERIA DE JUSTÍCIA.

Havent arribat en coneixement d'aquesta Conselleria, que per part de certs propietaris i procuradors de finques, sense escrúpols, es priva l'accés als arrendataris de les mateixes en els terrats i altres llocs que tenen dret, obstaculitzant-los dita entrada amb panys i candaus, i a l'ensems se'ls priva de l'aigua que tenen dret a rebre, boicotejant així els Decrets publicats per la Generalitat de Catalunya i allò manat per aquesta Conselleria pel present es fa avinent a tots els propietaris que immediatament treguin dits candaus i s’abstinguin de coaccionar en la forma expressada als inquilins, sota apercebiment d’aplicar-los les sancions que hi hagi lloc en dret, i als inquilins se'ls prega que denunciïn a aquesta Conselleria, instal·lada al carrer del Teatre, núm. 4, tots els fets que tinguin relació amb el present avís.

Al mateix temps es commina a tots els propietaris i procuradors de finques, que dintre el termini de setanta-dues hores posin l'acostumada senyal de desllogat en tots els pisos, cases i locals que no tinguin arrendats, presentant ensems i dintre el termini al·ludit en aquesta Conselleria, una relació de dites finques, amb l’apercebiment que de no fer-ho així, se'ls hi aplicarà la sanció corresponent.

No hay comentarios: