domingo, 11 de julio de 2021

El Dia, edició de dijous 17 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

La versió dels fets.

Ahir, pels volts de les 9 de la nit, la ciutat fou el teatre d’uns greus successos, els quals han motivat comentaris entre els ciutadans terrassencs, així com també la tramesa de forces per part del Delegat del Govern de la República per tal de garantir l'ordre i actuar com calgui contra els elements promotors d’aquests fets, que dissortadament han costat la vida a un dels més estimats i actius companys del front antifeixista.

Pels voltants de la Cooperativa dels Amics, lloc inicial dels successos, fou on el company de les Joventuts d'Esquerra "Estat Català", Joan Graells, resultà mort d'uns trets que, segons versió, foren engegats per un guàrdia de seguretat, anomenat Martínez, que pertany al cos destacat a Terrassa. I acte i seguit, el guàrdia de referència es traslladava cap a l’Ajuntament sense, però, que el seguís ningú a pesar del succeït.

Segons referència recollida de bona font, tot i que oficialment es guarda la més absoluta reserva aquest guàrdia, en traslladar-se cap a l’Ajuntament, no ho feu sinó en el sentit de dissimular, encara que com hem dit, ja hi hagué qui tingué cura d’inspeccionar el moviment com anava i els fets com es desenrotllaven.

Uns bons companys d’Esquerra República, feren guàrdia e el lloc del crim al cos de l’infortunat Joan Graells, dirigint-se altres companys cap a l’Ajuntament, on es trobaren amb l’agent mencionat.

No tardà pas gaire en produir-se altre incident a les portes mateixes de l’Ajuntament. Aquest s’esdevingué en anar a parlar el germà del company Graells i algun altre camarada amb el guàrdia Martínez. Aquest sense torbar-se en raonaments, disparà la seva pistola contra el germà de la víctima, Francesc, sense tocar-lo, car s’ajupí; però al darrera hi havia el company Miquel Boada, Conseller Municipal de Finances, que resultà amb ferida de bala amb fractura de la clavícula esquerra, havent hagut d’ésser hospitalitzat a la Mutua d’Assegurances, de resultes de les greus ferides que presentava.

Una altra víctima rebé atzarosament les conseqüències d’aquest lamentable fet. Es l’esposa del conegut propietari de l’Hotel Victòria. Hernan, anomenada Maria Cortés, la qual calgué assistir al dispensari, d'una ferida de bala, al genoll dret, amb entrada per la part anterior i sortida per la posterior. També ha hagut d'ésser hospitalitzada a causa de les ferides de consideració que sofrí.

I en el decurs d'aquestes operacions, el guàrdia de seguretat era detingut i portat a declarar.

Cap dels companys que prengueren part en aquests fets, portava arma, passat del guàrdia. Es per això què pren doble responsabilitat aquest fet que recau damunt d'ell, car tampoc tenia cap classe de permís ni fou molestat en cap moment perquè hagués de fer aquest ús tan descarat del revòlver que era posseïdor.

Fórem convocats poc més tard de l’ocorregut, i tal com ja detalla una nota dels acords presos, els representants de les minories de les organitzacions que formen part del Consell Municipal, junt amb el President, per tal de tractar d’aquests tràgics fets, i actuar així amb la major justícia, amb la conformitat de cada organització.

En total, heus ací detallats els fets que s’han produït a primeres hores d’aquesta nit a la nostra ciutat.

El cadàver del company Graells, fou traslladat el local de la Casa del Poble, lloc on aquesta matinada hi havia les banderes republicanes i catalanes a mig pal i amb una llaçada negra a cada una. Al primer pis, hi ha exposat el taüt, que conté les despulles del malaguanyat company, que pot ésser visitat.

L’acte d’enterrament, serà demà a les 6 de la tarda, sortint la comitiva de la Casa del Poble.

Quan a l’estat dels ferits, tot i la gravetat dels mateixos, sabem que és satisfactori.

El guàrdia de Seguretat Martínez ha estat posat en mans del Tribunal Popular, el qual amb actuarà amb gran energia i es compta que dintre les 48 hores, el Tribunal referit li aplicarà el càstig que cregui pertanyent.

Expressem el nostre més sincer condol als familiars del volgut company Joan Graells, desitjant a la vegada un total guariment de les ferides que presenta l’amic Miquel Boada i l’esposa del company Hernan.

Es de remarcar finalment, la gran tasca que l’ambulància de la Creu Roja local prestà en tot moment, en bé dels ferits i dels que en aquell moment necessitaven el seu ajut.

Important nota dei Consell Municipal

Els qui sota signen, President del Consell Municipal i representants de les Minories Municipals de l'Esquerra Republicana de Catalunya, C. N. T., U. G. T., Unió de Rabassaires i Acció Catalana reunits en caràcter urgent al despatx de la Presidència del Consell Municipal junt amb altres Consellers de les mateixes Minories per a tractar dels tràgics i condemnables fets d'aquesta nit, acorden:

I.—Condemnar enèrgicament l'agressió de què han estat víctimes per part d'un guàrdia de Seguretat i a les mateixes portes de l'Ajuntament, els Consellers Regidors d'aquest Municipi, Miquel Boada i Francesc d’A. Graells. de la qual ha resultat greument ferit el primer i també ferida de pronòstic reservat una veïna de la nostra ciutat. I tenint en compte que l'esmentat company del Consell Municipal havia ja donat a conèixer la seva personalitat ran del fet anterior en el què el mateix guàrdia de Seguretat havia disparat contra el ex-vocal adjunt d’aquest Ajuntament En Joan Graells i Crous, ocasionant-li la mort, el fet de l’agressió contra els citats Consellers-Regidors es de molta gravetat.

II.─ Esperar que els encarregats de fer justícia sabran ocupar el seu lloc, tal com reclamen les delicades hores presents per a prestigiar així el règim i fer possible que el poble vegi els seus anhels satisfets.

III.─ Complaure’s de la bona disposició del Delegat d’Ordre Públic del Govern de la República que ha tramés ràpidament força a Terrassa per tal de garantir l’ordre i amb el ferm propòsit ─així manifestat pel cap de la força ací desplaçada ─que es faci justícia per damunt de tot.

En lamentar les víctimes caigudes i en protestar dels fets ocorreguts bo i esperant plena JUSTÍCIA, no ho fem emportats per passions, sinó pel contrari, amb l’anhel de palesar que tots els antifeixistes ens sentim units en les hores difícils i que desitgem vivament que ningú pugui impunement matar i ferir homes de provat antifeixisme creant abismes de sang entre els sectors que treballem junts en l’obra magna de fer de Terrassa una ciutat digna de lluita que tots els homes lliures sostenim contra el feixisme invasor.

Terrassa, a dos quarts de cinc de la matinada del dia 17 de juny del 1937.

President del Consell Municipal, JAUME FIGUERES; Esquerra Republicana de Catalunya, M. PALET MARTÍ; C: N: T: MIQUEL DOMINGO; Unió de Rabassaires, ENRIC TORRES; Acció Catalana, JOAN MONTFORT,

La protesta de l'A.E.T.

Protestem enèrgicament de l'agressió de què foren víctimes el Vicepresident d'aquesta Associació d'E. i T., company Francesc Graells i Crous, que resultà il·lès, el President de la Secció d'Escriptori i Magatzem, company Miquel Boada i Carreras, que resultà greument ferit i l'actiu militant de la U G. T. i germà del primer, company Joan Graells i Crous, que resultà mort.

I en fer pública la nostra més enèrgica protesta, exigim que la justícia caigui implacablement damunt l'autor o inductors de les agressions que han occit a tan estimats i valuosos companys, l'antifeixisme dels quals és indiscutible.

Terrassa, 17 de juny del 1937.

La Junta Provisional de l'Associació d'E. i T. — (U. G, T.).

Telegrames cursats

CONSELL MUNICIPAL A PRESIDENT DE LA GENERALITAT.

"Consell Municipal Terrassa exigeix esbrini màxima urgència culpabilitat autor o encobridors d'assassinat del Conseller Joan Graells i agressió que fou víctima Conseller de Finances Miquel Boada, resultant també ferida una veïna.

President Consell Municipal, Figueres; Per U. G. T., Puig; Per Unió Rabassaires, Torres; Per Acció Catalana Garriga; Per C. N. T., Sàbat”

CONSELL MUNICIPAL A MINISTRE GOVERNACIÓ:

“Anoche Guardia de Asalto destacamento ésta asesinó vocal Consejero u agredió dos Consejeros Regidores hiriendo uno y una mujer. Hecho ocurrido frente Ayuntamiento. Pedimos Justicia inexorable y depuración Cuerpos Armados.

Presidente Consejo Municipal Figueras; Por U. G. T., Puig; por Unión Rabassaires, Torres; Por Acció Catalana, Garriga; Por C. N. T., Sàbat.

CONSELL MUNICIPAL A PRESIDENT DEL CONSELL DE MINISTRES:

"Al protestar vil asesinato cometido por abuso, autoridad guardia Asalto destacamento ésta costando un muerto y dos heridos graves personas antifascistas, pedimos no impere espíritu cuerpo y que Justicia Popular sea inexorable.

Presidente Consejo Municipal, Figueras; Por U. G. T., Puig; Por Unión Rabassaires, Torres; Por Acció Catalana, Garriga; Por C. N. T., Sàbat”

CONSELL MUNICIPAL A CONSELLER DE JUSTÍCIA DE LA GENERALITAT:

"Consell Municipal Terrassa, considerant-se ultratjat per agressió deliberadament efectuada per agent autoritat a les persones de dos Consellers-Regidors i una veïna us demana enèrgicament ensems que amb tot respecte es faci justícia.

President Consell Municipal, Figueres; Per U. G. T., Puig; Per Unió Rabassaires, Torres; Per Acció Catalana, Garriga; Per C. N. T., Sàbat.

EL PREU DE LA CARN DE PORC.

La Conselleria de Proveïments manifesta al poble de Terrassa que a partir del dia 18 del corrent els preus a què es vendrà el porc seran els següents:

Qualitat 1ª.'—Llom i magres, 6'00 terça.

Qualitat 2ª.─Botifarra cuita, fetge, peus, ronyons, ventres i costelles, 4'00 terça.

Botifarra crua, 4'40 terça.

Botifarra negra, 3'60 terça.

Cansalada, 3'60 terça.

Llard, 4'00 terça.

Qualitat 3ª.—Ossos, espinada, careta, conna, sang cuita i perdiu, 2'00 terça.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Josep Moreno, de 16 anys d'edat i amb domicili al Passeig de Garcia Hernández, ha estat curat, de resultes d'una caiguda, de ferida i excoriacions al genoll dret. Ha passat al seu domicili.

A causa d'haver-la atropellada un carro, ha estat curada la ciutadana Pau Claramunt, la qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, contusions i excoriacions al genoll dret. Ha passat al seu domicili, Cantaré, 11.

No hay comentarios: