martes, 13 de julio de 2021

Vida Nueva, edición del viernes, 18 de junio de 1.937, pág. 2 y 3

 

Reflejos ciudadanos

Heridos de Guerra

Desde hace tiempo que estaba acordado entre nuestro Municipio y Sanidad de Guerra, quo parte de nuestro Sanatorio Médico Quirúrgico, pasase a ser Hospital de Sangre, pero hasta el día de ayer no quedó inaugurado.

Anoche llegaron a nuestra ciudad 150 heridos de guerra, destinados a esta ciudad; fue emocionante su llegada. Silenciosos y con mirada serena, vimos descender del tren con sus camillas que los conducían, a estoicos hombres que dan su sangre generosa en bien de los demás, libres de miserias de partido, ni secta, sin esperar más que una mejor vida para nuestros descendientes y con la satisfacción de haber cumplido con esta noble misión.

Ver el cuadro de anoche y pensar que en la retaguardia, para vergüenza de todos, reina solamente la incomprensión, el recelo, el odio, cuyo estado de cosas llega a producir un sin número de víctimas entre antifascistas.... Es verdaderamente sublevante.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'ha registrat el següent accident a l'esmentat Dispensari:

Amèlia Pastor, de 18 anys d'edat, amb domicili al carrer de Cervantes. 113, la qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferides al colze dret i índex esquerra per caiguda al Parc Municipal.

REPRESA DEL CURSET DE PUERICULTURA.

Havent-se reprès el Curset de Puericultura a l'Escola d'Economia Domèstica, s'assabenta a totes les alumnes que vulguin contribuir-hi, que aquest curset té lloc lots els dilluns, de 8 a 9 de la vetlla.

No cal remarcar la importància i interès que tenen aquestes conferències, el que fa preveure que es veuran molt concorregudes.

Conferenciant; Dr. Maturana.

RECTIFICACIÓ DELS TELEGRAMES CURSATS AHIR.

En els telegrames cursats ahir, el Gabinet de Premsa s'oblidà publicar, en les entitats adients, l'E. R. de C., però s'adverteix que en els telegrames enviats ja hi era.

BUTLLETÍ SANITARI :: NO Hl HA INVASIÓ DE TIFOIDE, PERÒ CAL PREVENIR-SE.

Per la Inspecció Municipal de Sanitat ha estat lliurat a la Premsa i a la Ràdio un suplement al "Butlletí Sanitari" del mes actual amb les següents dades per als nostres conciutadans.

ORDRE MILITAR

AVÍS OFICIAL

En virtut de telegrama urgent del General Cap de l'Exèrcit de l'Est, s'ordena la presentació dintre el termini de 48 hores al Negociat de Quintes d'aquest Ajuntament, de tots els OFICIALS DE COMPLEMENT de les lleves mobilitzades dels anys 1931 al 1936, ambdós inclusiu.

Els qui no ho facin, s'atendran a les conseqüències.

Terrassa 18 de Juny de 1937.

El President del C. M., JAUME FIGUERES.

RESUM DE SERVEÏS DE LA BRIGADA SANITÀRIA.

Amb data 15 de l'actual ens comunica el company Bricfeus, Cap de la Brigada Sanitària Municipal que en el passat mes de maig s'han efectuat 6.205 serveis de desinfecció, neteja, banys i altres afers sanitaris en que demostra la gran activitat que desenvolupa l'esmentada Brigada,

ÍNDEX DE MORBOSITAT I MORTALITAT.

Romanen normals en el que va de quinzena, essent, per tant satisfactori l'estat sanitari de la població.

L'Inspector Municipal do Sanitat interí, Cr. Joan Paulís,

CONVERSES RADIOFÒNIQUES SANITARIES.

Demà dissabte, a la una de la tarda, el Dr. Joan Paulís, Inspector Municipal de Sanitat interí, dissertarà a l'estudi de Ràdio Terrassa sobre "La calor i els criançons".

F.A.I.

Federación Local de GG. AA. de Tarrasa

CONVOCATORIA:

So convoca a todos los GG. de esta F. L. al PLENO local que se celebrará el próximo domingo, día 20, a las 10 de la mañana, en el local social.

Por la F, L., EL SECRETARIO.

C.N.T. F.A.I. F.I.J.L

Federación Comarcal del Vallés Occidental

CONVOCATORIA URGENTE

Con carácter de urgencia convocamos a todos los compañeros que componen la Sección do Propaganda Comarcal, para hoy, a las 7 de la tardo, en nuestra Secretaría.

Precisa también que asista en esta entrevista el compañero Administrador de nuestro periódico VIDA NUEVA.

Por la F. L., EL SECRETARIO.

LLÜITA ANTITÍFICA.

Havent arribat a coneixement d'aquesta Inspecció Municipal de Sanitat que existia un determinat estat d'alarma en alguns nuclis urbans respecte a la freqüència amb què es donaven casos de febre tifoide a la nostra ciutat, s'ha fet una informació entre tots els metges que exerceixen a la nostra ciutat, la qual ha donat per resultat que durant els mesos de maig i juny solament s'han registrat 13 casos clínicament comprovats de la dita malaltia a pesar de l’augment de població i de les condicions d’acinament en que molts viuen. El nombre de defuncions per febre tifoide durant els mesos de maig i juny, ha estat de quatre casos en total. No satisfets, però amb aquestes dades, hem encarregat al Cap del Laboratori Municipal d’Anàlisis Bromatològics l’Anàlisi de les Aigües de la Mina Pública i Pantà, el qual ha donat el següent resultat bacteriològic segons els treballs d’investigació practicats pel company farmacèutic Salvador Vallés.

Nombre gèrmens en aigua a 37º o a les 24 hores, a la Mina Pública, 4 per c. c; al Pantà, 7 per c. c.

Títol de colibacilar presumptiu, a la Mina, 3 en 25 c. c; al Pantà, 1 en 5 c. c,

Títol estreptocòcic, a la Mina, 1 un 15 c. c; al Pantà 0,

Gèrmens anaerobis en 20 c. c, a la Mina, 0; al Pantà, 4-

De l'anterior anàlisi de les aigües que abasteixen la ciutat es desprèn que tant les de la Mina Pública com les que procedeixen del Pantà no ofereixen cap perill per a la salut pública, per no existir en ella cap indici de contaminació tífica.

Advertim però al nostres conciutadans com a mesura elemental de profilaxi que s'abstinguin de fer de les aigües provinents de pous que radiquin dins el casc de la població, sense que aquestes siguin prèviament bullides.

Idèntic advertiment ens cal fer-los-hi respecte a les verdures fresques, que en no bullir-les poden ésser causa determinant de la malaltia que ens ocupa.

Convé així mateix, desinfectar periòdicament els dipòsits d'aigua de les cases i a l’efecte es donaran tota mena de facilitats als nostres conciutadans que vulguin realitzar-la, consultant el Company Cap de la Brigada Sanitaria Josep Bricfeus. Ens cal, per últim, congratular-nos del nostre prec de què s'intensifiqués la pràctica de la vacunació antitífica en la nostra urbs, ja que segons ens comunica el company Cap del Laboratori d'Anàlisis Clíniques, Dr. .Santiago Palet, encarregat d'aquest important servei d'immunització contra la febre tifoide es compten per centenars el nombre de conciutadans que diàriament acudeixen al Sanatori .Mèdic-Quirúrgic per a ésser vacunats.

LLEGADA DE HERIDOS DE GUERRA

LLEGADA DE HERIDOS DE GUERRA :-: PREPARATIVOS.

Ayer por la tarde tuvimos noticias de que llegarían a nuestra ciudad, numerosos heridos. Durante la misma en el Hospital de Sangre local, se hicieron todos los preparativos para la entrada en dicho centro. Por otra parte, la Cruz Roja, también procuró organizar su traslado desde la estación, al Hospital, la cual no contando con un número suficiente de ambulancias, solicitó al Sindicato del Transporte C. N. T. para que le ayudara en su cometido, ayuda que fue ofrecida incondicional y desinteresadamente.

Corrió la noticia de que la llegada del tren de heridos, seria a las nueve de la noche, desde aquella hora, acudió a la estación multitud de personas, también desde aquella hora, estaba llena la plaza de la Estación de Ambulancias autobuses, camiones, todo dispuesto para recibir a los que han dado ya su sangre por la causa

LLEGADA

Serían aproximadamente las doce, cuando llegó el tren con los heridos. Esperaban en la estación los doctores Ferrer y Palau, director del Hospital y Consejero de Sanidad respectivamente. Los dirigentes de la Cruz Roja cuidaban de dirigir los trabajos de traslado de camillas, en la que todos los componentes de tan benéfica institución pusieron todo su celo y en la que también contribuían parte de los ciudadanos que allí acudieron.

EN EL HOSPITAL

Durante toda la noche hubo necesidad de trabajar intensamente en dicho centro, instalar a los heridos llegados, que ocupan varias de sus amplias salas.

Hablando un momento con el doctor Ferrer, nos dijo estar muy agradecido de la colaboración que habla recibido de parle de cuantos han sido solicitados, y que en todas partes había hallado toda clase de facilidades.

No hay comentarios: