lunes, 12 de julio de 2021

El Dia, edició de divendres 18 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

LLUITA ANTITÍFICA.

Havent arribat a coneixement d’aquesta Inspecció Municipal de Sanitat que existia un determinat estat d'alarma en alguns nuclis urbans respecte a la freqüència amb què es donaven casos de febre tifoide a la nostra ciutat, s’ha fet una informació entre tots els metges que exerceixen a la nostra ciutat, la qual ha donat per resultat que durant els mesos de maig i juny solament s’han registrat 13 casos clínicament comprovats de la dita malaltia a pesar de l'augment de població i de les condicions d'asinament en què molts d'ells viuen. El nombre de defuncions per febre tifoide, durant els mesos de maig i juny, ha estat de quatre casos en total. No satisfets, però. amb aquestes dades, hem encarregat al Cap del Laboratori Municipal d'Anàlisi Bromatològics l'Anàlisi de les aigües de la Mina Pública i Pantà, el qual ha donat el següent resultat bacteriològic segons els treballs d'investigació practicats pel company farmacèutic Salvador Vallès.

Nombre gèrmens en agara a 37* o a les 24 hores, a la Mina Pública, 4 per c, c; al Pantà, 7 per c. c.

Títol de colibacil presumptiu. a la Mina, 3 en 25 c. c.; al Pantà, 1 en 5 c. c.

Títol estreptocòccies, a la Mina, 1 en 15 c. c; al Pantà. 0.

Gèrmens anaerobis en 20 c, c, a la Mina, 0; al Pantà, 4.

De l'anterior anàlisi de les aigües que abasteixen la ciutat es desprèn que tant les de la Mina Pública com les que procedeixen del Pantà no ofereixen cap perill per a la salut pública, per no existir en ella cap indici de contaminació tífica.

Recomanem, però, als nostres conciutadans com a mesura elemental de profilaxi que s'abstinguin de fer de les aigües provinents de pous que radiquin dins el casc de la població, sense que aquestes siguin prèviament bullides.

Idèntic advertiment ens cal fer-los-hi respecte a les verdures fresques, que en no bullir-se poden ésser causa determinant de la malaltia que ens ocupa.

Convé, així mateix, desinfectar periòdicament els dipòsits d'aigua de les cases i a l'efecte es donaran tota mena de facilitats als nostres conciutadans que vulguin realitzar-la, consultant el company Cap de la Brigada Sanitària Josep Bricfeus. Ens cal, per últim, congratular-nos del nostre prec de què s'intensifiqués la pràctica de la vacunació antitífica en la nostra urbs, ja que segons ens comunica el company Cap del Laboratori d’Anàlisi Clíniques. Dr. Santiago Palet, encarregat d’aquest important servei d'immunització contra la febre tifoide, es compten per centenars el nombre de conciutadans que diàriament acudeixen al Sanatori Mèdic-Quirúrgic per a ésser vacunats.

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'ha registrat el següent accident a l'esmentat Dispensari:

Amèlia Pastor, de 18 anys d'edat, amb domicili al carrer de Cervantes, 113, la qual presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferides al colze dret i índex esquerre per caiguda al Parc Municipal.

RECTIFICACIÓ DELS TELEGRAMES CURSATS AHIR.

En els telegrames cursats ahir, el Gabinet de Premsa s'oblidà publicar, en les entitats adients, l'E. R. de C, però s'adverteix que en els telegrames enviats ja hi era.

EXCURSIÓ DE LA A. E. M. A. O. T. A SANT LLORENÇ DEL MUNT EL PROPER DIUMENGE.

Sortida, a un quart de 5 del matí de la Plaça de Jacint Verdaguer pels qui vulguin anar a peu i a les 6 del matí a la Plaça Clavé pels qui vulguin anar en cotxe, per tal de trobar-se tots plegats a dos quarts de 7 a Can Robert.

REPRESA DEL CURSET DE PUERICULTURA.

Havent-se reprès el Curset de Puericultura a l'Escola d'Economia Domèstica, s'assabenta a totes les alumnes que vulguin contribuir-hi, que aquest curset té lloc tots els dilluns, de 8 a 9 de la vetlla.

No cal remarcar la importància i interès que tenen aquestes conferències, el que fa preveure que es veuran molt concorregudes.

Conferenciant: Dr. Maturana.

BUTLLETÍ SANITARI :: NO HI HA INVASIÓ DE TIFOIDE, PERÒ CAL PREVENIR-SE.

Per la Inspecció Municipal de Sanitat ha estat lliurat a la Premsa i a la Ràdio un suplement al '"Butlletí Sanitari" del mes actual amb les següents dades per als nostres conciutadans.

RESUM DE SERVEIS DE LA BRIGADA SANITÀRIA

Amb data 15 de l'actual ens comunica el company Bricfeus, Cap de la Brigada Sanitària Municipal que en el passat mes de maig s'han efectuat 6.295 serveis de desinfecció, neteja, banys i altres afers sanitaris en què demostra la gran activitat que desenvolupa l’esmentada Brigada.

ÍNDEX DE MORBOSITAT l MORTALITAT.

Romanen normals en el que va de quinzena, essent, per tant, satisfactori l'estat sanitari de la població.

L'Inspector Municipal de Sanitat interí, Dr. Joan Paulís.

CONVERSES RADIOFÒNIQUES SANITÀRIES.

Demà, dissabte, a la una de la tarda, el Dr. Joan Paulís. Inspector Municipal de Sanitat interí, dissertarà a l'estudi de Ràdio Terrassa sobre "La calor i els criançons".

AUDICIÓ DE SARDANES PER A DEMÀ.

El Foment de la Sardana, invita tots els seus associats a l'audició que es celebrarà demà dissabte, a les 10 de la vetlla, en el jardí de l'ex-Círcol Egarenc, carrer de Ramon Pont.

RELACIÓ DELS SERVEIS EFECTUATS PER LA CREU ROJA LOCAL DURANT EL PASSAT MES DE MAIG.

A continuació detallem els serveis efectuats per la Creu Roja de la nostra ciutat durant el passat mes de maig:

Trasllat de malalts y ferits a Hospitals i Sanatoris d'aquesta ciutat, 24; trasllat de malalts i ferits a Dispensaris i Clíniques de la localitat, 4; Trasllat de cadàvers al Dipòsit Judicial, i ; Auxiliats a la via pública, 4: Auxiliats al seu domicili, 3, trasllat de malalts i ferits de Terrassa a Barcelona, 1; altre de Terrassa a Olesa, altres 2 de Terrassa a Rellinars, altres 3 de Barcelona a Terrassa, 2 més de Barcelona a Viladecavalls, altres 2 de Barcelona a Rellinars, 1 de Martorell a Terrassa i altre de Vacarisses a Terrassa; Trasllat de malalts psíquics a Vila Boi, 2; Trasllat de malalts psíquics al Frenopàtic de les Corts de Barcelona. 1.

En total, sumen 52 serveis altament humanitaris que la Creu Roja ha prestat als necessitats.

ACORDS DEL SINDICAT DE LA METAL-LÚRGIA I DERIVATS U. G. T.

En reunió celebrada abans d'ahir per la Junta d'aquest Sindicat, s'ha acordat:

Tenint en compte que una sèrie d'individus d'aquest Sindicat han estat fent dintre el mateix un treball de descrèdit de la Junta que s'ha posat de relleu.

PRIMER.—En un escrit que ens fou dirigit pels fonedors en el que es neguen a complir un acord d'aquesta Junta, el qual escrit va encapçalat per P. Viñals. J. Camps i J. Artiola.

SEGON.— Que aquests mateixos individus han posat a l'opinió pública un full ple de falsedats i del qual en traspua el despit per haver estat foragitats dels càrrecs responsables d'aquest Sindicat pels obrers metal·lúrgics.

TERCER.-Tenint en compte que aquests individus pertanyen a un partit polític anomenat P. O. U. .M. i que els organismes superiors decretaren la seva expulsió del nostre Sindicat.

S'acordà, doncs, expulsar-los del Sindicat de la Metal·lúrgia i Derivats d'aquesta localitat, els noms dels quals són: I. Ortega, S. Balaguer, J. Roquera, M. Daví, J. Dalmau, R. Soriano, P. Viñals, J. Artiola i J. Camps.─ LA JUNTA.

No hay comentarios: