miércoles, 14 de julio de 2021

L’Acció, edició dissabte, 19 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Veieu com tenia raó?

Me'n varen dir de verdes i de madures, i tot perquè m’havia permès parlar de les col·lectivitzacions i havia esmentat que els companys barbers col·lectivitzats apujarien els preus.

I bé, companys, això ja s'ha fet; potser no tan alt com auguràvem, però si el suficient perquè ens deixem tots cabellera i barba com en les èpoques troglodites.

I mireu que serà ben divertit veure cada «quaternari» prenent cafè, copa i puro en ple segle XX, aquest inefable segle XX que si badem ens retornarà als temps ancestrals.

Altrament, pel revolucionari autèntic, s'ha d'acabar això de la polidura, car fins avui hem vist que no fa gaire «proletario» això d'anar ben afeìtadet, sense «llana» al clatell, i fer-ho un dia per altra i ja no us dic el que representa fer-ho diàriament...

Jo voldria que els companys barbers tinguessin força èxit i es poguessin guanyar la vida, però també voldria que tinguessin en compte que nosaltres tampoc anem grassos i la veritat, si comencem d'apujar sous i preus arribarem a un punt que la retribució manual es pagarà a pes d'or. Llavors si que «xalarem» I Tots serem rics, si és que abans no ens hem estimbat pel dret.

Hi ha força mala fe en voler fer veure que Burxa tot ho troba malament. Es una calúmnia com una altra. Estem en una època que hom ha de donar la conformitat en tot, sinó el «pellinguen», que a vegades sol ésser d'una manera indirecta, però també eficaç.

Deixeu-me dir però, — perquè no puc resistir la temptació de dir-ho—que les col·lectivitzacions són una olla i que fins avui no s'ha provat que vagin com cal, o sinó proves, companys, i com que és d'homes canviar de criteri, estic disposat a canviar d'opinió sempre que ho demostri qui té obligació de fer<ho.

BURXA.

Telegrama dels combatents del P.S.U.C.

El P.S.U.C. ha rebut un expressiu telegrama dels seus militants que lluiten en el front d'Alcanyiç el qual text diu així:

«Companys front exigim justícia contra criminal atemptat germans Graells.»

Notes diverses

DONATIUS.

L’administrador del Sanatori Mèdic Quirúrgic (Hospital) ha rebut els següents donatius:

Del ciutadà Vicenç Prades Felipe, la quantitat de 10 ptes. i de Na Maria Roca la de 5 pessetes.

L'Administrador fa públic el seu agraïment.

METGES DE GUARDIA AL DISPENSARI.

Per a demà diumenge, els metges de guàrdia al Dispensari Mèdic seran:

De 8 a 10, Santiago Palet.

De 10 a 12, Julia Parellada.

De 12 a 2, Josep Sala.

De 2 a 4, Delfí Sanmartí.

De 4 a 6, Caries Tarrés.

De 6 a 8, Marcial Trincheria.

AUDICIO DE SARDANES.

El Foment de la Sardana invita a tots els seus associats, a l'audició que es celebrarà avui dissabte a les 10 de la vetlla, en el jardí de l'ex Círcol Egarenc carrer de Ramon Pont, el qual en som col·laboradors.

Notes sindicals i polítiques

ACORDS DEL SINDICAT DE LA METAL·LÚRGIA I DERIVATS U.G.T.

En reunió celebrada dimecres, dia 16, per la Junta .d'aquest Sindicat, s'ha acordat:

Tenint en compte que una sèrie d'individus d'aquest Sindicat han estat fent dintre ei mateix un treball de descrèdit de la Junta que s'ha posat de relleu.

Primer.—En un escrit que ens fou dirigit pels fonedors en el que es neguen a complir un acord d'aquesta Junta, el qual escrit va encapçalat per P. Viñals, J. Camps i J. Artola.

Segon.—Que aquests mateixos individus ban posat a l’opinió pública un full ple de falsedats i del qual en traspua el despit per haver estat foragitats dels càrrecs responsables d'aquests Sindicat pels obrers metal·lúrgics.

Tercer.—Tenint en compte que aquests individus pertanyen a un partit polític anomenat P.O.U.M. i que els organismes superiors decretaren la seva expulsió del nostre Sindicat.

S'acordà, doncs, expulsar-los del Sindicat de la Metal·lúrgia i Derivats d'aquesta localitat, els noms dels quals són: I, Ortega, S. Balaguer, J. Roquera, M, Daví, J, Dalmau. R. Soriano, P. Viñals, J. Artola i J. Camps.—La Junta.

SINDICAT DE TREBALLADORS SANITARIS U.G.T.

Convoca a tots els seus associats a l'Assemblea General extraordinària que tindrà lloc el dimarts vinent dia 22 a les 10 de la vetlla, en el nostre estatge social, Milícies Catalanes, 48.

Per ésser d'extraordinari interès, es prega l'assistència de tots. ─La Junta.

Al poble de Terrassa

TREBALLADORS TOTS

Trobant-se la Col·lectivitat d'Obrers Barbers amb dificultats per a sostenir-se per la situació en què estem travessant amb l'encariment de les subsistències i material de treball, és per això que després de cinc mesos de sacrifici es veu en la precisió de presentar la següent nota de preus que regiran des del dia 22 del corrent:

Afaitar: 0’75 pessetes.

Tallar cabell amb estisores, 1'75.

Tallar cabell arran, 1’50.

Arreglar la barba, 1'75.

Afaitar el cap, 3.

Tallar cabell sense afaitar, 2'50.

Tallar cabell parisien, 3.

Tallar cabell als nens, 1'75.

Tallar cabell a les dones, 1'75.

NOTA: El cabell en dissabte sofrirà un augment de 0'50 ptes.

Brillantina, 0’10 ptes, i fixador, 0'10 ptes.

Esperant bona acollida per part dels treballadors, tots queden vostres i de la causa antifeixista.

EL CONSELL.

L’enterrament del nostre company Joan Graells

Ahir a la tarda va tenir lloc com ja estava anunciat l'enterrament del valent lluitador antifeixista el nostre malaguanyat company Joan Graells i Crous.

Molt abans de les sis, al carrer Cremat ja hi havia una gran gernació per tal de testimoniar el seu condol i el seu homenatge pòstum al valent militant d'Esquerra «Estat Català» assassinat d'una manera tan criminal com incomprensible.

A dos quarts de set va sortir el fèretre embolcallat amb la bandera d'Estat Català i portat pels militants de les Joventuts d'aquest partit.

Les corones portades per les militants del Crup Femení d'Esquerra i Partit Socialista, eren de:

Joventuts «Estat Català».

Comitè Executiu d'Esquerra.

Grup Femení.

Fraternitat Republicana.

Socialistes.

U.G.T.

Treballadors de la casa Amorós.

Ajuntament.

Cooperativa «Amics».

Comissaria de policia.

Un ram de l'esposa del comissari.

A la Presidència hl anava el diputat a Corts Domènec Palet i Barba, el Consell Municipal amb una representació de totes les minories. Tot seguit els familiars del difunt. Comitè Executiu d'Esquerra, Junta de Fraternitat Republicana, Junta de la Joventut d'E. «Estat Català» i Grup Femení d'E. R., representacions de tots els organismes sindicals i polítics, seguides d'una gran gernació que es feia inacabable.

La comitiva durant el seu trajecte va passar entre dues fileres de públic atapeït que emplenava els carrers i contemplava la comitiva amb un profund silenci. Poderem constatar que en molts rostres les llàgrimes hi davallaven.

L'itinerari que va seguir l'enterrament fou: Raval, Rambles, Plaça Clavé, Avinguda 11 de Setembre, Plaça de la República, carrer Jové, Milícies Catalanes; s'aturaren uns moments davant el local de la U.G.T. en les balconades del qual hi havia una bandera a mig pal amb una Llaçada negra.

Seguí la comitiva vers el carrer de Ramon Pont, Fontvella, Passeig, Avinguda Jacquard i davant de l'Escola es deturà la comitiva per acomiadar el dol.

El fèretre fou dipositat en el cotxe que resultà materialment cobert de flors. Tots els assistents varen desfilar davant la presidència familiar amb el puny enlaire.

Després es dirigiren vers el cementiri.

Abans que les despulles de l'amic Joan] Graells rebessin sepultura, el conseller-regidor Miquel Palet i Marti en nom de la Joventut d'Esquerra «Estat Català», glossa en un breu i sentit parlament la vida tota abrandament del finat. Digué que no moria Joan Graells i Crous, malgrat aquesta hagués estat la maligna intenció de l’assassí i dels seus atiadors, perquè els. ideals que ell seguia viuran eternament i la memòria de les gestes totes coratge, entusiasme i passió de Graells ens els faran reviure al costat d'aquests ideals victoriosos. Després de recordar la seva actuació política, acaba demanant un minut de silenci a la memòria del gran lluitador—el qual es feu amb el major sentiment de la multitud allí congregada—i dient que els homes de la Joventut d'E. R. «Estat Català» en morir un lluitador antifeixista donaven un visca a la Llibertat; en morir un república cridaven un visca a la República i en morir un jove d'Estat Català tots ens unim al crit de VISCA CATALUNYA! El qual fou subratllat amb aclamació pels d'allí congregats.

Fosquejava quan retornaren del cementiri.

Cal fer notar que aquest enterrament és un dels més sumptuosos celebrats a la ciutat i una ferma demostració de l’apreci que tothom sentia pel malaguanyat amic.

No hay comentarios: