domingo, 4 de julio de 2021

L’Acció, edició dimarts, 15 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Aviat ja no serem revolucionaris

La reraguarda també es pot comparar a unes línies de combat. També té els bons i els dolents, Es ciar que tothom creu pertànyer ais bons, i en nom d’aquesta creença es fan les atzagaiades més solemnials. Amb tot, considerem que els bons som nosaltres, i modèstia a part.

Cada dia ens tornem més poc revolucionaris i a això no hi ha dret. No sabíem que això del «revolucionarisme» empatxés tan aviat, que només amb onze mesos ja en tinguéssim prou. Nosaltres que ens creiem que era una cosa eterna...

Però es van enderrocant Castells. es perden posicions i aquells homes que constituïen ahir el penombra de la ciutat, hom els veu passar —encara!— però amb un aire ja mig esvaït, com ombres del que foren i que em sembla que ja no tornaran.

Jo proposo per aquests homes, ja que segons sembla ningú es preocupa de què n'hem de fer, se'ls destini a un museu d’Història Negra i ben tancadets a unes vitrines els podríem mostrar a les gernacions futures momificats, tal com avui contemplem, encara, la faraònica figura de Ramsés II.

Altrament, no hauríem de tornar-nos tan panxa-contents, ni tan aburgesats, car per què hem fet la revolució? Es veu que la «revolución» que fèiem és com el pa de pessic que empatxa ja a les primeres mossades, i es clar, ara la tenim encanastrada a mig coli i no hi ha manera de fer-la passar.

Qui en té la culpa d'això? Tots nosaltres, que ens ho hem agafat massa a la valenta i ja se sap que les coses que s'agafen amb massa vehemència duen a mal resultat, hem volgut trescar massa i ens ha passat com aquella vella de la faula, que tenia una gallina d'ous d'or i l'egoisme de la qual feu que mates l'animaló per tal de conquerir la mina, però llavors li va resultar que no va tenir ni ous ni gallina.

I això és el que ens ha passat a nosaltres.

Però, què hi farem I Un altre dia serà.

BURXA.

Reorganització de la confecció del nou Municipi

Convocades ahir per aquesta Alcaldia es reuniren per anar a la confecció de la reorganització del Municipi, tots els partits i organitzacions antifeixistes i a petició de l’Esquerra Republicana de Catalunya i de la Ü. G, T. no es pogué celebrar perquè aquestes dues organitzacions demanareu que havien de posar-se d'acord amb el Comitè Executiu corresponent.

Tornaran a reunir-se en aquesta Alcaldia el dimecres propvinent a les 6 de la tarda per tal de continuar l'esmentada confecció.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

CANVI D'HORA.

Publicat per Ordre de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, de I'11 de l’actual, inserida al Diari Oficial del dia 13 següent, als efectes pertinents, el Decret de la Presidència del Consell de Ministres del Govern de !a República de data 6 del mes que som, en virtut del qual es disposa que a partir del dia 16 del corrent i a les 23 hores, sigui avançada l'hora legal en 60 minuts: aquesta Presidència donant compliment a aquesta superior disposició, fa avinent a tots els ciutadans l'exacte obligació a la mateixa, avançant tots els rellotges en 60 minuts, a partir de les 11 hores de la nit de demà dimecres dia 16 de juny del 1937.

Notes diverses

SORTIDA CAP AL FRONT.

En la matinada del dissabte passat, complint ordres de la superioritat, va sortir cap a Barcelona per a reunir-se amb altres Ambulàncies i personal destinats al front en servei de Creu Roja, el cotxe Ambulància Ford i tres Camillers de la Brigada del Comitè Local de la Creu Roja, els Companys Antoni Pérez, conductor xofer, Alexandre Esteve, i Santiago Vilalta.

Als innombrables sacrificis que porta a terme el personal de la Creu Roja hi hem d'afegir el d'aquests Companys que conscients dels seus deures envers la humanitat no han dubtat a prestar-se voluntàriament per a marxar amb l'ambulància d'aquesta Ciutat a les ordres de la Creu Roja per a prestar el seu ajut als malalts i ferits en campanya.

Poble de Terrassa: Tingues en compte la actuació noble, humana, incansable de la Creu Roja i no li neguis el teu suport moral i material, més ara que per estendre la seva humanitària missió al front, veu desmembrat el seu material sanitari hi tramet una de les, dues ambulàncies que posseeix i els seus homes com sempre, sense dubtar ni un instant, quan es tracta d'ajudar al que ho necessita.

La Creu Roja no pot desatendre a més el servei de la població i pobles del districte per trasllat de malalts, ferits, etc. i amb motiu de possibles contingències, necessita comptar amb material suficient i per tant, si fos possible cobrir la baixa de l'ambulància que ha tingut de marxar al front seria quelcom d'admirable que el Comitè Local i tot el poble de Terrassa agrairà.

RECAPTACIÓ DE CONTRIBUCIONS.

Es recorda novament que la Contribució del 2on. trimestre d'enguany, s'està cobrant tots els dies feiners (dissabtes inclusius) en el local de la recaptació carrer de Puignovell 13, de 9 a 12 del mati.

MILITANTS D'ESQUERRA QUE MARXEN CAP AL FRONT.

Aquest matí han marxat cap al front d'Aragó uns quants militants d'Esquerra Republicana que han estat entre nosaltres per afers del partit durant una temporada.

Desitgem als valents Companys una bona sort en llur destí, i que aviat els podem tenir altra vegada al nostre costat però amb la guerra finida.

GUARDERIES A LES FÀBRIQUES.

Havent-se assabentat aquesta Institució que en algunes fàbriques hom té el propòsit d'instal·lar-hi Guarderies per als infants de les obreres, el «Segell Pro Infància» posa en coneixement de tots els nuclis obrers que desitgin portar a terme aquesta elogiosa obra, que està a llar disposició per a facilitar-los-hi desinteressadament el concurs, persona tècnic, facultatiu i especialitzat pel que fa referència a la instal·lació de les esmentades Guarderies, així com pel funcionament i cura de les mateixes, poden adreçar-se a les Oficines del «Segell Pro Infància» (Consell de Cent 365, telèfon 24701).

SERVEIS EFECTUATS PER LA CREU ROJA.

Relació de serveis efectuats durant el mes de maig de 1937:

Serveis Locals.

Trasllat de malalts i ferits a Hospitals i Sanatoris d'aquesta Ciutat 24.

A Dispensaris i Clíniques 4.

Trasllat de cadàvers al Dipòsit Judicial 1.

Auxiliats a la via pública 4.

Auxiliats al seu domicili 3.

Serveis fora d'aquesta localitat:

Trasllat de malalts i ferits de Terrassa a Barcelona, 1.

De Terrassa a Olesa, 1.

De Terrassa a Rellinars, 2.

De Barcelona a Terrassa 3.

De Barcelona a Viladecaballs, 2.

De Barcelona a Rellinars. 2.

De Martorell a Terrassa, 1.

De Vacarisses a Terrassa, 1.

Trasllat de malalts psíquics a Vila Boi, 2.

Al Frenopàtic de las Corts de Barcelona, 1.

Total Serveis, 52

EL NOU LOCAL DE L'A. E. M. A. O. T.

S'avisa als socis de l'A. E. M. A. O. T. i al públic en general que a partir del dia d'avui l'estatge suplementari d'aquesta Associació ha quedat instal·lat en l'ex-Escola Municipal de Música, Plaça de Mn: J. Verdaguer, 15.

Hores en que serà obert: Tots els dies de 7 a 8 del vespre, (dissabte de 3 a 8).

El que es posa en coneixement de tols per als efectes oportuns.

DONATIU.

El Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut el següent donatiu:

Amb destí a la cuina d'aquest establiment, la col·lectivitat de rajolers ha fet lliurament de 12 quilos i mig de sucre, i 8 i mig d'oli. L'Administrador fa públic el seu agraïment i desitja tingui aquest gest forces imitadors.

ULLERES TROBADES.

A la Comandància Municipal tenen en dipòsit unes ulleres amb el corresponent estoig trobades a la via pública. Es lliuraran al qui acrediti ésser-ne posseïdor.

Notes sindicals i polítiques

COMUNICAT D'UNS TREBALLADORS A LA U.G.T.I C.N.T.

«Reunits en Assemblea els treballadors de la casa Macias Boix i Amat E. C. han acordat per unanimitat adreçar-se a les Sindicats C.N.T. i U.G.T. demanant-los que no cessin en las gestions d'unificar els dos Sindicats en un sol, en benefici de la classe treballadora i creient al mateix temps que una vegada aconseguit això, s'haurà donat un pas de gegant per l'esclafament del feixisme assassí.»

EL SECRETARI GENERAL DEL P.S.U. JOAN COMORERA, A LA NOSTRA CIUTAT.

El Radi local del Partit Socialista Unificat assabenta al poble terrassenc, que el proper dijous, a les 10 en punt de la nit, el Secretari General del P. S. U. En Joan Comorera, donarà una important conferència en el Teatre Alegria, en la qual tractarà sobre el tems: «Política actual».

Tots els ciutadans podran assistir a aquest transcendental acte.

No hay comentarios: