sábado, 3 de julio de 2021

L’Acció, edició dilluns, 14 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

Els perills de la «pellingada»

Quan va venir la República, que va venir sense sang i sense aldarulls, els «revolucionaris» autèntics varen dir que no havíem fet res de bo, perquè no havíem escapçat uns quants caps. Això d’escapçar caps, és una cosa que no guixa gaire entre els republicans, autèntics, perquè considerem com molt bé diu aquell adagi nostrat, que, «de porc i d’escapçador se n'ha de venir de mena» i per no escapçar. àdhuc ens abstenim de jugar a la «manilla» i de menjar conill o pollastre, ara sobretot.

Si heu llegit les bestieses que s'han dit des de la premsa, tot han estat càrrecs contra aquells qui no van fer una bona «pellingada» pel 14 d'abril, car d'aquesta manera ens hauríem estalviat l'aixecament facciós de la militarada del capitalisme i de la clericalia.

Potser si...

Ara ja ho hem fet. Hem mort burgesos, capellans i militars. Tots els qui hem cregut que estaven complicats en el moviment, i posats a fer feina no ens ha vingut d'un pam, ni d'una cana. Els palaus dels burgesos han estat saquejats, els temples derruïts i els negocis intervinguts. Però, fillets meus això del capitalisme es veu que és un mal gram que com més l'arrenques més en surt. La vella burgesia ha tret nous plançons de l’esbrancada. Uns nous capitalistes, uns nous burgesos «ricos de nuevo» com dèiem antany, han sorgit del cataclisme, que és un gust.

Durant aquests onze mesos n'hem vist de tota mena. Hom pensava: Això serà una fuga i d’ací un quan temps tothom es reintegrarà a llur treball. Però fillets, no ha estat pas així. Es tan bonic passejar-se en cotxe, sobretot quan no s'ha tingut de pagar, o de viure en palaus amb moblatge «incautats» sense gaires maldecaps, i encara cobrar d’ací i d’allà comptant al mateix temps amb una pometa per la sed, que dit sigui de pas, també és incautada, que qualsevol torni a la fàbrica o al taller.

hom diu que això només té un remei: Una altra «pellingada». Però, jo us dic que de cap de les maneres. D’ací a deu mesos tornaríem estar iguals perquè ja us he dit que això és com un mal gram que com més se'n talla més en neix.

BURXA.

Natalici.

La vídua del malaguanyat militant d'Esquerra i valent lluitador Pere Sagrado, mort en accident a la nostra ciutat i l'enterrament del qual va constituir una demostració palesa de la gran estima que tothom li professava, ha infantat avui un formós infant el qual gaudeix de perfecta salut.

Ja no cal dir com ens felicitem d'aquesta nova i fem vots perquè el menut sigui el fidel retrat del seu pare, valent esquerra i ciutadà honorable.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

PAGAMENT A LA CUINA POPULAR.

Es posa en coneixement de tots els qui posseeixen «vals» de la Cuina Popular del 26 d'abril al 1 de maig que passin a liquidar-los. Han de presentar factura i els corresponents rebuts.

NOTA DE LA CONSELLERIA D'AGRICULTURA.

Assabentada aquesta Conselleria d'Agricultura, que alguns posseïdors de permisos per a cultivar terres i les tenen abandonades, posa en coneixement dels esmentats, l'obligació que tenen de passar per aquestes Oficines, Milícies Catalanes 36, a fer lliurament del pertinent permís, a fi de no entorpir el legal funcionament d'aquestes Oficines, així com el rigorós control de les terres  cedides al seu cultiu.

Queda ben entès que els qui retinguin indegudament el seu permís, a desgrat de la present comunicació, incorreran en el perjudici que les circumstàncies del moment aconsellin.

VENDA DE SABÓ.

Aquesta Conselleria assabenta als posseïdors dels carnets 7.500 al  8.300 que podran adquirir sabó, demà dimarts en el establiment següent:

Miquel Gassol, Raval 62.

La venda s’efectuarà amb la presentació del carnet de racionament, i hom lliurarà el tiquet del sabó corresponent al dia 15 de juny.

Fins a quatre familiars, mig quilo i de cinc a més familiars, un quilo.

Anunci oficial

ACORD IMPORTANT

La Comissió Permanent de Consell Municipal de la ciutat de Terrassa, en la sessió ordinària de primera convocatòria celebrada el proppassat dimecres, dia 9 del mes que som, entre altres acords adoptats el següent:

Ratificar l'acord de la Comissió Municipal d'Obres i Vivenda, referent a la subsistent obligació per part de les entitats polítiques i sindicals i de totes les Empreses Col·lectivitzades, que es l’actiu de les mateixes no figuri la partida corresponent al valor de l’immoble per elles ocupat, procedent aquest d'abans del 19 de juliol proppassat, d'abonar a la Comissió encarregada a aquesta ciutat de l’Administració i Control de la Propietat Urbana, l'import dels respectius lloguers, de conformitat amb el decret de la Generalitat de Catalunya de data 22 del proppassat mes de març, que regula el funcionament de la Comissió especial esmentada; condicionant aital acord en quant respecte a les organitzacions polítiques i sindicals, en el sentit de què respectant allò establert de comú acord en el primitiu Comitè d'Enllaç Antifeixista, els partits polítics integrants del Front Antifeixista, podran continuar ocupant cadascun una finca urbana sense satisfer cap lloguer per la mateixa, si bé essent del seu càrrec les despeses per contribució urbana, arbitris municipals, serveis, conservació, etc., que per tots els altres edificis o locals que ocupin deuran pagar el lloguer corresponent; i en quanta es organitzacions sindicals, en atenció a les seves majors necessitats donats els seus peculiars fins i el gran nombre d'afiliats amb què compten, que pel Comitè d'Enllaç de les mateixes amb un sentit de responsabilitat i d'acord amb la Comissió d'Obres i Vivenda, os determini en raó a les seves respectives necessitats i circumstàncies, el nombre de locals de què podran disposar sense obligació de pagament del corresponent lloguer, encara que corrent també al seu càrrec les despeses abans indicades.

El que es posa en general coneixement de les organitzacions polítiques i sindicals, a les quals pugui afectar, així com les Empreses Col·lectivitzades i entitats particulars.

Terrassa, 11 de juny del 1937.— El President del Consell Municipal, Jaume Figueres.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a I'esmentat Dispensari:

Salvador Beltran de 16 anys d'edat i amb domicili al carrer de 1er. de maig 64, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia erosions i escoriacions al braç i avant-braç esquerre.

Vicenç Cortijo de 21 anys, de resultes d'una caiguda ha estat curat de ferides inciso-contuses al llavi, nas, etc., xoc traumàtic fractura de la clavícula dreta. Ha passat al seu domicili Angel Guimerà 89.

Manuel González de 5 anys, a causa d'haver-lo atropellat una bicicleta, presentava forta contusió al braç dret. Ha estat traslladat al seu domicili Colón 248.

AVIONS SOBRE LA NOSTRA CIUTAT.

Ahir al capvespre la nostra ciutat fou sobtada pel renou d'uns avions que s'apropaven volant a no gaire altura.

Efectivament es tractava de cinc avions ales rojes que donaren algunes voltes damunt la ciutat.

De moment hi va haver un xic d'esverament, però en veure que les sirenes d'alarma restaven mudes, la tranquil·litat va tornar a renéixer entre els ciutadans.

Hem sabut avui que els quinze avions que volaren damunt Terrassa eren de la base de Sabadell que efectuaven proves.

No hay comentarios: