domingo, 11 de julio de 2021

Front, edició de dijous, 17 Juny 1937, pàg. 2

 

Sang als carrers de la ciutat...

Superant-nos a la impressió primera de la tragèdia desenrotllada ahir a la nit a la nostra ciutat, l analitzant serenament els fets ocorreguts hem de lamentar una vegada més que sigui possible viure en un clima moral que permeti la possibilitat d'uns successos tan dolorosos com els que registrem.

Hi ha un mort i dos ferits, Hi ha hagut un executor. Ignorem a hores d'ara els veritables motius que provocaren la catàstrofe. Les autoritats judicials i la policia tindran tots els elements necessaris per esbrinar la qüestió a fons.

Considerem aquest fet imparcialment. Voler derivar aquests fets luctuosos cap a una finalitat política ho considerem una indignitat. Especular amb unes víctimes és criminal. Atiar i encendre les passions a recés d'aquesta desgràcia ho trobem inqualificable.

Els homes que tenen la responsabilitat de govern, són els primers obligats a tenir serenitat. Serenitat, no és pas sinònim d'impunitat. La mateixa diàfana claredat amb què s'han desenrotllat els fels, obliguen encara més a un ràpid i just desenllaç.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Josep Moreno, de 16 anys d'edat i amb domicili al Passeig García Hernàndez ha estat curat de resultes d'una caiguda, de ferida i escoriacions al genoll dret. Ha passat al seu domicili.

Miquel Boada, de 31 anys, i amb domicili al carrer Esteve Mas. 49, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida de bala amb fractura de la clavícula esquerra. Ha estat hospitalitzat.

Maria Cortés, de 34 anys d'edat, ha estat curada de ferida de hala al genoll dret amb entrada per la part Interior i sortida per la posterior. Ha estat hospitalitzada.

A causa d'haver-la atropellat un carro ha estat curada la ciutadana Paz Claramunt, la qual presentava contusions i escoriacions al genoll dret. Ha passat al seu domicili. Cantaré, 11.

EXCURSIÓ DE, L'A. E. M. A. O. T. A SANT LLORENÇ DEL MUNT

EI proper diumenge, dia 20 s'efectuarà aquesta excursió. Sortida a un quart de cinc del matí de la Plaça de Jacint Verdaguer pels qui vulguin anar a peu, i a les 6 del matí a la Plaça Clavé, pels qui vulguin anar en cotxe, per tal de trobar-se tots plegats a dos quarts de set a Can Robert.

Els lamentables i dolorosos fets d'ahir nit

Resultaren ferits el Conseller Municipal de Finances, Miquel Boada, la ciutadana Maria Cortés i mort el militant d'E. R. C. Joan Graells i Crous

Ahir aproximadament a les nou del vespre circulà insistentment per la nostra ciutat la nova d'haver-se produït uns fets luctuosos dels quals havien estat víctimes destacats elements d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Concretada la notícia en els centres oficials es confirmà que havia estat mort el militant d'E. R. C. Joan Graells Crous per un guàrdia de seguretat prop del seu domicili, i que resultaren ferits en una altra agressió davant de l'Ajuntament, el Conseller Municipal dc Finances Miquel Boada i Maria Cortés que passava casualment per allà.

Recollides diverses versions que circulaven ahir i avui sobre el desenrotllament dels fets tràgics, i no havent estat facilitada una explicació oficial dels successos, i entenent que la disparitat d'apreciacions podria originar derivacions enutjoses i per facilitar la tasca dels encarregats d'esbrinar la culpabilitat dels fets, ens abstenim de publicar cap ressenyament, encara que en resulti perjudicada la nostra informació.

IMPORTANT NOTA DEL CONSELL MUNICIPAL RAN DELS FETS TRÀGICS D'ANIT

Els qui sotasignen, President del Consell Municipal i representants de les minories municipals de l'Esquerra Republicana de Catalunya. C.N.T., U.G.T., Unió de Rabassaires i Acció Catalana reunits, en caràcter urgent al despatx de la Presidència del Consell Municipal, junt amb altres consellers de les mateixes minories per a tractar dels tràgics i condemnables fets d'aquesta nit, acorden:

1 Condemnar enèrgicament l'agressió de què han estat víctimes per part d'un guàrdia de Seguretat i a les mateixes portes de l'Ajuntament, ets Consellers Regidors d'aquest Municipi Miquel Boada l Francesc d'A. Graells. de la qual ha resultat greument ferit el primer i també ferida de pronòstic reservat una veïna de la nostra ciutat. I tenint en compte a l'esmentat company del Consell Municipal havia ja donat a conèixer la seva personalitat ran del fet anterior en que el mateix guàrdia de Seguretat havia disparat contra l'ex-vocal adjunt d'aquest Consell, en Joan Graells i Crous, ocasionant-li la mort, el fet de l'agressió contra els citats consellers Regidors és de molta gravetat.

2 Esperar que els encarregats de fer justícia sabran ocupar el seu lloc, tal com reclamen les delicades hores presents per a prestigiar així el règim i fer possible que el poble vegi els seus anhels satisfets.

3 Complaure's de la bona disposició del Delegat d'Ordre Públic del Govern de la República que ha tramès ràpidament força a Terrassa per tal de garantir l'ordre i amb el ferm propòsit—així manifestat pel cap de la força ací desplaçada— de que es faci justícia per damunt de tot.

En lamentar les víctimes caigudes i en protestar dels fets ocorreguts bo i esperant plena JUSTÍCIA no ho fem emportats per passions, sinó pel contrari, amb l'anhel de palesar que tols els antifeixistes ens sentim units en les hores difícils i que desitgem vivament que ningú pugui impunement matar i ferir homes de provat antifeixisme creant abismes de sang entre els sectors que treballen junts en l'obra magna de fer de Terrassa una ciutat digna de la lluita que tots els homes lliures sostenim contra el feixisme invasor.

Terrassa, a dos quarts de cinc de la matinada del dia 17 de juny del 1937.

President del Consell Municipal, Jaume Figueres. Esquerra Republicana de Catalunya, M. Palet Martí. C. N. T., Enric Aldave. U. G. T., Miquel Domingo, Unió de Rabassaires, Enric Torres Acció Catalana, Joan Montfort.

TELEGRAMES CURSATS

Consell Municipal a Conseller de Justícia de la Generalitat. — Consell Municipal Terrassa considerant-se ultratjat per agressió deliberadament efectuada per agent autoritat a les persones de dos consellers regidors i una veïna us demano enèrgicament, ensems que amb tot respecte, es faci justícia. President Consell Municipal, Figueres. Per U.G.T., Puig. Per Unió Rabassaires Torres. Per Acció Catalana, Garriga. Per C.N.T,, Sàbat.

Consell Municipal a President de la Generalitat. — Consell Municipal Terrassa exigeix esbrini màxima urgència culpabilitat autor o encobridors d'assassinat del conseller Graells i agressió que fou víctima Conseller de Finances Miquel Boada, resultant també ferida una veïna. President del Consell Municipal, Figueres, Per U.G.T., Puig. Per Unió Rabassaires, Torres. Per Acció Catalana, Garriga. Per C.N.T., Sàbat,

Consejo Municipal a Ministro Gobernación. — Anoche guardia asalto destacamento ésta, asesinó vocal Consejero y agredió dos Consejeros Regidores hiriendo uno y una mujer. Hecho ocurrido frente Ayuntamiento, Pedimos justicio inexorable y depuración Cuerpos Armados, Presidente Consejo Municipal. Figueras. Por U.G.T., Puig, Por Unión Rabassaires, Torres. Por Acció Catalana, Garriga, Por C. N. T.. Sàbat.

Consejo Municipal a Presidente Consejo Ministros. — Al protestar vil asesinato por abuso autoridad guardia asalto destacamento ésta costado un muerto y dos heridos graves personas antifascistas pedimos no impere espíritu cuerpo y que Justicia Popular sea Inexorable. Presidente Consejo Municipal, Figueras. Por U.G.T. Puig. Por Unió Rabassaires, Torres, Por Acció Catalana, Garriga, Por C.N.T., Sàbat.

LA MINORIA MUNICIPAL DEL P. O. U. M. S'ADHEREIX A LA NOTA DE PROTESTA DEL CONSELL MUNICIPAL

Encara que els nostres representants han estat impossibilitats d'assistir a la reunió de minories celebrada aquesta matinada, en la que s'han acordat lamentar oficialment els successos d'ahir a la nit, la minoria municipal del P. O. U. M. Es solidaritza amb les restants minories en la nota de protesta que ha fet pública el Consell Municipal.

DEMÀ A LA TARDA S'EFECTUARÀ L'ENTERRAMENT DEL MILITANT D'E. R. C. JOAN GRAELLS CROUS

Després d'efectuar les diligències judicials pertinents el cadàver de Joan Graells Crous ha estat traslladat a la capella ardent instal·lada a la Casa dcl Poble, on continuarà demà divendres a les sis de la tarda.

PROTESTA DE L'ASSOCIACIÓ D'EMPLEATS I TÈCNICS U. G. T. SOBRE ELS FETS D'ANIT

Protestem enèrgicament de l'agressió de què foren víctimes el Vicepresident d'aquesta Associació d'E. i T. company Francesc Graells i Crous, que resultà il·lès, el President de la Secció d'Escriptori i Magatzem company Miquel Boada i Carreres, que resultà greument ferit i l'actiu militant de la U. G. T. i germà del primer, company Joan, Graells i Crous, que resultà mort.

I en fer pública la nostra més enèrgica protesta, exigim que la Justícia caigui implacablement damunt l'autor i inductors de tes agressions que han occit a tan estimats i valuosos companys, l'antifeixisme dels quals és indiscutible.

Terrassa, 17 de juny del 1937.

La Junta Provisional de l'Associació d'E. i T. (U. G. T.)

No hay comentarios: