martes, 13 de julio de 2021

L’Acció, edició divendres, 18 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l'hora

Els Jutges íntegres.

Anatole France, té un conte que porta aquest mateix títol i en el qual i surt un personatge que diu que de Jutge íntegre no n'ha vist més que en pintura.

Nosaltres, però, a Terrassa n'hi podríem ensenyar algun que ho és de debò. Cal dir que aquesta bella suggerència ens esdevenia ran de la mort del company Graells enterrat avui.

Evidentment, el cadàver del caigut va restar més de tres bores a terra perquè el senyor jutge encara no s'havia presentat a aixecar el cadàver.

La gent s'indignava de mala manera, i protestava que era un gust.

On s’és vist però, que un jutge com cal, un jutge amb tots els ets i uts porti pressa com si fos un vulgar camàlic? I la gravetat i la parsimònia protocol·lària on aniria a parar?

Jo sempre m'he imaginat que els jutges son persones greus, que van poc a poc i tot bo sospesen amb una característica lentitud, no els vingueu amb renous, perquè sospesar la balança justiciera no és cosa de presses. Es podria desballestar.

Oi més, com quedaria la forma tradicional d'arribar sempre tard sobre tot quan es tracta de procedir a l'aixecament d'un cadàver?

La tradició és la tradició, i tot això cal que ho tinguin en compte tots aquells que l'altra dia s'enfadaren i que creient-se molt humanitaris—i deixeu-me alabar el seu gest,—engegaren en orris la legalitat i aixecaren sense gaires embuts el cos del company volgut traslladant-lo a la seva llar.

Ara que aquest fet demostra una vegada més que l’espècie de jutges íntegres encara no s'ha perdut del tot.

BURXA.

Un expressiu telegrama dels Companys del Front.

Aquest migdia s'ha rebut un expressiu i enèrgic telegrama del front d'Aragó, signat per Aleix Costa, que diu així :

«Companys front exigeixen justícia contra emboscats assassins atemptat germans Graells, veritables antifeixistes defensors Catalunya.»

Notes de la Presidència municipal i conselleries

AVÍS OFICIAL

En virtut de telegrama urgent del General Cap de l'Exèrcit de l'Est, s'ordena la presentació dintre el termini de 48 hores al Negociat de Quintes d'aquest Ajuntament, de tots els Oficials de complement de les lleves mobilitzades dels anys 1931 al 1936, ambdós inclusiu.

Els qui no ho facin s'atendran a les conseqüències.

Notes diverses

UNA EXCURSIÓ A SANT LLORENÇ DEL MUNT.

Per al proper diumenge l'A. E. M. A. O. T. celebrarà una excursió a Sant Llorenç. Sortida a un quart de 5 del matí de la Plaça de Mossèn Jacint Verdaguer pels qui vulguin anar a peu, i a les 6 del mati de la Plaça de Clavé els qui vulguin anar amb cotxe, per tal de trobar-se tots plegats a dos quarts de 7 a Can Robert.

DONATIÜS AL CASAL DE L' INFANT «BUSQUETS».

La Brigada Municipal fa lliurament de 125 pessetes amb destí a l'esmentat casal.

També els obrers de la casa de gènere de punt Rafel E. C. (secció de filatura d'estam de Terrassa) han fet lliurament de 4 dotzenes de samarretes per als infants del mateix casal.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Amàlia Pastor de 18 anys d’edat amb domicili al carrer de Cervantes 113, la qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferides al colze dret i índex esquerre per caiguda al Parc Municipal.

RECTIFICACIÓ DELS TELEGRAMES CURSATS AHIR.

En els telegrames cursats ahir, el Gabinet de premsa s’oblidà publicar, en les entitats adherents, l’E.R. de C. però s'adverteix que en els telegrames enviats ja hi era.

RECAPTACIÓ DE CONTRIBUCIONS.

La contribució del 2on. trimestre d'enguany, s'està cobrant en el local de la Recaptació carrer de Puignovell núm. 13, tots els dies feiners (dissabtes inclusiu) de 9 a 12 del mati.

De la mort de Joan Graells

A la capella ardent aixecada en una dependència de la Casa del Poble ha estat exposat el cadàver del nostre malaguanyat company Graells. La capella està ornada amb banderes barrades de Catalunya i el seu cos ha estat embolcallat amb la bandera estelada.

Feien guàrdia permanent quatre militants, del grup Femení d'Esquerra i Companys d'Esquerra «Estat Català».

La desfilada d'ahir i d'avui ha estat enorme. Hom calcula que han passat davant de! cadàver mes de 10 mil persones fins al migdia d'avui. La quantitat de corones rebudes també és moli considerable. S'han emplenat una gran quantitat de plecs amb signatures dels visitants.

L'enterrament promet ésser una unànime i sentida manifestació de dol.

L' estat de Miquel Boada

Avui, Miquel Boada ha millorat. El seu estat és molt satisfactori sobretot tenint en compte que la ferida podia tenir fatals conseqüències per la proximitat en un pulmó esquerre. Sabem també que Maria Cortés està molt millorada.

REMITITS

FRATERNITAT REPUBLICANA FEDERAL (Partit Federal Ibèric)

Terrassa 17 de juny de 1937.

Companys del Comitè Executiu Local d'Esquerra Republicana.

Ciutat

Companys: Aquesta Junta Directiva davant el vil atemptat, que ha costat la vida del vostre militant, Joan Graells, i del qual ha resultat greument ferit el company Boada, també militant de la vostra organització, deu fer arribar fins a vosaltres la seva més enèrgica protesta, a l'ensems que fa vots per tal que es faci la deguda justícia, davant els fets que s'efectuen contra elements antifeixistes.

A l'ensems vos fa present la seva adhesió a l'acte de l'enterrament del company Graells.

Vos saluda.

Per la Junta Directiva, el President i el Secretari.

CENTRE CATALANISTA REPUBLICÀ

Company President del Comitè Executiu d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Ciutat

El Consell Directiu d'aquesta entitat s'associa a la protesta unànime de tot el poble antifeixista de Terrassa amb motiu del criminal atemptat de que foren víctimes els germans Graells i En Miquel Boada, a l'ensems que us tramet el seu condol pel tràgic traspàs de Joan Graells i Crous.

Rebeu el testimoni de la nostra adhesió.

Pel C. D. del C. C. R.—El Secretari.

Una denuncia

Què passa a la guixeta de la Estació del Nord?

Ens han denunciat que la Guixeta de l’Estació del Nord no accepten paper moneda de l’emissió feta pel nostre municipi. I que com no l’accepten si no en tenia d'altra us n'haureu d'entornar encara que se us escapi el tren.

Nosaltres teníem entès que aquests papers de pesseta eren de curs obligatori en tota la demarcació municipal de Terrassa. Es veu però que el qui despatxa bitllets a l’al·ludida estació encara no se n'ha assabentat.

Aquestes denuncies ens han vingut per dos o tres conductes, la qual cosa vol dir, que no és un fet isolat. Sabem també que l’única explicació que es dona quan hom protesta és aquesta:

Otro, otro, aprisa, que pase otro.

Realment pels catalans això ja és tota una explicació. Denunciem aquest fet al President del Consell Municipal, perquè aclareixi que hi ha d'aquesta anormalitat.

No hay comentarios: