sábado, 3 de julio de 2021

El Dia, edició de dilluns 14 de juny de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

Nota de la Presidència del Consell Municipal

Aquest migdia els representants dels diaris locals han estat cridats en el despatx de l'Alcaldia, on se'ls ha facilitat la nota següent del President del Consell Municipal:

Ara que les organitzacions antifeixistes de la ciutat van a la reorganització de l'Ajuntament, quan aquest regressa paulatinament a la normalitat que Catalunya espera dels decrets que la Generalitat ve divulgant, els quals tindran l’eficàcia de plasmar al nostre país una economia pròpia de concepció nova, aprofitant solament les començalls d'una situació decadent que rebé el cop de gràcia el 19 de juliol, escau a aquesta Presidència del Consell Municipal, fer un recompte de la situació del municipi. La qual, malgrat la Corporació ha hagut de mirar, durant deu mesos, en mig dels inconvenients propis de tot trontoll social, té encara perspectives falagueres que impulsaran noves activitats i portaran l'erari públic de Terrassa al bon concepte financer que venia gaudint fins a la data de la sublevació feixista.

Plau a aquesta Presidència de fer públiques aquestes declaracions, perquè amb el regrés lent, però ferm de la normalitat jurídica, ha d'imposar-se el fracàs del derrotisme. Som a l'hora que els averanys i les ironies han de desaparèixer, i per tant, el pessimisme d'aquells ciutadans que estimin Terrassa i sentin temences per la prosperitat de les, seves executòries municipals.

I doblement plau a aquesta Presidència, i tot el Consell Municipal antifeixista de poder-se adreçar a aquells organismes, institucions o particulars que per qualsevol concepte siguin creditors de l'Ajuntament i alguna vegada haguessin pogut tenir dubtes respecte la immediata efectivitat dels mateixos. La finança de la corporació té prou vitalitat per a atendre els seus compromisos—els d'ara i els futurs— amb la integritat de sempre, un cop sigui guanyat aquest col·lapse que ha tingut presa fins ara la vida pública de Catalunya.

Sense estar en un ímprobe detall crematístic, que per la seva complexitat podria semblar que hom tracta de camuflar la veritat, podem anunciar al poble de Terrassa que l'exercici ordinari interior s'ha clos amb un reduït dèficit, però cal tenir en compte que en el seu tancament s'han inclòs els superàvits d'exercicis interiors i apareixen encara, uns superàvits de mig milió de pessetes. Dada positiva, altrament, malgrat la baixa dels rendiments i la inesperada incrementació de les despeses.

Les activitats de les Conselleries Municipals que operen en el comerç i en la indústria donen aquestes dades, xifres ben satisfactòries i així tenim que la Conselleria d'Economia té actualment un actiu de 8.300,000 ptes., per un passiu do 5.700,000. ptes., amb un remanent favorable d'uns dos milions i mig de ptes. A la Conselleria de Proveïments,, també existeix un saldo favorable d'unes 80.000 ptes.

El Govern de València, pel capítol de refugiats, deu a l'Ajuntament unes 140.000 ptes. i així mateix el Ministeri de Defensa per raó de ferits, mutilats i malalts assistits, avui al Hospital Militar d'aquesta ciutat, la qual té un descobert d'unes 140.000 ptes., que serà fet efectiu dintre breus dies

Ja fa dies que la Comissió de Finances elabora un eficaç projecte d'impostos menors, el qual, aprovat pel Consell Municipal, fou lliurat a la direcció d'Hisendes Locals de la Generalitat per a la seva acció. Impostos equitatius i lògics, que poden donar bon producte i que no esdevindran impopulars per ésser carregats damunt allò que hom pot considerar de luxe en la vida de la urbs.

El Consell Municipal, amb el bon anhel de tot els seus components, uns i altres, va de pressa a l'equilibri definitiu d'acord amb el ritme que imposen les circumstancies.

Per altra banda el rossec d’autor no és tan crescut ni de bon tros com la fantasia popular hagi pogut creure’s, exaltada i exacerbada com ha estat durant els passats temps. Perquè, malgrat les insòlites càrregues que ha hagut de subvenir aquest Consell Municipal en l'aspecte Cultural, d'Assistència Social, Sanatori Mèdic-Quirúrgic, Cuina Popular, Casal dels Infants, Casal dels Vells, Obres Públiques, Condicionament. Acolliment a la tropa Popular i etc., la urna deutora del qual dóna un total d'unes 700.000 ptes., xifra de les més reduïdes entre els Ajuntaments catalans d'idèntica capacitat al nostre.

Es amb orgull que aquesta Presidència, i amb ella el Consell Municipal, constata la seva situació i la fa pública perquè es vegi que al costat de la normalitat de l'Ordre Públic a la rereguarda, que cada dia és més sensible, s'accentua i s'afina el bon desenvolupament dels diners municipals.

DISSOLUCIÓ DE LA SOCIETAT DEMOCRÀTICA DE LA DEFENSA CIVIL.

"Amb aquesta circular ens plau comunicar-vos els acords presos en la reunió efectuada per aquesta entitat el dia 23 de maig, a les 11 del matí a l’Orfeó Terrassa".

Com sabeu en dita reunió es va tractar de la necessitat de continuar subsistint "La Societat Democràtica la Defensa Civil" o de la seva dissolució definitiva. I després d'una ampla discussió, s'acordà per majoria de vots, dissoldre-la per entendre que ja no responia als moments històrics que ens ha portat la insurrecció feixista.

A més, es va prendre en consideració la conveniència de nomenar una Comissió liquidadora dels fons que queden en caixa. Aquesta Comissió tindrà el comès de pagar a les famílies d'algun soci que es morí, l'enterrament ta com s'ha vingut fent fins el moment. Per tant, en el cas de defunció d'algun soci, els familiars podran dirigir-se a qualsevol company de la Comissió liquidadora que pagarà mentre hi hagi pessetes. Els noms y adreces dels companys de la Comissió són:

Ricard Domènec, carretera Rubí, 67; Baptista Querol, Galileu. 28; Joan Navarro, Avinyó, 27; Espartacus Puig, Blasco de Garay. 140.

Existència en caixa, 1.318'79 pessetes. Deutors: el soci número 59, 400; el soci número 60. 175'25 ptes.

UNA AMBULÀNCIA LOCAL SURT CAP EL FRONT.

La matinada del dissabte passat, complint ordres de la superioritat, va sortir cap a Barcelona per reunir-se amb altres Ambulàncies i personal destinats al front en servei de Creu Roja, el cotxe Ambulància Ford i tres camillers de la Brigada del Comitè Local de la Creu Roja, els companys .Antoni Pérez, conductor xofer, Alexandre Esteve i Santiago Vilalta.

Als innombrables sacrificis que porta a terme el personal de la Creu Roja hi hem d'afegir el d'aquests companys que, conscients dels seus deures envers la humanitat no han dubtat a prestar-se voluntàriament per a marxar amb l'ambulància d'aquesta ciutat a les ordres de la Creu Roja per a prestar el seu ajut als malalts i ferits en campanya.

Poble de Terrassa: Tingues en compte l'actuació noble, humana, incansable de la Creu Roja i no li neguis el teu suport moral i material, més ara que per estendre la seva humanitària missió al front, veu desmembrat el seu material sanitari trametent-hi una de les dues ambulàncies que posseeix, i els seus homes com sempre, no dubten un instant quan es tracta d'ajudar al que ho necessita.

La Creu Roja no pot desatendre més el servei de la població i pobles del districte per trasllat de malalts, ferits, etc. i amb motiu de possibles contingències. Necessita comptar amb material suficient i per tant, si fos possible cobrir la baixa de l'ambulància que ha hagut de marxar al front, seria quelcom d’admirable que el Comitè Local i tot el poble de Terrassa agrairà.

NOTA DE LA CONSELLERIA D'AGRICULTURA.

Assabentada aquesta Conselleria d'Agricultura que alguns posseïdors de permisos por a cultivar terres les tenen abandonades, posa a coneixement dels esmentats, l'obligació que tenen de passar per aquestes Oficines. Milícies Catalanes, 36, a fer lliurament del pertinent permís, a fi de no entorpir el legal funcionament d'aquestes Oficines, així com el rigorós control de les terres cedides al seu cultiu.

Queda ben entès que els qui retinguin indegudament el seu permís, a desgrat de la present comunicació, incorreran en el perjudici que les circumstàncies del moment aconsellin.

No hay comentarios: