sábado, 3 de julio de 2021

Front, edició de dilluns, 14 Juny 1937, pàg. 2

 

Avions sobre Terrassa

La posta d'ahir vingué acompanyada per la visita que una colla d'avions feu sobre la nostra ciutat. En aquestes circumstàncies, en què els avions fan tantes maldats i tantes destrosses, el veure venir dues esquadres d'avions, no es pas per tranquil·litzar a tothom. I menys tranquil·litza el fet de veure com es van acostant, i com van evolucionant a poca alçada per damunt de la ciutat. Moltes persones que els contemplaven, devien esperar ansioses el moment que comencessin a llançar bombes per a fugir horroritzades a amagar-se on poguessin. Molls cors devien estar a punt d'estremir-se. Molta gent devia començar a pensar en la utilitat dels refugis contra els atacs aeris, o devien procurar de recordar mentalment les instruccions que per aquests casos ha passat darrerament la Junta de la Defensa Passiva Organitzada.

Doncs bé, els que saben distingir els avions negres dels avions rojos, quan van veure els colors de la bandera, ja van respirar tranquils. Eren tots nostres i tot seguit començà la reacció, van fugir aquells negres pensaments que encomanava la temença del perill. Prou pensar en refugis, prou mirar atentament per veure caure la primera bomba, prou imaginar-se sorolls d'explosions i crits de ferits. Prou visions tràgiques! Eren nostres i això encomanava alegria i confiança i també uns altres pensaments. Pobres feixistes! Com els aixafa amb molts avions com aquests que ens han visitat!

Però, malgrat tot. encara que aquells avions fossin nostres i que després de l'ensurt vàgim tenir una alegria, val més, molt més que sense perdre la seguretat en la nostra aviació, no descuidem la defensa contra la dels nostres enemics. Les dues coses plegades —fomentar i augmentar la nostra aviació i defensar-nos de la facciosa— ens han de dur la victòria més ràpida i menys dolorosa. Recordem-ho sempre.

M.

UNA AMBULÀNCIA DE LA CREU ROJA LOCAL SURT CAP AL FRONT

En la matinada del dissabte passat, complint ordres de la superioritat, va sortir cap a Barcelona per reunir-se amb altres ambulàncies i personal destinats al front en servei de Creu Roja, el cotxe ambulància Ford i tres camillers de la brigada del Comitè Local de la Creu Roja, els companys Antoni Pérez. conductor xofer; Alexandre Esteve i Santiago Vilalta.

Als innombrables sacrificis que porta a terme el personal de la Creu Roja hi hem d’afegir el d’aquests companys que, conscients dels seus deures envers la humanitat no han dubtat a prestar-se voluntàriament per a marxar amb l’ambulància d'aquesta ciutat a les ordres de la Creu Roja per a prestar el seu ajut als malalts i ferits en campanya.

Poble de Terrassa: Tingues en compte l'actuació noble, humana, incansable de la Creu Roja i no li neguis el teu suport moral i material, més ara que per estendre la seva humanitària missió al front, veu desmembrat el seu material sanitari trametent-hi una de les dues ambulàncies  que posseeix, i els seus homes com sempre, no dubten un instant quan es tracta d'ajudar al qui ho necessita.

La Creu Roja no pot desatendre a més el servei de la població i pobles del districte per trasllat de malalts, ferits, etc i amb motiu de possibles contingències. Necessita tenir el material suficient i, per tant, si fos possible cobrir la baixa de l'ambulància que ha hagut de marxar al front seria quelcom d'admirable que el Comitè Local i tot el poble de Terrassa agrairà.

FACILITATS PER INSTAL·LAR GUARDERIES PER INFANTS A LES FÀBRIQUES

Havent-se assabentat aquesta Institució que en algunes fàbriques es té el propòsit d'instal·lar-hi Guarderies pels infants de les obreres, el Segell Pro Infància posa en coneixement de tots els nuclis obrers que desitgin portar a terme aquesta elogiosa obra, que està a llur disposició per a facilitar-les desinteressadament el concurs dc personal tècnic, facultatiu i especialitzat pel que fa referència a la Instal·lació de les esmentades Guarderies, així com pel funcionament i cura de les mateixes, podent-se adreçar a les Oficines del Segell Pro Infància (Consell de Cent 365, telèfon 24701).

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'han registrat els següents accidents:

Salvador Beltran, de 16 anys d'edat, i amb domicili al carrer de Primer de Maig, 64, el qual presentava erosions i escoriacions al braç i avantbraç esquerre.

Vicenç Cortijo, de 21 anys, de resultes d'una caiguda ha estat curat de ferides Inciso-contuses al llavi, nas, etc.. xoc traumàtic i fractura de la clavícula dreta. Ha passat al seu domicili. Angel Guimerà. 89.

Manuel Gonzalez, de 5 anys, a causa d'haver-lo atropellat una bicicleta presentava forta contusió al braç dret. Ha estat traslladat al seu domicili. Colom, 248.

LLIBRES PER ALS FERITS

Hom ha atès les consignes. L'Agrupament de Minyons de Muntanya (Boy Scouts de Catalunya) ha rebut durant aquests dies un bon nombre de llibres destinats als hospitals i milicians del front, do procedències les mes diverses.

Volem esmentar aquí el donatiu que els obrers de la fàbrica de gèneres de punt Verdera, ha fet, per valor de cent pessetes, en llibres amb destí als hospitalitzats de guerra.

Heus ací un gest que haurien d'imitar les altres cases que comprenguin el valor d'un llibre en mans d’un ferit.

Recordeu que a Milícies Catalanes. 41, els Minyons dc Muntanya (Boy Scouts de Catalunya) reben sempre tota mena dc donatius pels Hospitals i el front.

SI NO CULTIVEU LA TERRA LLIUREU EL PERMÍS

Assabentada aquesta Conselleria d'Agricultura, que alguns posseïdors de permisos per cultivar terres les tenen abandonades, posa en coneixement dels esmentats, l'obligació que han de passar per aquestes oficines. Milícies Catalanes, 36, a fer lliurament del pertinent permís a fi de no entorpir el legal funcionament d'aquestes Oficines així com el rigorós control de les terres cedides al seu cultiu.

Queda ben entès que els qui retinguin indegudament el seu permís, a desgrat de la present comunicació, incorreran en el perjudici que les circumstàncies del moment aconsellin.

EL PRESIDENT DEL CONSELL MUNICIPAL OPINA EN UNA LLARGA NOTA DEL GABI-NET DE PREMSA

Segons es transcriu en una nota del Gabinet de Premsa del Consell Municipal, aquest migdia els representants dels diaris locals han estat cridats en el despatx de l'Alcaldia, on se'ls ha facilitat una nota molt llarga del President del Consell Municipal, en la que aquest es congratula de la magnifico tasca efectuada en els llargs mesos que ha tingut la responsabilitat de la direcció dels afers de la ciutat, remarcant sobretot l'afinament del "bon desenvolupament dels diners municipals", segons precisa declaració de la llarga nota del Gabinet de Premsa.

Com que avui ens manca espai, demà publicarem íntegrament la nota del Gabinet al·ludit i donarem a conèixer l'opinió del President del Consell Municipal de Terrassa.

IMPORTANTS REUNIONS DE LA SECCIÓ LOCAL DEL P. O. U. M.

Per tal de tractar i discutir les tesis i esmenes presentades per al II Congrés del nostre Partit que començarà et proper dia 19 del corrent a Barcelona, es convoca a tots els afiliats a les reunions que es celebraran els propers dimarts, dimecres, dijous i divendres a dos quarts de set de la tarda i a les deu de la nit en el local social. Joaquim Maurín, 40.

No hay comentarios: