lunes, 5 de julio de 2021

Front, edició de dimarts, 15 Juny 1937, pàg. 2

 

Ara sí que va de debò

Molts anys de demanar-ho amb una paciència digna del millor elogi, be val que al capdavall hom concedeixi el favor reclamat. Si més no per encoratjar als que sempre demanen i mai no se'ls concedeix res.

Enguany tindrem hora d'estiu. Els periodistes que vetllant per la salut general del poble demanaven insistentment que es decretés aquesta mesura, podem estar contents. Han estat escoltats per aquesta vegada, Si l’any que ve no se'n fa cas, que es resignin i es facin l'efecte que després d’altres tants anys de demanar-ho amb lògica i convicció, els tornarà a ésser concedit.

Però, nosaltres, que sempre hem estat; partidaris d'aquesta mesura. que obliga si més no als individus a viure més d'acord amb la naturalesa, rectificant quan menys en una hora el noctambulisme que tenim tan arrelat, ens preguntem si tothom sabrà treure el degut profit d'aquesta innovació. Perquè, en part ens temem que hi haurà qui. D’acord amb el seu actual tren de vida, trobarà un motiu per rondinar en el canvi que demà a les vint-i-tres hores es farà.

Actualment, en què fins a les vuit és clar amb la modificació horària representarà que a les cinc de la tarda les fàbriques plegaran. Quedaran encara tres hores de bona claror. Què fer? Els hortolans amateurs segurament es dedicaran al maneig de l'aixada. Els estudiants estudiaran. els que actuen en sindicats hi romandran més temps, els nedadors aniran a la piscina, els "culs de cafè" podran discutir més estona. Ens temem que tothom qui podria trobar un al·licient per canviar la manera de perdre les hores, per una manera d'aprofitar-les, es limitarà a ampliar l'espai dels seus ocis. I quedarem igual que abans. Cadascú continuarà fent exactament les mateixes coses que feia i el món rutllarà idènticament. però els fets es produiran una hora abans.

l, tanmateix, és una pensió magnífica pels que de tant en tant fan propòsits de canviar de vida. Poden fer una nova provatura, i qui sap si aquesta vegada reeixiran els seus propòsits.

Apa, doncs, a treballar. Tenim molta feina a fer, tan individualment com col·lectivament. El que cal és només que cadascú en particular i tots en conjunt, ens n'adonem i sapiguem encarrilar-la.

M.

ENCARA ES COBRA LA CONTRIBUCIÓ

Es recorda novament que la Contribució del segon trimestre d'enguany, s'està cobrant tots els dies feiners (dissabtes inclusius) en el local de la Recaptació, carrer de Puignovell, 13, de nou a dotze del matí.

AJUT ALS ESTABLIMENTS BENÈFICS

El Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut el següent donatiu:

Amb destí a la clínica d'aquest establiment, la Col·lectivitat de Rajolers, ha fet lliurament, de 12 quilos i mig de sucre, i 8 i mig d'oli. L'Administrador fa públic el seu agraïment i desitja que tingui aquest gest forces Imitadors.

FESTIVAL A PROFIT DELS FERITS I MUTILATS DE GUERRA

El dimecres, dia 16 de juny tindrà lloc en el Teatre Alegria un magnífic festival a profit de la Federació de Mutilats, Ferits i Malalts de guerra, organitzat pel Grup Germanor, Grup Excursionista Egara, Centre Aragonès i Joventut Terrassenca. L'ordre del programa serà el següent:

1. Ballets a càrrec de la S. C. Joventut Terrassenca.

2. Rondalles i cant, a càrrec de la Rondalla i cantadors del Centre Aragonès.

3. Teatre, posant-se en escena l'obra d'Amadeu Aragay "Terra Nostra" a càrrec del Grup Germanor i de la Secció Artística del G. E. Egara.

Cal que tots els terrassencs comprenguin el deure que tenen d'assistir en aquest festival, ajudant així d'una manera eficaç i humana ais que han sacrificat sense egoismes el seu esdevenidor i la seva salut lluitant per la llibertat de tots nosaltres.

EL NOU LOCAL DE L'A.E.M.A.O.T.

S'avisa als companys socis de l'A. E. M. A. O. T. i al públic en general, que a partir del dia d'avui l'estatge suplementari d'aquesta Associació ha quedat instal·lat en l'edifici de l'ex-Escola Municipal de Música, Plaça de Mn. J. Verdaguer, 15.

Hores en què serà obert: Tots els dies de 7 a 8 del vespre (dissabtes de 3 a 8).

El que es posa en coneixement de tots per els efectes oportuns.

CREU ROJA ESPANYOLA

Relació de serveis efectuats durant el mes de maig de 1937:

Serveis locals:

Trasllat de malalts i ferits a Hospitals i Sanatoris d'aquesta ciutat, 24; trasllat de malalts i ferits a Dispensaris i Clíniques d'aquesta ciutat. 4; trasllat de cadàvers al dipòsit Judicial, 1; auxiliats a la via pública. 4; auxiliats al seu domicili, 3.

Serveis fora d'aquesta ciutat:

Trasllat de malalts í ferits de Terrassa, a Barcelona, 1; id. de Terrassa a Olesa, 1; Id. de Id. a Rellinars, 2; Id de Barcelona a Terrassa, 3; Id. de Id. a Viladecavalls. 2; Id. de Id. 3 Rellinars. 1; Id. de Martorell a Terrassa. 1; Id. de Vacarisses a Terrassa, 1; trasllat de malalts psíquics a Vila Boi, 2; Id. al Frenopàtic de les Corts de Barcelona. 1. Total: 52 serveis.

SI HEU PERDUT UNES ULLERES RECLAMEU-LES

A la Comandància Municipal tenen en dipòsit unes ulleres amb el corresponent estoig trobades a la via pública. Es lliuraran al qui acrediti ésser-ne posseïdor.

CANVI D'HORA

Nota de la Presidència del Consell Municipal de Terrassa

Publicat per Ordre de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, de l’11 de l'actual, inserida al Diari Oficial del dia 13 següent, als efectes pertinents, el Decret de la Presidència del Consell de Ministres del Govern de la República de data 6 del mes que som, en virtut . del qual es disposa que a partir del dia 16 dels corrents i a les 23 hores sigui avançada l'hora legal , en 60 minuts; aquesta Presidència, donant compliment a aquesta superior disposició, fa avinent a tots els ciutadans l'exacte obligació a la mateixa, avançant tots els rellotges en 60 minuts, a partir de les onze hores de la nit de demà dimecres, dia 16 de juny de 1937.

Terrassa, a 15 de juny del 1937.

El President, J. Figueres.

REORGANITZACIÓ DE LA CONFECCIÓ DEL NOU MUNICIPI

Convocades ahir per aquesta Alcaldia es reuniren per anar a la confecció de la reorganització del Municipi, tots els partits i organitzacions antifeixistes i a petició de l’Esquerra Republicana de Catalunya i de la U.G.T., no es pogué celebrar perquè aquestes dues organitzacions demanaren que havien de posar-se d’acord amb el Comitè Executiu corresponent.

Tornaran a reunir-se en aquesta Alcaldia el dimecres propvinent a les sis de la tarda per tal de continuar l’esmentada confecció.

A PROPÒSITS D'UNS FETS OCORREGUTS EN ALGUNES ASSEMBLEES DE COOPERADORS

La Unió de Cooperadors de Terrassa ha dirigit una circular a totes les entitats antifeixistes, amb motiu de què en algunes assemblees de cooperadors d'aquesta localitat hi han fet acte de presència individus armats pertanyents a organitzacions antifeixistes locals, violant les més elementals normes de convivència, i que el dissabte passat culminà en prendre part activa en uns aldarulls provocats en una de les assemblees, i indicant que sense voler assenyalar cop organització directament, prega de què s'abstingui cadascú d'autoritzar companys que intervinguin en afers d'una organització com les Cooperatives precisament apolítiques.

I acaba recomanant la Unió de Cooperadors que, de conèixer els elements pertorbadors, es localitzin i es desautoritzin públicament per tal d'aplicar-los les sancions que corresponguin, doncs, altrament les entitats es farien solidàries de l'actuació d'aquells elements.

No hay comentarios: