jueves, 1 de julio de 2021

L’Acció, edició dissabte, 12 de Juny de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

Un manifest històric.

Aquest mati he rebut un manifest fet per uns «revolucionaris» cent per cent els quals em preguen la seva publicació.

Jo complaent com sempre. el poso a la consideració de vosaltres amics lectors, car val ben bé la pena, llegiu-lo:

«CAMARADAS GUARDIAS»

«Quien ha dicho que nosotros os tenemos tirria? Estas gentes quisquillosas y tiquismiquis que no hacen más que buscar tres piececitos al gato, estas gentes burguesas, felonas, descastadas, que babean entre cuartillas como ya dijimos una vez. y que lo decíamos para esa Burxa del demonio que siempre nos está haciendo la «zigzag» desde su «Compás de la hora» infecto i faccioso.

Camaradas Guardias todo aquello que os decíamos hace poco, todas aquellas cosas no muy lindas ni muy primorosas, solamente lo decíamos en bromita porqué estábamos de charanga y os queríamos hacer rabiar. Pero no teníamos ninguna mala intención burrangos!

Nunca hemos creído que seáis perversos — queréis callar!— ni cretinos, ni amantes de la «estocinada», sino unos camaradas con todos los etos y utos, que también lucháis por el progreso humano no dejando que estos «incontrolados» campen por las suyas como si lodos fuéramos unos. Pues no señor, ay, digo camaradas, esto no puede durar ni un día más.

Unos y otros nos convenimos, que caray, y todo se puede arreglar si no os dejáis «engalipar» por estos burguesotes de la Esquerra y éstos histéricos del Estat Catalá, que solo piensan en Cataluña, como si Cataluña no fuera de nosotros, y que unidos con los del P. S. U. C. nos quieren mal, pero que muy mal. los malos! I no se acuerdan los ingratos que si no hubiéramos sido nosotros, nunca se habrían sentido revolucionarios ni hubieran conocido la verdadera revolución, ni las bombas, ni las pistolas ametralladoras, ni los tanques, ni las colectivizaciones, ni las patrullas de control, ni como se hace para apoderarse de todo sin cumplimientos ni hostias de ninguna «mena».

Ya lo veis camaradas de Asalto, de Seguridad, Guardia Nacional y Soldados, no olvidéis nuestra llamada cordial!

Vivan—olé! —los hombres conscientes de la Revolución! Vivan los obreros, los soldados y los guardias revolucionarios, y viva la Pepa!

Unos revolucionarios.»

Com ja veieu lectors avui no puc fer cap comentari; l’eloqüència i bona fe d'aquest comunicat m'ha enternit l’ànima.

BURXA.

S'han dissolt les patrulles de control de la nostra ciutat

En virtut del decret del Govern de la Generalitat de Catalunya referent a la dissolució de les patrulles de control, es fa públic per coneixement de tots els ciutadans, que el President del Consell Municipal en funcions de Delegat d'Ordre Públic ahir va portar a terme la presa de possessió del local que fins ara ocupaven les esmentades patrulles, donant-les definitivament per, dissoltes, en compliment al decret de referència.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

VENDA DE SABÓ.

Aquesta Conselleria assabenta ais posseïdors deis carnets 6.001 al 7.000 que podran adquirir sabó, el proper dilluns en el establiment següent :

Andreu Canela, Serrano, 37.

La venda s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament, i hom lliurarà el tiquet del sabó corresponent al dia 14 de juny.

Fins a quatre familiars, mig quilo i de cinc a més familiars, un quilo.

Notes diverses

LLIBRES PER ALS FERITS.

Hom ha ates les consignes: L'agrupament de minyons de muntanya (Boy Scouts de Catalunya) ha rebut durant aquests dies, un bon nombre de llibres destinats als hospitals i ais milicians del front, de procedències les més diverses.

Volem esmentar aquí el donatiu que els obrers de la fabrica de gèneres de punt Verdera, ha fet, per valor de 100 pessetes en llibres, amb destí als hospitalitzats de guerra.

Heu vos ací un gest que haurien d'imitar les altres cases que comprenguin el valor d'un llibre en mans d'un ferit.

Recordeu que a Milícies Catalanes 41, els minyons de muntanya (Boy-Scouts de Catalunya) reben sempre tota mena de donatius per als Hospitals i al front.

METGES DE GUÀRDIA AL DISPENSARI.

Per a demà diumenge, els metges de guàrdia al Dispensari Mèdic seran:

De 8 a 10. Josep Domènec.

De 10 a 12, Francesc Duran.

De 12 a 2, Jaume Ferrer.

De 2 a 4. Eduard López Arias.

De 4 a 6, Carles Maturana.

De 6 a 8, Francesc Maturana.

FESTIVAL BENÈFIC.

Assistiu al gran Festival que organitzat pel Grup Excursionista Egara, Grup Germanor, Centre Aragonés i Joventut Terrassenca, tindrà lloc el proper dimecres dia 16 del corrent a les 9 de la vetlla al Cinema Alegria a profit de la Federació de Mutilats Ferits i Malalts de Guerra.

Assistint a aquest Festival col·laboreu a la lluita que aquests Companys han sostingut contra el feixisme.

Per Solidaritat als Companys Mutilats, Ferits i Malalts de Guerra d'aquesta ciutat, assistiu-hi.

ES DISSOLT LA SOCIETAT DEMOCRÀTICA «LA DEFENSA CIVIL».

Amb aquesta circular ens plau comunicar-vos els acords presos en la reunió efectuada per aquesta entitat, el dia 23 de maig, a les 11 del mati en el «Orfeó Terrassa».

Com sabeu en dita reunió es va tractar de la necessitat de continuar subsistint «La Societat Democràtica la Defensa Civil» o de la seva dissolució definitiva. I després d'una amplia discussió, s'acordà per majoria de vots. dissoldre-la per entendre que ja no responia ais moments històrics que ens ha portal la insurrecció feixista.

A més, es va prendre en consideració la conveniència de nomenar una Comissió Liquidadora dels fons que queden en caixa. Aquesta Comissió tindrà el comés de pagar a les famílies d'algun soci, que es mori, l’enterrament tal com s'ha vingut fent fins el moment. Per tant, en el cas de defunció d'algun soci, els familiars podran dirigir-se a qualsevol company de la Comissió liquidadora que pagarà mentre hi hagi pessetes. Els noms i adreces dels Companys de la Comissió són:

Ricard Domènech, Carretera de Rubí, 67; Baptista Querol, Galileu, 28; Joan Navarro, Avinyó, 37; Espartacus Puig, Blasco de Garay, 149.

Existència en caixa, 1.318'80 pessetes.

Deutors:. el soci número 59, 400; el soci número 60, 175’25.

EXTRAORDINARI FESTIVAL DE MÚSICA DE JAZZ, ORGANITZAT PER «AMICS DE LES ARTS».

Per a un dels darrers dies del corrent més, «Amics de les Arts» anuncia la celebració d'un extraordinari festival de música de jazz, tal vegada el més important que s'haurà organitzat dintre el gènere, tota vegada que si les gestions de la Junta d'aquella entitat aconsegueix el bon resultat que s'esperà, diversos conjunts col·laboraran en aquesta festa que tindrà un caire netament benèfic.

«Amics de les Arts», que en tots els temps tant s'ha acreditat per la presentació de valors destacats eu el camp artístic, en oferir per primera vegada des del saló de la seva entitat, una manifestació de música «sincopada», procurarà igualment presentar grans valors a fi que aquest estil musical pugui ésser ofert amb les màximes garanties de fidel interpretació.

En properes edicions anirem donant més detalls d'aquest festival.

ASSISTITS AL DISPENSAR! D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Nativitat González de 37 anys d'edat, i amb domicili al carrer de Miquel Soler 47, el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia ferida dors a la ma dreta.

Valeria Sanleandro de 3 anys. presentava ferides a la cara per mossegada de gos. Ha passat al seu domicili Pitàgores 64.

De resultes d'haver intentat suïcidar-se ha estat assistit al nostre Dispensari el ciutadà Joan Ramos, el qual presentava una ferida al coll interessant a la laringe. Ha passat al seu domicili, Concepció Arenal 132.

No hay comentarios: